japońska kostka z wiśnią

Strefa Smaku
Strefa Smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Strefa Smaku
Święta, święta

Święta, święta 352

1
wiśniami Sernik z suszonymi śliwkami na spodzie brownie Sernik z białą czekoladą i żurawiną Tort ferrero rocher Makowiec japoński Domowa przyprawa do piernika Pralinki jak Rafaello Trufelki Zobacz więcej
Strefa Smaku
Strefa Smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Strefa Smaku
Święta tuż tuż

Święta tuż tuż 388

0
Piernik świąteczny, dla cierpliwych Tort ferrero rocher Kakaowe ciasto budyniowe z bezą kokosową Kokosowy murzynek Ciasto marchewkowe Makowiec japoński Domowa przyprawa do piernika Śnieżne kule Zobacz więcej
piernikowe z marcepanem i pomarańczą Świąteczne ciasteczka z marcepanem Świąteczne gwiazdki Piernik "Pijana śliwka" Pierniczki dyniowe Makowiec japoński Korzenne ciasto dyniowe z aksamitną masą Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I love cooking
Makowiec po japońsku

Makowiec po japońsku 530

0
jabłka starte na grubej tarce 1/2 kostki (125g) masła lub margaryny 250g cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia orzechy włoskie lub inne bakalie 2 łyżki wiśni mrożonych (niekoniecznie) Mak Zobacz więcej
Jeśli miałabym wybrać najbrzydszą japońską potrawę bez zbędnego myślenia, podałabym kāre raisu (ryż z curry). Danie to zupełnie odstaje od kanonów aranżacji jedzenia w Kraju Kwitnącej Wiśni, różni się Zobacz więcej
Krajobrazy, tradycje czy zwyczaje Kraju Kwitnącej Wiśni wydawały mi się zawsze równie interesujące jak tutejsza kuchnia. Kusiły mnie rozmaite ryby, owoce morza, wodorosty oraz warzywa o nietypowym, Zobacz więcej
herbaty. Innym bardzo wyjątkowym smakiem jest Uirō. Jest to słodkie ciasto wykonane na parze z mąki ryżowej oraz cukru. W jego smaku można wyczuć fasolę Azuki (zwaną czerwoną soją), truskawki, smak Zobacz więcej
Czekanie.Na kogoś, na coś. Czekanie jest tęsknotą,nadzieją,marzeniem. Czekanie zawsze ma sens.Jest radością.Często szczęściem. Czekanie daje dużo siły.Mobilizuje. Czekanie uskrzydla.Jest zapowiedzią Zobacz więcej
Zupa miso (miso-shiru 味噌汁) to dashi (だし) z dodatkami warzywnymi i białkowymi, wymieszane z pastą miso (味噌). Dashi to bulion z wodorostów kombu i katsuobushi. Katsuobushi to płatki ryby bonito. Tak, Zobacz więcej
na długą chwilę do Kraju Kwitnącej Wiśni. Znacie już ramen? Poznajcie sobę - japońską zupę z wołowiną i szpinakiem. Składniki na 4 duże porcje: WYWAR 600 g łopatki wołowej 2 cm świeżego imbiru Zobacz więcej
się własnymi prawami, a nazwy które wskazują na pochodzenie potrawy z konkretnego państwa często z prawdą nie mają wiele wspólnego. I tak o śledziach po japońsku w kraju kwitnącej wiśni nikt pewnie Zobacz więcej
Kuchnia japońska sezonowością stoi. I chociaż kwiecień to czas zachwytu nad delikatnymi kwiatami sakury (wiśni), to mnie urzeka piękno, które można zatrzymać. Chodząc po lesie zerwijcie kilka fiołków Zobacz więcej
Japonia to kraj, który wciąż znajduje się na szczycie mojej listy miejsc czekających na odwiedzenie. Póki co muszą mi wystarczyć wspaniałe książki (ostatnio nie mogąc zasnąć zaczęłam czytać „ Zobacz więcej
i osoby postronne spotkali się wColumna Medica. Finał pokazał, że wyniki nie były ustawione, ku zaskoczeniu prawie wszystkich i samej finalistki również , wygrała Maria Banach. Gdy emocje opadły Zobacz więcej
już w pełni sezon na szparagi, na truskawki, powoli zaczynają pojawiać się także wiśnie i czereśnie oraz… botwinka. Tak też zrobiłam. potrzebne składniki: 1 pęczek botwinki 1 pęczek włoszczyzny Zobacz więcej
Dziś trunek z kategorii "ciekawostka". I to jaka fajna, jaka smaczna ciekawostka! Prezentuję Wam alkohol prosto z Japonii. O ile dania kuchni japońskiej sądośćrozpowszechnione, o tyle alkohole z Zobacz więcej
Co robi ryba na wegańskim blogu? :) Ano zawitała do nas z okazji Prima Aprilis, czyli poisson d’avril w krajach frankofońskich. Ale my nie będziemy doczepiać wyciętej z papieru ryby nieuważnym Zobacz więcej
amarantusa ekspandowanego 2 łyżki otrębów owsianych 1 łyżka siemienia lnianego 1 średni banan 1 czekoladowe ciasteczko 0,5 szklanki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania Krok 1Amarantus mieszamy z Zobacz więcej
Castella lub po japońsku - Kasutera - to japońskie ciasto z Nagasaki. Do Kraju Kwitnącej Wiśni zawitało w XVI w. wraz z misjonarzami z Portugalii. Nazwa ciasta wywodzi się od portugalskiego "Pão de Zobacz więcej
z naszego magazynu „Maszkety”, na łamy którego zawsze z wielkim entuzjazmem będę Was zapraszać. Oberibę dla „Maszketów” przygotowała Magda, która prowadzi wegetariański blog „Zielenina”. Oberiba Zobacz więcej