jak zapeklować

Peklowana wołowina nie tylko zmienia swój kolor, ale i smak. To największe zalety peklowania mięsa. Podstawową wadą jest czas, jaki jest potrzebny do solidnego zapeklowania wołowiny. Powinniśmy na to Zobacz więcej
Boczek mielony Boczek mielony Składniki: - boczek, - pekosól, - pieprz, - zioła jakie kto lubi - żelatyna, - osłonki barierowe (termokurczliwe) Boczek kroimy ze skóra w kawałki i peklujemy na sucho Zobacz więcej
BaBka
BaBka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pożeraczka
Koreczki

Koreczki 4588

1
Banalne i efektowne. W brew ogólnemu poglądowi- szybkie do wykonania;) Potrzebujesz: 1 pierś z kurczaka, ser żółty, papryka w occie, listki bazylii, czubryca zielona, czosnek niedźwiedzi, sól, Zobacz więcej
Metka smarowna Składniki: - mięso wieprzowe z łopatki 2kg - mięso wieprzowe z golonek 1,5kg - podgardle wieprzowe 0,5kg - pieprz biały 1g/kg - papryka 1g/kg - imbir 0,5g/kg - peklosól 18g/kg Mięso Zobacz więcej
przypominam fanom domowych wędlin, że to już ostatni moment, by zapeklować mięsa, zwłaszcza te, które chce się przeznaczyć do wędzenia. przepis na solankę znajdziecie na blogu. jeśli nie macie dostępu Zobacz więcej
Szynka w papryce wędzonej wg. Darka _C Szynka kulka w jednym kawałku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki wędzonej (można zastąpić słodką) 1 łyżeczka żelatyny Peklowanie szynki na mokro Około Zobacz więcej
Kiełbasa cienka cielęca Kiełbasa cienka cielęca Składniki: - cielęcina kl. I z łopatki lub szynki 60%, - wieprzowina II kl. 20%, - cielęcina III kl. 20%, - peklosól 17g/kg, - kolendra 0,3g/kg - gałka Zobacz więcej
« Kurczak wędzony wg. Dziadka Schab polski pieczony Schab polski pieczony Składniki: - schab, - peklosól, - cukier 2g/kg, - żółtka jaj Ze schabu osunąć kości, usunąć luźne strzępy mięsa i tłuszczu. Zobacz więcej
Kiełbasa polska wędzona z gorczycą Kiełbasa polska wędzona z gorczycą Składniki: - wieprzowina kl. I - 2kg, - wieprzowina kl. II - 3kg, - peklosól 19g/kg, - cukier 2g/kg, - pieprz naturalny 1,5g/kg, Zobacz więcej
Kiełbasa zwyczajna Składniki: - mięso wieprzowe z rozbioru szynek i łopatki kl I 6,5kg - mięso wołowe kl III (ścięgniste) 3,5kg - pieprz 1g/kg - czosnek świeży 2-4g/kg - majeranek 1g/kg - peklosól lub Zobacz więcej
JadziaPepin
JadziaPepin Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w mojej kuchni
KIEŁBASA STASIA

KIEŁBASA STASIA 535

1
-40 g/kg - 6 g pieprzy kajeńskiego - 6 g tymianku - jelita wołowe 40-50mm Wykonanie... - Pokroić mięso w kostkę i zapeklować na sucho. Zobacz więcej
Prosta kiełbasa prowansalska Składniki: - mięso kl. II wieprzowe 5 kg - mięso z indyka (udziec) 4 kg - mięso kl. III wieprzowe 1kg - pieprz 1,5g/kg - zioła prowansalskie 2g/kg - peklosól 18-22g/kg - Zobacz więcej
Mielonka z indykiem - mięso z indyka (podudzia) 2,5kg - wieprzowina kl. II 2,5kg - pieprz naturalny 1,0g/kg - gałka muszkatołowa 0,5g/ - cukier 1,5g/ - czosnek granulowany 0,2g/kg - żelatyna ok 2-3 Zobacz więcej
Kolejna odsłona golonki z szynkowaru ..tym razem mięso z golonki oddzielone od skóry i oczywiście kości...dno wyłożyłam skórą, na mięso i znów skóra..pycha..mięsko można zapeklować peklosolą, wtedy Zobacz więcej
Golonka wieprzowa parzona Surowce: - golonki wieprzowe tylne - papryka słodka lub ostra, - pieprz, - czosnek, - żelatyna, - peklosól, - woda, - osłonki barierowe Mięso z golonek pokroić w kostkę razem Zobacz więcej
Fajny prosty przepis na domową wędlinę, doskonała na kanapki, a także krojona w grube plastry do obiadu podawana z żurawiną. Składniki: 1,5 kg mięsa z indyka sól peklowa pieprz kolorowy Wykonanie: 1. Zobacz więcej
Kiełbasa kanapkowa Składniki: - mięso wieprzowe kl. I 1kg - mięso wieprzowe kl. II 2kg - mięso wieprzowe kl. III 1 kg - pieprz biały 1,5g/kg - papryka słodka 0,5g/kg - czosnek 2-3g/kg - peklosól Zobacz więcej
Polędwica Spoocka - na exsport 1978r. Polędwica sopocka – na exsport 1978r. Składniki: - polędwica wieprzowa obrobiona - jajka - peklosól Polędwice oczyścić z mizdry i tłuszczu oraz tzw. warkocza, a Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Baleron

Baleron 1412

2
« Bułka zwykła drobna z 1965 Baleron Baleron parzony na wzór przepisów wewnętrznych nr 16 z 1959r Składniki: - karkówka wieprzowa - peklosól Karczek wieprzowy zapeklować na mokro 7 dni wg.tabeli Zobacz więcej
Metka z prażoną cebulą, podwędzana - mięso wieprzowe (ja zrobiłem ze ścinek kl. III z rozbioru polędwic, łopatki i karkówki) - papryka sodka 20g/kg - papryka ostra 1-2g/kg - cebula prażona kto ile Zobacz więcej