jałowiec

Są takie jagody, które można zbierać przez cały rok. Są cenioną przyprawą, pięknie pachną imają apetyczny śliwkowy kolor. To szyszkojagody jałowca. Tak niepodobne do wszystkich pozostałych szyszek, Zobacz więcej
Elżbieta Majkowska
Elżbieta Majkowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pomyslowakuchnia
Jałowiec

Jałowiec 160

Jałowiec jest to wiecznie zielony krzew należący do rodziny cuprysowatych. Jest to powszechnie dostępnym gatunkiem. Rośnie głównie na bagnach, w lasach, na łąkach, odłogach i terenach skalistych. Zobacz więcej
Jałowiec pospolity - gatunek zawsze zielonego krzewu, rzadko niskiego drzewa, należącego do rodziny cyprysowatych. Lecznicze działanie jałowca jest udowodnione od czasów starożytnych. Jako przyprawę Zobacz więcej
Jagody jałowca są przyprawą wykorzystywaną do aromatyzacji potraw. Mają wyrazisty aromat, który najlepiej sprawdza się z mięsami a w szczególności z dziczyzną ale nie tylko. Jałowiec pospolity jest Zobacz więcej
Nareszcie można usiąść w spokoju i delektować się chwilą. To był udany weekend. Za oknem już ciemno, przyszły najkrótsze dni. Tęsknie za słońcem. Oby do stycznia. Będzie już jaśniej i mniej mgliście. Zobacz więcej
Dziczyzna to mięso dla smakoszy. Po wielowiekowej tradycji zniknęła z polskich stołów na czas niechlubnej dekady PRL-u. Ale odradza się na nowo i staje się powszechnie dostępna. Mięso z dzikich Zobacz więcej
Cześć, dawno nic nie wrzucałam, ale muszę przyznać że odkąd pracuje. Niestety dużo mniej gotuje. Mam nadzieje że wkrótce się to zmieni, staram się pogodzić jakoś ze sobą moje zajęcia :-) Składniki : 2 Zobacz więcej
SUROWIEC -słonina ze skórą najlepiej aby była gruba z wioskowego uboju smalona słomą jeśli takiej nie mamy to może być ze sklepu -jeśli słonina jest z dużymi przyrostami mięsnymi można lecz nie trzeba Zobacz więcej
Kalorycznie, słodko i pysznie :) Karnawał wciąż trwa, zatem zapomnijmy o kaloriach i zajadajmy się taka pychotka jaka jest Migdałowiec według przepisu siostry Anastazji. Proste w wykonaniu, polecam Zobacz więcej
lenarti
lenarti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kociołek Iwony
Migdałowiec z masą jabłkową

Migdałowiec z masą jabłkową 71

Składniki: Składniki na kruche blaty: 3 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru kryształ 1 kostka margaryny 2 jajka 2 łyżeczki sody 2 łyżki płynnego miodu Składniki na migdałową glazurę: 250 g Zobacz więcej
SmakiNaTalerzu
SmakiNaTalerzu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki na talerzu
Migdałowiec

Migdałowiec 12

Fantastyczny migdałowo-orzechowy biszkopt. Na wierzchu słodki kajmak z warstwą migdałowych płatków. Wszystko idealne. I tylko masa wg mnie do wymiany…. Biszkopt: 8 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru Zobacz więcej
Karnawał wciąż trwa, więc musi być słodko a jak słodko to i pysznie a jak pysznie to i z większąilościąkcal;) Migdałowiec według przepisu siostry Anastazji. Proste w wykonaniu ciacho, bez pieczenia i Zobacz więcej
Efektowne i przepyszne ciasto. Pięknie się prezentuje i na pewno Wam zasmakuje. Pierwszy raz jadłam je w pracy, dorwałam przepis i czym prędzej zrobiłam je domownikom ;) Bardzo trafiło w nasze kubki Zobacz więcej
panimagoga
panimagoga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki ogrodu
DAKTYLOWIEC

DAKTYLOWIEC 85

Od czasu kiedy po raz pierwszy zrobiłam tort z dodatkiem suszonych daktyli używam ich coraz częściej. Te słodkie owoce pochodzące z krajów arabskich zawierają cukry proste, które nie wpływają znacząco Zobacz więcej
Nie wędzona Wędzona SUROWIEC I PRZYPRAWY -słonina -czosnek -sól nie jodowana gruba -pieprz ziołowy białowieski WYKONANIE Kupioną Zobacz więcej
Kilka lat temu, stojąc za kulisami TEDxWarsaw, słuchałam, jak Adam opowiada kilkuset osobom, jak wygląda las. Taki prawdziwy. A nie taki, jakim nam się zwykle on wydaje. Ze swojej zakuluarowej skrytki Zobacz więcej
Kilka lat temu, stojąc za kulisami TEDxWarsaw, słuchałam, jak Adam opowiada kilkuset osobom, jak wygląda las. Taki prawdziwy. A nie taki, jakim nam się zwykle on wydaje. Ze swojej zakuluarowej skrytki Zobacz więcej
Podsuszana Po wędzeniu SUROWIEC -szynka 1 kg -boczek 1 kg -wołowina ścinki 1 kg -łopatka 1 kg -podgardle 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 17-19 g/kg -sól 17-19 g/kg – do podgardla Zobacz więcej
Dzisiejsze ciasto powstało w wyniku pozbywania się zeszłorocznych zapasów. Owocowy sezon w pełni, a w naszej zamrażarce zalegają jeszcze maliny i jagody z ubiegłego lata. Pora zrobić miejsce na nowe Zobacz więcej
To delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, jest już tradycją w moim domu. Idealne na każde święta i okazję, nie jest trudne choć niektórym może się takie wydawać. Nie znam nikogo komu by nie Zobacz więcej