jak zrobić smalec z gęsi

Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną 428

0
Kocham pierogi, kluski, pyzy. Niestety, nie mam talentu do ich robienia... Ale znalazłam na to sposób ;) Składniki: cebula pokrojona w kostkę gęsi smalec (został mi po pieczeniu gęsi) pierogi z gęsiną Zobacz więcej
Makaron penne z indykiem, brokułem i sosem serowym przygotowanym na masełku czosnkowym. Składniki: 200 g makaronu penne Barilla 250 g piersi z indyka pół brokuła (polski produkt) sól, pieprz gałka Zobacz więcej
Składniki: 5 małych cukinii 0,5 cebuli 0,5 papryczki czuszka 2 ząbki czosnku sól pieprz 2 jajka 4 łyżki mąki razowej 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: 1. Obrać cukinię i zetrzeć na tartce. 2. Odlać Zobacz więcej
700 g wędzonych żeberek, 1 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, woda, 400 ml żurku, 3 łyżki tłuszczu (u mnie smalec gęsi) Do garnka z grubym dnem włożyć tłuszcz i pokrojone w półplasterki cebule, oraz Zobacz więcej
Kiedy masz całą kaczkę i po zjedzeniu aromatycznej piersi nie wiesz co zrobić z nogami, spróbuj confit z kaczki. Nie zawiedziesz się - jest przepysznie. W ten sposób przygotowane nogi kaczki będą Zobacz więcej
kaczki poprawia się w trakcie przechowywania. Przed podaniem wyjmujemy nogi ze smalcu, oskrobujemy z resztek tłuszczu i przyrządzamy, np. pieczemy. Można z kaczki przygotować tzw. rillette (czytaj: Zobacz więcej
Gdy kupowałam gęś na św. Marcina wiedziałam, że nie upiekę jej w całości. Nie planowaliśmy większego, rodzinnego obiadu więc nie było sensu przyrządzać od razu całego ptaka bo pieczona gęsina nie lubi Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Rillettes z gęsi

Rillettes z gęsi 1187

0
„Ten wyśmienity specjał francuskiej kuchni to doskonałe smarowidło do chleba, coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, królika, gęsi lub kaczki a Zobacz więcej
PrzepisyJoli
PrzepisyJoli Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy Joli
PIEROGI Z GĘSINY

PIEROGI Z GĘSINY 655

1
PIEROGI Z GĘSINY Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki margaryny ( ja używam Kasi) 1 łyżeczka soli Około 1 szklanki ciepłej wody Składniki na farsz: 600 g piersi z gęsi 1 cebula 1 Zobacz więcej
Pyszny pomysł na obiadek przy zimnej niedzieli biała kiełbasa zapiekana w garnku rzymskim z cydrem, cebulą i jabłkami oraz rodzynkami. Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy 3 jabłka cydr lubelski Zobacz więcej
Pasztet kupiony w sklepie może zaskoczyć nas swoim składem :( Jeśli chcemy wiedzieć co jemy, zróbmy go sami. Składniki : 40 dag wątróbek gęsich - myślę, ze z powodzeniem da się je zastąpić wieprzowymi Zobacz więcej
Bywając na różnych imprezach plenerowych, możemy kupić kromkę chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. W takich miejscach często ustawiają się kolejki, każdy zajada się takim chlebem. Dzisiaj proponuję Zobacz więcej
Dzisiaj dietetycznie, pulpeciki- klopsiki z indyka z sosem pomidorowym i dużą ilością parmezanu jako dodatek kasza gryczana. Składniki: 0,5 kg mielonego indyka czosnek lub cebula (ja zapomniałam Zobacz więcej
i rozmaryn to dla mnie pyszne i kojarzące się z jesienią połączenie. Pâté z ich dodatkiem jest aromatyczne i ma ciekawy smak. Składniki: 300g drobiowej wątróbki 1 spora cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cymes z marchewki

Cymes z marchewki 378

0
Cymes to danie rodem z kuchni żydowskiej, podaje się je w radosne święta żydowskie, święto Pascha i Rosz ha-Szana. Można je przygotować także z mięsem, jako słodki gulasz. Ja zrobiłam wersję bez Zobacz więcej
Gęsina na św. Marcina Pamiętam z dzieciństwa, że kiedyś jadało się u nas w domu gęś, na święta Bożego Narodzenia. Później jakoś zaprzestano tego; myślę, że chyba m. in. dlatego, że gęś przestała być w Zobacz więcej
, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i szklanką wykrawać z niego krążki. Na środek każdego nakładać po porcji marmolady i formować Zobacz więcej
Cześć =) Dziś kolejna potrawa z gęsiny i kolejna potrawa z dziczyzny i kuchni myśliwskiej =) Smarowidło (rillettes) z gęsiny, jest wspaniałe nie tylko do pieczywa. Można je kłaść na gorących lub Zobacz więcej
go po prostu zrobić i zajadać się.Bardzo polecam! Składniki: 200 g surowej dynii (użyłam Hokkaido) 300 g słoniny zamiennie smalec wieprzowy lub gęsi 1 cebula 1 listek laurowy 5 gałązek majeranku lub Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Wykwintny rosół

Wykwintny rosół 712

1
1 kura lub kurczak rosołowy, 1 -2 korpusy z kaczki, skrzydło gęsi, 700 g mięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń), 3 listki laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela Zobacz więcej