Przepis na jak wykorzystać buraki z kwasu buraczanego

anka-weganka
anka-weganka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
anka-weganka
Zakwas z buraków

Zakwas z buraków 9755

Wczoraj minęło 14 dni mojej warzywno-owocowej przygody z dietą pani Ewy Dąbrowskiej. Jednym z elementów diety jest picie rano zakwasu buraczanego, który ma bardzo dobry wpływ na naszą przemianę Zobacz więcej
Pyszny kwas buraczany, który możemywykorzystaćna wiele sposobów, albo po prostu pić dla samego zdrowia. A z buraczków wyczarować pyszną surówkę. Składniki: 1 kg buraków 3 ząbki czosnku 2 listki Zobacz więcej
Wiele osób zastanawia się co zrobić z burakami, które zostają z kwasu buraczanego, którego wykorzystali do barszczu. No właśnie, co z burakami? Naprawdę nic trudnego, można je wykożystać do zrobienia Zobacz więcej
Anna Małek
Anna Małek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Kwas buraczany

Kwas buraczany 846

Naszą chlubą narodową są różnego rodzaju barszcze i żurki, czyli zupy o intensywnie kwaśnym smaku. Dwa najpopularniejsze barszcze, to barszcz biały na zakwasie żytnim i barszcz czerwony. Dziś zajmiemy Zobacz więcej
kwas buraczany Święta coraz bliżej i tak właściwie, to już ostatni moment na ukiszenie buraków. Barszcz czerwony w tradycji polskiej sięgającej XVI wieku, istnieje w dwóch wersjach: postnej - Zobacz więcej
Kwas buraczany jest dodatkiem do jednej z najstarszych polskich zup - wzmianki o barszczu czerwonym pochodzą już z początku XVI wieku. Kwas z buraków nie tylko wzbogaca barszcz smakowo, ale również Zobacz więcej
Annas46
Annas46 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomieszanie z poplątaniem
Kwas buraczany

Kwas buraczany 576

Tyle się naczytałam na temat właściwości kwasu buraczanego, że w końcu i ja zabrałam się za jego produkcję. Przejrzałam bardzo dużo przepisów na ten kwas. Trudno mi było się zdecydować. Jedne były z Zobacz więcej
Pamiętaciewigilijny zakwas buraczany ? Dojrzał i nabrał smaku. Wczoraj rano zlałam go do butelek, jedną z 3 , 330 ml podarowałam sąsiadce, Pani Krysi, była bardzo zadowolona. Myślę, że Wy też Zobacz więcej
Ostatni tydzień spędziłam w Kołobrzegu, każdego dnia podawano mi na śniadanie własnej roboty sok z kiszonych buraków (200 ml) i świeżo wyciskany sok z marchwi (200 ml) lub sok warzywno-owocowy. Zobacz więcej
Kiszenie-ten sposob konserwowania zywnosci nalezy nie tylko do najstarszych ,ale i najzdrowszych.Wszystkie produkty kiszone zawieraja bakterie kwasu mlekowego,ktore korzystnie wplywaja na prace Zobacz więcej
KasiaJ
KasiaJ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pełny talerz
Kwas buraczany

Kwas buraczany 476

Pozostając w klimacie staropolskim przyszedł czas na zakwas buraczany, który niepowtarzalnie wzmacnia kolor i smak barszczu. Przepis trochę na ostatnią chwilę, ale jeżeli przygotujecie kwas z trochę Zobacz więcej
Ponoć świat dzieli się na miłośników i nienawistników buraczanego zakwasu. My w większości należymy do grupy pierwszej, więc kisimy to i owo. Kiszonki dla alergika to pozycja wręcz obowiązkowa, bo Zobacz więcej
kiszone buraki ... kwas buraczany ... wigilia ... czerowno czas zacząć przygotowania do świąt. w przyszłą sobotę "wigilia" w gronie przyjaciółek, czarodziejek smaku. niektóre z nas mają ograniczenia Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cafe Babilon
KWAS BURACZANY

KWAS BURACZANY 738

Buraki najczęściej spożywamy w postaci barszczu lub jako dodatek do drugiego dania (buraczki zasmażane czy surówka z cebulą). Niestety każdy z tych sposobów to buraki gotowane, które owszem są smaczne Zobacz więcej
Mam mnóstwo buraków do wykorzystania, robię dużo kwasu buraczanego i całe te buraki (po 4 kg tygodniowo) mi zostają a szkoda wyrzucać bo to zdrowe warzywa. Zaczęłam robić z nich surówki. Składniki: Zobacz więcej
Już jest! dość krótko oczekiwany (5-7 dni) pyszny, aromatyczny, gęsty i w bardzointensywnym kolorze- kwas z buraków :) O właściwościach zdrowotnych już pisałam w poście o kiszeniu buraków, ale jeśli Zobacz więcej
Barszcz znajdziemy już w kuchni staropolskiej. Zarówno postny na Wigilię, jak i ten wielkanocny warto przygotować na kwasie buraczanym, bo wtedy ma ten niepowtarzalny, wyraźny smak.Do wigilijnego Zobacz więcej
Po odcedzeniu zakwasu buraczanego zostają nam kiszone buraki. Najczęściej lądują w koszu czy na kompoście, bo nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić. A tymczasem kiszone buraki są dobrym surowcem na Zobacz więcej
Witam serdecznie Przepis jak przygotować barszcz czerwony wigilijny z kwasem buraczanym (kiszonym barszczem) . Są różne przepisy na przygotowanie takiego barszczu może komuś się spodoba mój przepis i Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Sok z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków 836

Burak to bardzo zdrowe warzywo, tanie i dostępne wszędzie. Zawiera duże ilości witaminy C i B1, wapń, magnez, potas i antyoksydanty. Nieoceniony przy anemii, obniża również ciśnienie. Natomiast osoby Zobacz więcej