jak wykorzystać buraki z kwasu buraczanego

Mam mnóstwo buraków do wykorzystania, robię dużo kwasu buraczanego i całe te buraki (po 4 kg tygodniowo) mi zostają a szkoda wyrzucać bo to zdrowe warzywa. Zaczęłam robić z nich surówki. Składniki: Zobacz więcej
Pyszny kwas buraczany, który możemywykorzystaćna wiele sposobów, albo po prostu pić dla samego zdrowia. A z buraczków wyczarować pyszną surówkę. Składniki: 1 kg buraków 3 ząbki czosnku 2 listki Zobacz więcej
Wiele osób zastanawia się co zrobić z burakami, które zostają z kwasu buraczanego, którego wykorzystali do barszczu. No właśnie, co z burakami? Naprawdę nic trudnego, można je wykożystać do zrobienia Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia nasza polska
Chłodnik litewski

Chłodnik litewski 183

0
z buraków jest czymś, z czego kulinarnie naprawdę możemy być dumni, a chłodnik z młodych buraczków to jeden z naprawdę lepszych buraczanych pomysłów. Delikatna, choć wyraźna w smaku, kwaskowa, zimna, Zobacz więcej
Anna Małek
Anna Małek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Kwas buraczany

Kwas buraczany 688

1
Naszą chlubą narodową są różnego rodzaju barszcze i żurki, czyli zupy o intensywnie kwaśnym smaku. Dwa najpopularniejsze barszcze, to barszcz biały na zakwasie żytnim i barszcz czerwony. Dziś zajmiemy Zobacz więcej
kwas buraczany Święta coraz bliżej i tak właściwie, to już ostatni moment na ukiszenie buraków. Barszcz czerwony w tradycji polskiej sięgającej XVI wieku, istnieje w dwóch wersjach: postnej - Zobacz więcej
Pamiętaciewigilijny zakwas buraczany ? Dojrzał i nabrał smaku. Wczoraj rano zlałam go do butelek, jedną z 3 , 330 ml podarowałam sąsiadce, Pani Krysi, była bardzo zadowolona. Myślę, że Wy też Zobacz więcej
Na naszym świątecznym stole będzie karp, łosoś i śledzie. Do przygotowania tych ostatnich wykorzystam różne przetwory, które przygotowywałam w ostatnim czasie. W tym roku po raz pierwszy robilam Zobacz więcej
KasiaJ
KasiaJ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pełny talerz
Kwas buraczany

Kwas buraczany 379

1
Pozostając w klimacie staropolskim przyszedł czas na zakwas buraczany, który niepowtarzalnie wzmacnia kolor i smak barszczu. Przepis trochę na ostatnią chwilę, ale jeżeli przygotujecie kwas z trochę Zobacz więcej
Pustawo ostatnio było na blogu, brakowało mi trochę energii. Wracam z pysznym sokiem, do którego zrobienia trzeba mieć sokowirówkę. Uważam, że to dobra inwestycja, można zrobić w niej naprawdę zdrowe Zobacz więcej
Zakwas; 2.5 kg buraków czerwonych 7-8 ząbków czosnku 2 litry wody 1 łyżka soli 1 kromka zwykłego razowego chleba Buraki myjemy , obieramy, kroimy w plastry. Wodę gotujemy dodajemy sól i lekko Zobacz więcej
Venidle
Venidle Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Venidle
Wiosenny barszczyk

Wiosenny barszczyk 73

0
gotowanie czerwonego barszczu należy rozpocząć… tydzień wcześniej. Wszystko za sprawą kwasu buraczanego, który jest podstawą tej pysznej zupy. Składniki zakwasu: 1kg buraków 4 ząbki czosnku kromka Zobacz więcej
Tyle się naczytałam na temat właściwości kwasu buraczanego, że w końcu i ja zabrałam się za jego produkcję. Przejrzałam bardzo dużo przepisów na ten kwas. Trudno mi było się zdecydować. Jedne były z Zobacz więcej
Kwas buraczany jest dodatkiem do jednej z najstarszych polskich zup - wzmianki o barszczu czerwonym pochodzą już z początku XVI wieku. Kwas z buraków nie tylko wzbogaca barszcz smakowo, ale również Zobacz więcej
Ania Hosz
Ania Hosz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Galantyna.pl
Wereszczaka…

Wereszczaka… 190

0
nadwornego kucharza króla Augusta III – Wereszczaki. Co kraj to obyczaj – jedni za „wereszczakę” uznają schab duszony w wywarze buraczanym, inni białą kiełbasę w sosie cebulowym a jeszcze inni zupę Zobacz więcej
Miała być zupa krem z białych warzyw zamówiona ostatnio przez Agnieszkę K., ale ta będzie następnym razem. Na razie musiałam wykorzystać kwas buraczany, który wyszedł przepyszny i doskonale się nadaje Zobacz więcej
paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz na wołowinie nie obędzie się bez prawdziwego zakwasu buraczanego, więc mamy ostatnio moment aby taki wykonać. Można go bardzo długo Zobacz więcej
chleba (jeśli zakwas mamy mieć szybciej), a następnie odczekać kilka dni. Następnie dolewamy taki kwas buraczany do bulionu z dodatkiem wody po moczeniu suszonych grzybów – otrzymamy pyszny, domowy Zobacz więcej
Ten czerwony barszcz to wigilijny hit. Zdarzyło się kiedyś, że w drugi dzień świąt gotowałam drugi raz, bo tak wszystkim smakował. Od tamtej pory robię podwójną ilość ;) Nie ma możliwości, aby komuś Zobacz więcej
Witam serdecznie Przepis jak przygotować barszcz czerwony wigilijny z kwasem buraczanym (kiszonym barszczem) . Są różne przepisy na przygotowanie takiego barszczu może komuś się spodoba mój przepis i Zobacz więcej