jak zakisić buraki

{{headerMessage}}
Domowyzakwasz buraków na barszczyk-jest pyszny w smaku izdrowy, bez sztucznych barwników i konserwantów, idealny na święta i na całą zimę .... Układanie warstw w słoiku - jaka to wspaniała terapia i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie wiem czy istnieją ludzie, którzy nie lubią czerwonego barszczu, ale jeśli są, to są to bardzo smutni ludzie. Czerwony barszcz jest absolutnie doskonały. Czysty można pić, przegryzając Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Barszcz czerwony - kilka porad. Barszcz czerwony będzie miał intensywnie czerwony kolor, jeśli na tarce zetrzemy surowy burak ( najlepiej ciemno czerwony np. odmiany " opolski " ) włożymy go na sitko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Buraki zakiszone, sok będzie do wypicia lub barszczyku. Z buraczków postanowiłam zrobić pastę do chleba lub jako dodatek do warzyw. Podana ilość składników nie jest za duża, bo to wersja próbna. A Zobacz więcej
misia104
misia104 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kulinarnyswiatdomi
Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony 158

0
{{headerMessage}}
, buraki na mniejsze ćwiartki. Do zimnej wody dodajemy warzywa, obrany czosnek (duże ząbki można przekroić na pół) oraz kminek. Przykrywamy garnek przykrywką i odstawiamy do zakiszenia na 4-7 dni. Po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Skoro zakisiliśmy już zakwas , pora nastawić barszcz. Ten na zakwasie jest wprost idealny w smaku. Jeżeli jeszcze nie nastawiliście, to dzisiaj jest na to ostatni moment. Nastawcie koniecznie, a potem Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Kalerosse kiszona

Kalerosse kiszona 24

0
{{headerMessage}}
Lubicie kiszone ogórki i kapustę? A jakie jeszcze warzywa kiszone jedliście lub sami kisicie? No właśnie. Podejrzewam, że większość z nas poza kapustą i ogórkami zna niewiele kiszonek. A można kisić Zobacz więcej
CzteryWegany
CzteryWegany Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cztery wegany i pies
Weganin na wsi

Weganin na wsi 105

0
{{headerMessage}}
zapasy warzyw i owoców: kapustę, marchew, pomidory, kalarepę, ziemniaki, ogórki, jabłka i inne. Ogórki już zakisiłam, będą małosolne, będę kisić też kapustę. Z buraków od razu zrobiłam carpaccio – Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Barszczyk wigilijny

Barszczyk wigilijny 192

0
{{headerMessage}}
Barszcz zakisiłam przeszło tydzień temu. Po kilku dniach zlałam do słoików i wstawiłam do lodówki. Kiedy przyjdzie czas na wigilijną kolację tylko doprawię i gotowe. Kto sam kisi barszcz wie, że nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Barszcz na zakwasie jest najsmaczniejszym jakiego jadłam. Esencjonalny, intensywny kolor i można go pić bez końca. Chyba się od niego uzależnię, bo nastawiłam już kolejne buraczki do zakiszenia. Po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przygotowań do kolacji wigilijnej. Właśnie- bez żadnych szaleństw! Zakupy zorganizowane i dostarczone- pod dostatkiem wszelkich dóbr "zimowych", całkiem tradycyjnych- orzechów, suszonych owoców Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Buraczki to moja słabość. Zimą nie ma nic lepszego niż zakiszony zapas, który możemy wykorzystać na przeróżne sposoby. Barszcz na kiszonych burakach to oczywista oczywistość, ale nie ograniczajmy się, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Fot. Marcin Kiełbiewski Na 2,5 litra zakwasu (wychodzi z tego około 4 litry barszczu): 1kg buraków 3l ciepłej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu (jak nie masz, zrób bez) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się od tej samej zupy przygotowywanej w ciągu roku (np. barszczu wielkanocnego). Składniki: 1 1/2 l wody 1 l kwasu burakowego 25 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Zdrowy koktajl

Zdrowy koktajl 36

2
{{headerMessage}}
, 01 stycznia 2017, dorotasmakuje poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) » Polecane wpisy Herbata świąteczna Zapraszam was na szklaneczkę herbaty świątecznej! Grudniowe, zimne dni warto umilić Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, dorotasmakuje poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) » Polecane wpisy Herbata świąteczna Zapraszam was na szklaneczkę herbaty świątecznej! Grudniowe, zimne dni warto umilić sobie herbatą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
babcia - też postawiła swój zakwas i przyniosła przed Wigilią. W tym przepisie jak w żadnym innych wychodzi jakość składników - dość prawdopodobne, że z "sypanych" buraków nie wyjdzie. Najlepiej więc Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu barszcz na grzybowym wywarze. Smak nadają barszczykowi kiszone buraki, dzięki temu nie musimy dodawać do niego octu. Ponadto dzięki dodaniu dodatkowych buraków Zobacz więcej
agnieszkarudak
agnieszkarudak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Podniebne Korytko
korzeniowe surówki

korzeniowe surówki 326

0
{{headerMessage}}
. Lubimy i się podzielimy! Jeśli ktoś się jeszcze zastanawia dlaczego warzywa korzeniowe to przypomnę tylko, że to idealne warzywa zimowe, zdolne do zimowania pod śniegiem czy łatwe do przechowywania Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Buraczki kocham najbardziej na świecie. Ostatnio zainspirowana komentarzem jednego z czytelników zakisiłam sok z buraków w ramach eksperymentu … Co z tego wyszło możecie przeczytać tutaj pod całym Zobacz więcej