jałowcówka

ZOBACZ TAKŻE:

Mada
Mada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MadaWKuchni
Jałowcówka, czyli gin

Jałowcówka, czyli gin 459

1
{{headerMessage}}
Tak się złożyło, że zostało mi wódki po wiśniach. Uzupełniłam buteleczkę z ekstraktem z wanilii i postanowiłam zrobić gin. Za dwa tygodnie będzie gotowy. Podobno od sklepowego różni go tylko kolor. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Są takie jagody, które można zbierać przez cały rok. Są cenioną przyprawą, pięknie pachną imają apetyczny śliwkowy kolor. To szyszkojagody jałowca. Tak niepodobne do wszystkich pozostałych szyszek, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wielokrotnie zabierałam się do zrobienia domowego ginu i w końcu zrobiłam. Wersja którą przedstawiam jest bardzo prosta. W książce którą posiadam istnieje bardziej skomplikowany przepis, ale to może Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tak to się kończy jak się o 19 kawę wypije. Zupełnie nie wiem dlaczego to zrobiłem. Madzia po prostu rzuciła hasło: "A chodź się kawy napijemy". A ja bez zastanowienia przytaknąłem, wszak kawę lubię. Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Gin z tonicem

Gin z tonicem 114

0
{{headerMessage}}
Cześć =) Gin z tonicem, to mój ulubiony drink (jak przystało na anglofila). Gin to anglosaski rodzaj jałowcówki. Najlepiej smakuje z tonicem, lodem i cytryną. Jako ciekawostkę można podać, że gin z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Początki trunku nazywającego się genièvre giną w mrokach dziejów. Powstał on w XVII wieku na terenie dawnej Holandii, ale popularność uzyskał dopiero w Anglii, gdzie szerzej znany był jako gin. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nalewki z jałowca wybornie nadają się do tłustych potraw - szczególnie mięs. Kieliszeczek takiej jałowcówki poprawia trawienie i powoduje, że nie czujemy się ociężali. Poza tym nalewkę jałowcową Zobacz więcej
Na cztery widelce
Na cztery widelce Obserwuj blogaObserwujesz bloga
na4widelce@gmail.com
Tarta chłopska

Tarta chłopska 254

0
{{headerMessage}}
;) Tarta - jak to tarty mają w zwyczaju - jest prosta w przygotowaniu a składniki nie są drogie. Także do dzieła! ;) Składniki: arkusz ciasta francuskiego kawałek swojskiej kiełbaski (użyłam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
3 ziela angielskie kawałek selera 2 łyżki miodu 2 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy 1 łyżka masła olej z pestek winogron Zobacz więcej
{{headerMessage}}
książek, a właściwie albumów kulinarnych). W środku znajdziemy przepiękne zdjęcia i aranżacje, autorka porywa nas w podróż nie tylko do kuchni ale również po całej Polsce. Uwielbiam takie połączenia. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nalewka jałowcowa, z racji aromatu zwana również dżinem, jest prosta w wykonaniu. Właściwości lecznicze nalewki z jałowca są nieocenione. Pomaga ona przy wielu problemach żołądkowych. W związku z tym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
papryczki chilli - czerwona i żółta 1 cebula por 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie jałowcówka marchewka Sposób przygotowania: Dziczyznę mielimy razem z gotowaną marchewką, czosnkiem i Zobacz więcej
Pracownia nalewek
Pracownia nalewek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pracownia nalewek
Nalewka jałowcowa

Nalewka jałowcowa 1300

1
{{headerMessage}}
. Wielbiciele ginu i borowiczki na pewno się w nim rozsmakują. Przepis pochodzi z Wielkiej księgi nalewek i jest, jak już wspomniałem, bardzo prosty: 35 suszonych jagód jałowca 2 łyżeczki cukru Zobacz więcej
Elżbieta Majkowska
Elżbieta Majkowska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pomyslowakuchnia
Jałowiec

Jałowiec 151

0
{{headerMessage}}
ich używać do przyrządzania marynat do mięsa. Zmielone owoce wchodzą w skład różnych mieszanek przyprawowych, można nimi aromatyzować octy ziołowe. Szyszkojagody jałowca stosuje się także w Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Facet piecze...kaczkę :)

Facet piecze...kaczkę :) 163

0
{{headerMessage}}
mięs i tym podobnych i gdy on dzierga z gada do wymienionych...ja znikam i wracam gdy talerz jest już pełny :) smacznego! Składniki: 1 kaczka 1 kg kwaśnych jabłek 50 g żurawin 50g suszonych śliwek 4 Zobacz więcej
Nika
Nika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Varenye cudesa
Cukiniowe leczo

Cukiniowe leczo 87

0
{{headerMessage}}
Paszteciki drożdżowe ze ... » Cukiniowe leczo Podczas nieobecności mego ukochanego nie mam weny zupełnie, ani tym bardziej, po pracy, nie chce mi się łazić po sklepach. Postanowiłam zobaczyć, co mam w Zobacz więcej
kuchcik8
kuchcik8 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Pokoleń
Schab nadziewany śliwkami

Schab nadziewany śliwkami 38

0
{{headerMessage}}
nimi mięso. Najlepiej zostawić tak mięso w lodówce na noc, ale możecie być też kilka godzin. Włożyć mięso do woreczka. Jak zostanie Wam marynata to włożyć ją również do mięsa. Super jest jak uda Wam Zobacz więcej
dana
dana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Leśny Zakątek
To jest zapach lasu...

To jest zapach lasu... 99

1
{{headerMessage}}
Jałowiec pospolity, wiecznozielony krzew, przybiera formy drzewa i krzewu wiecznie zielonego. Jego igiełki są kłujące, jakby broniły się od intruzów, które chcą zagarnąć jego owoce. Ciekawy, leśny Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj w Belgii trochę Alzacji. Coś dla tych, którzy lubią wszelkie mięsa, wędzonki czy kiełbasy duszone w kapuście. Słynna choucroûte garnie, à l'alsacienne, jakby nie patrzeć, francuski bigos. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dodającą mu świeżości. W ustach słodkie (zawiera 68 g cukru/litr), ale nie przesłodzone. Dominuje brzoskwinia, pomarańcza, mandarynka. Wino to ma bardzo przyjemny balans słodyczy i cytrusowej Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: