jak zrobic zakwas do chleba

pieczeniem własnego chleba i wspaniałomyślnie obdarował mnie, cennym jakże, chlebowym zakwasem. Można go zrobić samemu (tutaj można się dowiedzieć jak: Zobacz więcej
Jestem nim zauroczona. Ostatnio pieke go niemalze codziennie i ciągle wychodzi tak samo pyszny. Przepis znalazlam tu http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2012/08/Wloski-chleb Zobacz więcej
z jednym i tym samym sosem, placki, nalesniki czy robienie jednych i tych samych zup.. ja chce zjesc cos innego!!! no ale niestety bedziemy dalej kombinowac i czekac az minie ten maly foch na miesne Zobacz więcej
sie podobaja... pomiedzy tym lataniem w necie upieklam w weekend chleb, ktory kiedys znalazlam na jednej ze stron blogowych( klik klik), a ze uwielbiamy chleby z ziarnami to nawet sie nie Zobacz więcej
Wracam do tematu pieczywa, ktorego zabraknąc nie moze. Bo choc nie samym chlebem czlowiek zyje, to bez niego jakos obejsc sie nie moze... Pewnie, są diety, ktore ten drobny acz wyjątkowy skladnik Zobacz więcej
Powrocilam do zakwasu! Co szczegolnie cieszy mojego meza. A poniewaz sam wywodzi sie ze Szwabii, ojczyzny tego chleba, ten wlasnie chleb wyjatkowo przypadl mu do gustu. Przepis pochodzi z tego bloga: Zobacz więcej
po przepisy na dlugo wyrastajace, przesmaczne chleby na zakwasie. Ten przepis wykorzystuje najczęsciej, w roznych kombinacjach i zawsze sie udaje. Mirabbelko- dzieki za te recepture, chleb jest Zobacz więcej
, jesli chcemy zrobic bagietki, lub na 2,jesli wypiekamy bułeczki lub chleb. Kazdą z tych częsci rozpłaszczamy , zwijamy w rulon i podwijamy konce, przykrywamy i zostawiamy na ok godzine do Zobacz więcej
Taka ma nazwe, choc w rzeczywistosci wcale nie jest slodki. Ma po prostu niewielka ilosc miodu w skladnikach. A poza tym byl przepyszny! :) Na jedna forme kesowa o boku 30 cm: 350 ml zsiadlego mleka Zobacz więcej
Fromage à tartiner fait maison Od jakiegos czasu lubuje sie w wyrobach domowej roboty. Nie ma nic lepszego niz rozkoszowanie sie domowym chlebem na zakwasie, suszona wedlina czy mozzarella. No i Zobacz więcej
: „jak smakuje spleśniały smalec” 13. jak zrobic kopytka dla dzieci – tak samo jak dla dorosłych 14. jak zrobieniem grochówkę z grochu kudłatego – łotafak? <3 15. jakpiecboczekpodprzykrywączybez – Zobacz więcej
Dzisiaj zaległy przepis. Przypomniało mi się o nim przy okazji pieczenia chlebka parmezanowo-czosnkowego. Dzisiaj (chyba z okazji padającego śniegu ;)) naszła mnie wielka ochota na pieczenie chleba. Zobacz więcej
To jeden z najpiękniejszych i najlepszych chlebów jakie upiekłam. Z przepisu na bagietki, zakwasowo-drożowy, z książki “Chleb Tartine”. Ciasto jest cudowne przy wyrabianiu, przed ostatecznym Zobacz więcej
soli niejodowanej (sól do ogórków) woda skórka lub piętka z chleba na zakwasie kawałek papryczki chili – opcjonalnie dla wielbicieli pikantnych smaków Przepis ogórki małosolne Ogórki na 2-3 godziny Zobacz więcej
Bardzo go lubię, od zawsze... Kiedy mama kupowała ten chleb (oczywiście dla siebie bo dzieci przecież takich nie lubią:)), podkradałam kromkę tego 'najczarniejszego z ciemnych' , smarowałam grubo Zobacz więcej
Wrzesniowe pieczenie zaproponowane przez Amber zaoowocowalo kolejnym pysznym chlebem. Tym razem Wisla z bloga Zapach chleba, wybrala dla nas propozycje J.Hamelmana na chleb oliwkowy. Do ciasta Zobacz więcej
Mirabelkę: ZACZYN: - 1/2 szkl. zakwasu zrobionego z maki żytniej i wody - ok. 1 szkl. letniej dobrej wody - 2 szkl. maki żytniej razowej lub pszennej razowej, mozna uzyc jednego rodzaju, mozna zrobic Zobacz więcej