jak zrobić mięso pieczone z gęsi

Pieczone udka gęsi okazały się bardzo ekonomiczne. Najpierw był z nich obiad, resztki mięsa trafiły na kanapki, a pozostałości w brytfance wykorzystałam do zrobienia sosu do makaronu. Lumaconi z sosem Zobacz więcej
Ruda Kasia
Ruda Kasia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pysznie u Kasi
Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny 190

0
Przepis Babci Ani 1 kg mięsa wieprzowego, 1kg mięsa wołowego lub mięsa z gęsi lub z kurczaka, 1 kg boczku lub podgardle, 0,5 kg boczku wędzonego, ziele angielskie, liść laurowy, ugotować do miękkości Zobacz więcej
1 pierś z gęsi 1 noga z gęsi 1 cebula 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju sól 1 burak pieczony pietruszka świeża 5 oliwek zielonych kawałek ogórka zielonego sos żurawinowy: 15 dkg żurawiny świeżej 1/2 Zobacz więcej
Ta prosta i pyszna sałatka towarzyszy nam zawsze podczas świąt do pieczonej kaczki albo gęsi. Inaczej rzadko ją robimy a szkoda bo smakuje wyśmienicie,karnawałowo, jako dodatek do mięsnadaje się Zobacz więcej
kaczki poprawia się w trakcie przechowywania. Przed podaniem wyjmujemy nogi ze smalcu, oskrobujemy z resztek tłuszczu i przyrządzamy, np. pieczemy. Można z kaczki przygotować tzw. rillette (czytaj: Zobacz więcej
Za oknem zima. Na balkonie leży prawie 20 cm śniegu. W takich warunkach nie myślę o sałatkach. Chodzi za mną kawałek ciepłego mięsa. Jedną z idealnych potraw na zimę (i nie tylko) jest pieczona gęś. W Zobacz więcej
Gdy kupowałam gęś na św. Marcina wiedziałam, że nie upiekę jej w całości. Nie planowaliśmy większego, rodzinnego obiadu więc nie było sensu przyrządzać od razu całego ptaka bo pieczona gęsina nie lubi Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Rillettes z gęsi

Rillettes z gęsi 1201

0
„Ten wyśmienity specjał francuskiej kuchni to doskonałe smarowidło do chleba, coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, królika, gęsi lub kaczki a Zobacz więcej
po kilku minutach dodajemy pokrojoną cebulę. Przesmażamy ją w smalcu, mieszamy. Smażymy tak długo aż cebula będzie lekko podsmażona. Nie ma być zupełnie ciemna. Całość umieszczamy w słoikach, Zobacz więcej
Taką zupę można przyrządzić, gdy mamy całą gęś lub kaczkę a nie pieczemy jej w całości, lecz wykorzystujemy poszczególne elementy lub ją luzujemy. Można też ugotować ją ze skrzydełek oraz podrobów. Do Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Sos żurawinowy do mięs

Sos żurawinowy do mięs 3732

1
Słodko-kwaśny sos żurawiowy, prosty i smaczny, a jednocześnie bardzo świąteczny. Znakomity do wszelkiego mięsiwa, pieczonej kaczki, gęsi, dziczyzny i pasztetów. Cieszę się, że zrobiłam go wcześniej i Zobacz więcej
marchewki fajnie współgrają ze smakiem wątróbki) i nasączoną w powstałym bulionie bułką (nasączoną i wyciśniętą, jak do kotletów mielonych). Następnie do całej przemielonej masy wbijamy dwa jajka, Zobacz więcej
Gęś z makaronem Bez wątpienia najlepsza jest gęś pieczona z jabłkami, ziemniakami i innymi dodatkami,ale przeważnie nie jesteśmy wstanie zjeść jej całej i zostaje nam trochę mięsa. Dlatego warto Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cymes z marchewki

Cymes z marchewki 379

0
Cymes to danie rodem z kuchni żydowskiej, podaje się je w radosne święta żydowskie, święto Pascha i Rosz ha-Szana. Można je przygotować także z mięsem, jako słodki gulasz. Ja zrobiłam wersję bez Zobacz więcej
Gęsina na św. Marcina Pamiętam z dzieciństwa, że kiedyś jadało się u nas w domu gęś, na święta Bożego Narodzenia. Później jakoś zaprzestano tego; myślę, że chyba m. in. dlatego, że gęś przestała być w Zobacz więcej
Gęś w pomarańczach czyli nieoczekiwana zamiana W oryginalnym przepisie w pomarańczach pławi się kaczka, a że w naszym przepastnym zamrażalniku stacjonowały gęsie uda, to z kaczki zrobił się zając, Zobacz więcej
farszem kurczaka. Spiąć szpilkami do mięsa lub zszyć kurczaka tak by farsz nie wypadał w czasie pieczenia. Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z 1 łyżki oliwy, przyprawy do kurczaka ,, Złocisty kurczak " Zobacz więcej
. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do buraków. Wymieszać i zagotować. Jeśli buraczki są zbyt kwaśne, dodać jeszcze trochę cukru. Takie buraczki doskonale komponują się z Zobacz więcej
Jeśli w Boże Narodzenie chcecie przygotować wyjątkowo wykwintny obiad, wypróbujcie filety z gęsi w towarzystwie boczniaków. Wyjątkowego aromatu tym niepozornym i trochę niedocenianym grzybom nadaje Zobacz więcej
Na weekend byłam w odwiedzinach u Agnieszki i Marcina w Rzeszowie. Aga dostała pół gęsi i wpadła na pomysł, że zrobimy ją na niedzielny obiad. Ale co tu z gęsią zrobić? Żadna z nas jeszcze nigdy nie Zobacz więcej