jak zrobić smalec z selera

seler i pietruchę. Grzyby umyć, pokroić w paski w poprzek blaszek i wrzuć do wywaru warzywnego. Gotować 15 - 20 min.,dodaćprzyprawy do smaku, z maki zrobić zasmażkę (ja dałam pół łyżki smalcu smalcu Zobacz więcej
Gęsta, pożywna i rozgrzewająca zupa z fasoli z dodatkiem boczku wędzonego, na zasmażce. Pyszne danie na mroźne dni. Zupa fasolowa tradycyjna Składniki : 25 dag fasoli 10 dag wędzonego boczku 3 - 4 Zobacz więcej
Zabrzmi to nieskromnie, ale uwielbiam fasolkę po bretońsku według mojego przepisu :) Dlatego postanowiłam zrobić fasolową zupę bretońską. Do zimnej wody wrzuciłam udko kurczaka. Kiedy woda się Zobacz więcej
Bardzo smaczna zupa ogórkowa, którą zrobiłam wykorzystując ostatnie ogórki kiszone z ubiegłego roku - trzeba przecież zrobić miejsce na świeże przetwory a już pełna spiżarka. Do startych ogórków Zobacz więcej
i koncentratem pomidorowym. 900 g. suchych flaków wołowych 1 udko z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 0,5 selera kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu Zobacz więcej
zrobiony, a zawsze będzie odtwarzany. Proporcje na 1 dużą keksówkę lub 2 małe. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) 0,5 kg podgardla surowego 200 g wątróbki drobiowej 2 łyżki smalcu 1 bułka Zobacz więcej
pyszny makaron boczniakami Składniki: kilka boczniaków (około 100g) umytych pod bieżącą wodą i pokrojonych w paski 1 cebula pokrojona w plastry 1 duża marchew pokrojona w słupki kawałek selera Zobacz więcej
Żurek wprawdzie jest potrawą wielkanocną, ale miałam na niego takiego smaka, że po prostu MUSIAŁAM go zrobić :) Żurek z jajkiem i białą kiełbasą włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka (korzeń), kawałek Zobacz więcej
marchewki, pietruszkę, po kawałku selera i pora 3-4 większe ziemniaki szklankę kwaszonej kapusty łyżkę przecieru pomidorowego sól, pieprz, kminek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, 4 Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Wykwintny rosół

Wykwintny rosół 712

1
1 kura lub kurczak rosołowy, 1 -2 korpusy z kaczki, skrzydło gęsi, 700 g mięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń), 3 listki laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
Zupa fasolowa

Zupa fasolowa 122

0
pochodzi zksiążeczki pt."Zupy" M. Grzymskiej i N. Kosińskiej.. 25 dag fasoli Kupiec 10 dag wędzonego boczku 3 - 4 ziemniaki marchewka pietruszka kawałek selera cebula 2 pomidory lub łyżeczka Zobacz więcej
kiszonej 3-4 ziemkniaki 2 szt. marchwi 1 szt. pietruszki 1/2 szt. selera 1/2 szt. pora 3 szt. cebuli 1 łyżka majeranku 3 ziarenka ziela angielskiego 2 szt. liścia laurowego smalec, kawałek boczku Zobacz więcej
kiszonej 3-4 ziemkniaki 2 szt. marchwi 1 szt. pietruszki 1/2 szt. selera 1/2 szt. pora 3 szt. cebuli 1 łyżka majeranku 3 ziarenka ziela angielskiego 2 szt. liścia laurowego smalec, kawałek boczku Zobacz więcej
, gulaszowe) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek białej części pora 1 cebula 4 średniej wielkości ziemniaki smalec do smażenia 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz papryka mielona Zobacz więcej
( ze skórą)- z rosołu 0.5 kg tłustego karczku 0.5 kg boczku 1 kg wątróbki z indyka + wątroba z królika 2 cebule 2 marchewki pietruszka - korzeń mały seler 2 łyżki smalcu 2 bułki pszenne 6 jajek Zobacz więcej
papilotka
papilotka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My Home Tavern
Pasztet Mięsny

Pasztet Mięsny 331

0
Zrobiony na święta w ogromnej ilości, trzeba było zamrozić, będzie miło jeszcze do niego wrócić...;) Składniki: ok. 1 kg łopatki wieprzowej ok. 0,5 kg wołowiny b/k ok. 0,5-0,6 kg świeżego boczku Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Proste potrawy
Gulasz z dzika

Gulasz z dzika 6301

1
u mnie gulasz. Składniki : około 70 dag szynki z dzika 3 duże marchewki 3 czerwone cebule 4 gałązki selera naciowego 1 suszona papryczka chili pół butelki czerwonego wytrawnego wina liście laurowe - Zobacz więcej
karmel
karmel Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zapachy kuchni
gulasz wieprzowy

gulasz wieprzowy 472

0
Prosta potrawa, a bardzo smaczna! Można ugotować większy garnek i mieć obiad na dwa dni, co akurat bardzo do mnie przemawia :) Mięso jest miękkie, a sosem dodatkowo można sobie polać ziemniaki. Na Zobacz więcej
Przyszła jesień, zrobiło się szaro i ponuro. Czas więc najwyższy by zmajstrować jakiś pasztet! Pasztety definitywnie kojarzą mi się z takim jesienno- zimowym czasem. Najpierw gotowanie miesa, duszenie Zobacz więcej
, żeby zachwyciły, muszą być zrobione od początku tak jak należy. I jeszzce jedno. Zasmażkę do flaczków wołowych robimy tylko na smalcu! Żadne masło nie zastąpi zapachu i smaku flaków zrobionych na Zobacz więcej