Właściwie nie wiem, czy bardziej lubię tarty na słodko, czy na słono. Często robię meksykańską albo takąze szpinakiem i łososiem, ale na wspomnienie tejz truskawkami i śmietanąteż cieknie mi ślinka.
Zobacz więcej
Wyszperane, wygrzebane… Prawdziwy Japończyk z Brooklynu… i ryż z warzywami | M&M cooking Instant Search Follow Me HOME Lifestyle Przepisy Współpraca Dania główne Makarony owoce morza Przekąski
Zobacz więcej
Anko, czyli słodka pasta z fasoli azuki to bardzo popularny składnik japońskich słodyczy. Można ją wykorzystać na przykład do upieczenia anpan, zrobienie dorayaki, yokan albo zupy zenzai. To także
Zobacz więcej
"Poznasz wielu przyjaciół i odwiedzisz wiele krajów." Karteczkę z taką perspektywą na przyszłość wydobyłam wiele lat temu z mojego pierwszego ciasteczka z wróżbą. To było w San Francisco. Kuzyni
Zobacz więcej
Pierwszy post z wyprawy w nieznane, czyli do Japonii. Zastanawiałam się, czy to co my - Europejczycy słyszymy o Japonczykach jest wyssane z palca. Czy to że są bardzo porządni, karni, trzymają sie
Zobacz więcej
Kto lubi dobrze zjeść, ten na pewno słyszał o filmieJiro śni o sushi. Kto jeszcze nie był na tym niezwykłym dokumencie, ten może skorzystać jeszcze z tanich poniedziałków w Kinie Muranów lub poszukać
Zobacz więcej
Dziś zapraszam na pierwszą część kulinarnej relacji z Japonii. Będzie dotyczyć sushi, które coraz popularniejsze w Polsce, jest przysmakiem Japończyków od stuleci, jednak nie jest jedzone tam na co
Zobacz więcej
I stało się. Mieliśmy niepowtarzalną okazję zjeść (i przyrządzić we własnej kuchni) ramen z Tsuta – pierwszej na świecie restauracji specjalizującej się w daniach typu ramen, odznaczonej gwiazdką
Zobacz więcej
Czego nie znoszę … i najprostszy deser na świecie! | M&M cooking Instant Search Follow Me HOME Lifestyle Przepisy Współpraca Dania główne Makarony owoce morza Przekąski koktajle Na ciepło Sałatki
Zobacz więcej
W Tokio podobno każdy musi, Codziennie rano jadać sushi. Sushi to dziwny potrawy typ: Składa się z ryżu, glonów i ryb. Każdy Japończyk, gdy tylko wstaje, Chętnie się sushi po uszy naje, Więc
Zobacz więcej
Lody to chyba jeden z moich ulubionych deserów (zaraz obok ciast - za cukierkami nie przepadam). Zwykle kojarzą się z latem, ale kto powiedział, że nie można ich jeść także zimą? Znajomy Japończyk był
Zobacz więcej
Nadchodząca zima to czas mojej wewnętrznej hibernacji…Zwalniam teraz zgodnie z rytmem przyrody i poddaję się jej energetycznej niemocy…Moja wewnętrzna potrzeba wyhamowania, która tak na prawdę trwa
Zobacz więcej
Zupki chińskie .... Zupa błyskawiczna, potocznie zupka chińska (zupa instant, ang. instant – natychmiastowy, błyskawiczny) – żywność, która nadaje się do konsumpcji w kilka minut po zalaniu gorącą
Zobacz więcej
Dzisiaj łamię swoje trzydziestojednodniowe wyzwanie, ale jestem usprawiedliwiona: przystanek śniadanie odbywa się, jak w każdą niedzielę, jakieś 500m od mojej kuchni. Szybka kawa, wskakuję na rower i
Zobacz więcej
Jakiś czas temu miałam okazję uczestniczyć w kursie przygotowywania sushi. Muszę przyznać, że jeszcze bardziej urosła do niego moja miłość, już nie tylko w zakresie samego jedzenia, ale również jego
Zobacz więcej
Odkryłam magiczny przełącznik trybów funkcjonowania Japończyków*. Wystarczy, że w dłoni pojawi się zmrożona szklanka piwa lub czarka z sake: relax mode on! Nawet nie trzeba tego alkoholu pić,
Zobacz więcej
Dziś tylko kilka słów na temat wyścigu o Grand Prix Japonii. Niestety nie mogę powiedzieć, że wyścig oglądałam bardzo uważnie. Tak to już jest gdy zawody rozgrywane są w godzinach rannych. Wówczas
Zobacz więcej
Trudno jest pojąć, jak to możliwe, ale Francuzi, naród palaczy papierosów, który pochłania kilogramy tłustych serów, naród amatorów win, cieszy się lepszym zdrowiem niż nie jeden europejski naród. Nie
Zobacz więcej
W poszukiwaniu nowych, intrygujących smaków natknęłam się na orientalną pastę miso, spróbowałam i natychmiast się w niej zakochałam. Ta gęsta, aromatyczna, produkowana ze sfermentowanej soi pasta jest
Zobacz więcej
Miałam ten przepis zapisany wiele lat temu. Czekał i czekał na swoje premierowe pieczenie, no i jest. Japończyk - makowiec z jabłkamiSKŁADNIKI: 20 dkg mielonego maku* 1 szklanka mleka 10 dkg masła 1
Zobacz więcej