jałowcówka

ZOBACZ TAKŻE:

Mada
Mada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MadaWKuchni
Jałowcówka, czyli gin

Jałowcówka, czyli gin 354

1
Tak się złożyło, że zostało mi wódki po wiśniach. Uzupełniłam buteleczkę z ekstraktem z wanilii i postanowiłam zrobić gin. Za dwa tygodnie będzie gotowy. Podobno od sklepowego różni go tylko kolor. Zobacz więcej
Wielokrotnie zabierałam się do zrobienia domowego ginu i w końcu zrobiłam. Wersja którą przedstawiam jest bardzo prosta. W książce którą posiadam istnieje bardziej skomplikowany przepis, ale to może Zobacz więcej
Tak to się kończy jak się o 19 kawę wypije. Zupełnie nie wiem dlaczego to zrobiłem. Madzia po prostu rzuciła hasło: "A chodź się kawy napijemy". A ja bez zastanowienia przytaknąłem, wszak kawę lubię. Zobacz więcej
Cześć =) Gin z tonicem, to mój ulubiony drink (jak przystało na anglofila). Gin to anglosaski rodzaj jałowcówki. Najlepiej smakuje z tonicem, lodem i cytryną. Jako ciekawostkę można podać, że gin z Zobacz więcej
Początki trunku nazywającego się genièvre giną w mrokach dziejów. Powstał on w XVII wieku na terenie dawnej Holandii, ale popularność uzyskał dopiero w Anglii, gdzie szerzej znany był jako gin. Zobacz więcej
Nalewki z jałowca wybornie nadają się do tłustych potraw - szczególnie mięs. Kieliszeczek takiej jałowcówki poprawia trawienie i powoduje, że nie czujemy się ociężali. Poza tym nalewkę jałowcową Zobacz więcej
;) Tarta - jak to tarty mają w zwyczaju - jest prosta w przygotowaniu a składniki nie są drogie. Także do dzieła! ;) Składniki: arkusz ciasta francuskiego kawałek swojskiej kiełbaski (użyłam Zobacz więcej
3 ziela angielskie kawałek selera 2 łyżki miodu 2 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy 1 łyżka masła olej z pestek winogron Zobacz więcej
z ogórków wiosenna, marchewka glazurowana) słodkości, przetwory, nalewki (np. ciasto ze śliwkami, jałowcówka szlachecka) Czy warto? Na pewno! Nawet jeśli doskonale znacie kuchnię polską, warto aby Zobacz więcej
Nalewka jałowcowa, z racji aromatu zwana również dżinem, jest prosta w wykonaniu. Właściwości lecznicze nalewki z jałowca są nieocenione. Pomaga ona przy wielu problemach żołądkowych. W związku z tym Zobacz więcej
papryczki chilli - czerwona i żółta 1 cebula por 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie jałowcówka marchewka Sposób przygotowania: Dziczyznę mielimy razem z gotowaną marchewką, czosnkiem i Zobacz więcej
Nalewka jałowcowa to dobry przepis dla osób rozpoczynających przygodę z nalewkami. Receptura jest prosta, niewiele składników, niezbyt długi czas oczekiwania. Właściwie nie może się nie udać. Trzeba Zobacz więcej
Elżbieta Majkowska
Elżbieta Majkowska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pomyslowakuchnia
Jałowiec

Jałowiec 128

0
ich używać do przyrządzania marynat do mięsa. Zmielone owoce wchodzą w skład różnych mieszanek przyprawowych, można nimi aromatyzować octy ziołowe. Szyszkojagody jałowca stosuje się także w Zobacz więcej
mięs i tym podobnych i gdy on dzierga z gada do wymienionych...ja znikam i wracam gdy talerz jest już pełny :) smacznego! Składniki: 1 kaczka 1 kg kwaśnych jabłek 50 g żurawin 50g suszonych śliwek 4 Zobacz więcej
Nika
Nika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Varenye cudesa
Cukiniowe leczo

Cukiniowe leczo 86

0
i łagodna papryka, bazylia, oregano, pieprz cayenne kiełbasa(u mnie "jałowcówka" kawałek ok 15cm) boczek(3-4 plastry) 2-3 łyżki oleju pół kieliszka czerwonego wina(u mnie domowej roboty :) przecier Zobacz więcej
nimi mięso. Najlepiej zostawić tak mięso w lodówce na noc, ale możecie być też kilka godzin. Włożyć mięso do woreczka. Jak zostanie Wam marynata to włożyć ją również do mięsa. Super jest jak uda Wam Zobacz więcej
dana
dana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Leśny Zakątek
To jest zapach lasu...

To jest zapach lasu... 89

1
. Owoce używa się do produkcji dżinu i jałowcówki a gałązki do wędzenia wędlin. Zbiera się je po przymrozkach od późnej jesieni, albo po prostu kupuje, są niedrogie. Wczoraj byłam w lesie i zebrałam Zobacz więcej
poziomu płynu i w razie potrzeby dolewać bulionu i wina. Po godzinie golonka powinna być gotowa: mięso powinno samo odchodzić od kości. Kiełbaski i frankurterki dodajemy na końcu, inaczej popękają. Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Coś niecoś
Powrót do Brugii

Powrót do Brugii 78

0
belgijskiej ;), tj. jenever (jałowcówki), która występuje w postaci tzw. młodej i starej. Do żadnej nie zapałałam miłością, choć po obfitym posiłku kieliszek (niekoniecznie nalany po brzegi, jak Zobacz więcej
Kazik45
Kazik45 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Czar kuchni i rymu
Zioła w kuchni

Zioła w kuchni 389

0
i czerwonej, ogórków, buraków ćwikłowych , dziczyzny oraz dyni. Również do produkcji wielu wódek (Gin, Genever, Kranawitter )czy nasza „Jałowcówka”. Gałązki dodane pod koniec wędzenia podnoszą walory Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: