jak zapiec masę makową

śmietany. Rozdzielić na 2 części i wstawić do lodówki. Mak sparzyć wrzątkiem i zemleć. Białka ubić z cukrem dodać żółtka i resztę składników. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki, wyłożyć na Zobacz więcej
: *ok. 900g masy makowej Wierzch ciasta: *4 białka *1/2 szklanki cukru Ubić. Wykonanie: Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Następnie dalej ucierając dodać mąkę, proszek i olejek. Ubić pianę i Zobacz więcej
cukier waniliowy, proszek, kaszę, pokrojone bakalie, olejek i pianę ubitą z białek. Dodać obrane, starte na tarce o dużych dziurkach jabłka i wymieszać. Masę zapiec w piekarniku. Biszkopt: Ubić jajka Zobacz więcej
Testując komosę ryżową na słodko wymyśliłam sobie takie naleśniki. Bardzo przyjemnie komponowała się z tłustym, wiejskim twarożkiem w makowej, naleśnikowej oprawce zapiekanej w piekarniku na Zobacz więcej
wypróbować seromak z jagodami. Przepis na seromak z jagodami Składniki: na foremkę o wymiarach Ciasto makowe 200 g gotowego zmielonego maku, (ja użyłam gotowy zmielony z paczki) 130 g masła 3 żółtka Zobacz więcej
monika34
monika34 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Słodkości i nie tylko
Seromakowiec

Seromakowiec 3805

3
Pyszne połączenie sera z makiem . Zrobiło furorę podczas świątecznych spotkań rodzinnych , a wyszło przez zupełny przypadek :) W ostatnim poście podawałam przepis na roladę makowąMakowiec zawijany z Zobacz więcej
Podzielę się dzisiaj z Wami , przepisem na szybkiego makowca. Tradycyjny makowiec to drożdżowy placek z masą makową i bakaliami. A ja podam wersję na kruchym spodzie.Tak upieczony placek nazywa się Zobacz więcej
się bez dodatków. Po ugotowaniu tych płatków, wymieszałam je z masą makową, które już mi się skończyła. W moim śniadaniu nie mogło zabraknąć owoców. Owoce znalazły się na spodzie miseczki wraz z Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście 1243

3
Bardzo prosty makowiec, w którym dominuje mak, a ciasta jest niewiele. Przygotowuje się błyskawicznie - użyłam gotowej masy makowej, ale oczywiście można też przygotować swoją, domową. Ciasto w Zobacz więcej
zagnieciemy ciasto musimy przygotować wiórki kokosowe na masę kokosową a te wymagają wcześniejszego zaparzenia i wystudzenia. Tak więc wlewamy do rondelka szklankę mleka, wsypujemy 5 łyżek cukru a Zobacz więcej
. KRUCHE CIASTO Z MAKIEM I POWIDŁAMI300g mąki,150g masła,50g cukru pudru,2 żółtka,2 łyżki śmietany,pół łyżeczki proszku do pieczenia,2-3 łyżki powideł śliwkowych,1 garść grubo posiekanych orzechów lub Zobacz więcej
soli 1 jajko około 1 szklanka mleka, letniego 40 g masła, rozpuszczonego 2-3 łyżki mleka do posmarowania ciasta (lub roztrzepane jajko) Farsz: 5 dużych cebul, posiekanych w kosteczkę 5 łyżek maku 1,5 Zobacz więcej
Dzisiaj krótko bo praca wre. Po prostu - mazurek kajmakowy. Mazurek kajmakowy łączy w sobie wszystkie najlepsze smaki; masę krówkową, no bo kto jej nie lubi?, makaronik, lekko żujący, migdałowy, z Zobacz więcej
sklorek
sklorek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyry na Gaz
Tarta a'la makowiec

Tarta a'la makowiec 123

0
Makowiec występuje tradycyjnie na większości polskich stołów w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ja proponuje wersję odmienioną na półkruchym spodzie uwieńczona masą z mascarpone. Taka propozycja mimo Zobacz więcej
kaasiat
kaasiat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
geniuszwkuchni
Sernik z makiem

Sernik z makiem 58

0
To ciasto to połączenie trzech przepisów: spód pochodzi z czekoladowego sernika, masa serowa to mój ulubiony ostatnio przepis na sernik zaczerpnięty z książki Neli Rubinstein, a przepis na masę serową Zobacz więcej
. mąki 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia można dodać kakao wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto i wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i zapiec chwilę w nagrzanym Zobacz więcej
edytaha
edytaha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne zapiski
Ciasto makowe z białek

Ciasto makowe z białek 2732

0
Ciasto makowe z białek Ostatnimi czasy dostałam obsesji na punkcie ciastek, ciasteczek, korpusów do babeczek i tart. Jednym słowem - kruchego ciasta, do którego jak wiadomo potrzebne są tylko żółtka. Zobacz więcej
u nas na przełomie XVIII i XIX wieku była przysmakiem na ówczesnych stołach. Przepis na dole to moja wariacja tego dania. Babeczki z masą figowo-makową i karmelizowanym pasternakiem - ok 12 małych Zobacz więcej
Z torcikiem makowym miałam same problemy. Niby przepis prosty, nie wymaga zbyt wielkiego skupienia. Ot, wymieszać ze sobą kilka składników, zapiec et viola! Gotowe. Tak przynajmniej opisywała proces Zobacz więcej