Nalewki i likiery – Przekonaj się, że wytwarzanie nalewek i likierów wcale nie jest trudne! W niniejszej publikacji autor, pasjonat domowego wyrobu żywności, prezentuje sprawdzone receptury na
Zobacz więcej
Spritz po polsku czyli pyszny koktajl na bazie Cydru Green Mill z polskich jabłek (zamiast prosecco) i z syropu z krajowej jarzębin, który zastępuje popularny aperol :). Bez wątpienia jest to przepis,
Zobacz więcej
Nie wszystkie nalewki wymagają dodatku cukru lub miodu. Można tak przygotować bardzo dobrą nalewkę z jarzębiny. Przepis jest wtedy prosty i nie wymaga naszego dużego zaangażowania. A trunek otrzymamy
Zobacz więcej
Ktoś kiedyś zarzucił mi że nie ma na blogu nic z dziczyzny, postaram się to naprawić ale nie obiecuje że będzie tych przepisów dużo. Nie mam za bardzo dostępu do dziczyzny ale tym razem udało mi się
Zobacz więcej
Comber z jelenia przypalony jarzębiakiem z kluskami kładzionymi i prażonymi w soli orzechami włoskimi. Przepis: Szef kuchni smakdoskonaly.pl Grzegorz Cielecki Jest to kombinacja kuchni magnackiej
Zobacz więcej
W ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku zorganizowano w tym roku konkurs dla blogerów pod hasłem Gotuję po Małopolsku. Motywem przewodnim miał być czerwony Koral Małopolski. Co oznaczało, że
Zobacz więcej
Kiedy za oknem mróz, ciemność i beznadzieja każda forma rozgrzewki i każde przypomnienie o lepszych czasach jest na wagę złota. Jedni będą ratować się przed zimnem grzanym winem, inni herbatą, a
Zobacz więcej
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy.
Zobacz więcej
Jarzębiak jest jesienną nalewką, którą od dawna chciałem zrobić. Nie miałem jednak dostępu do owoców, a tych z parków nie chciałem zbierać, ponieważ żywiłem poważne obawy co do ich jakości (i
Zobacz więcej
Jarzębina służy jako wyśmienity surowiec do wielu nalewek i innych trunków. Jarzębiak jest jednym z nich i jego jedyną wadą jest to, że praktycznie musi on długo leżakować. Ale warto poczekać, by
Zobacz więcej
Czekoladowa babka z jarzębiną to mój drugi przepis, potorcie z bryndzą który znajdziecie w wydawnictwie Małopolska do zjedzenia, w końcu jarzębina jest symbolem Małopolski, musiała więc znaleźć się w
Zobacz więcej
W tym roku zrobiłem eksperyment i do nastawu nalewki z jarzębiny dodałem wino. To oznaczało, że zmienić musiałem przepis z jakiego do tej pory korzystałem robiąc jarzębinówkę. Jarzębiak na winie
Zobacz więcej
Nie każdego roku jarzębina daje dorodne owoce. Gdy trafi się taki sezon warto go wykorzystać. Zwłaszcza, że nalewka z jarzębiny z każdym dniem leżakowania nabiera smaku. Jarzębinówka im starsza, tym
Zobacz więcej
Wódka, wódeczka - Polska specjalność Lifestyle Z półki sklepowej Alkohole Cachaca Cydr Gin Piwo Rum Tequila Drinki Dodatki do drinków O mnie Szukaj Alkohole Dodane Grudzień 3rd, 2013 | przez Krzycho
Zobacz więcej
Przepis pochodzi z rodzinnej Księgi Nalewek mojej koleżanki z pracy. Kiedy tylko o nim usłyszałam, od razu wiedziałam, że muszę zrobić tę nalewkę. 1 kg jarzębiny 0,5 l spirytusu 0,5 kg cukru 1 cytryna
Zobacz więcej
Jarzębiak, czyli wódka z jarzębiny, jest popularnym trunkiem. Przepis na wódkę z jarzębiny jest bardzo prosty. Jego jedyną wadą jest tylko to, że wódka musi długo leżakować, ale trud wart jest tego
Zobacz więcej
Jest już po przymrozkach więc jeśli znajdziecie gdzieś jeszcze jarzębinę to proponuję przyrządzić z niej nalewkę jarzębinową. Jarzębina po pierwszych przymrozkach może zostać użyta do obróbki albo po
Zobacz więcej
Dzięki zastosowaniu cytryny jarzębiak przygotowany według tego przepisu dojrzewa tylko przez pół roku. Otrzymujemy trunek o łagodnym, lekko kwaskowym smaku i miłym bukietem. Składniki na jarzębiak z
Zobacz więcej
Jarzębiak tym się różni od nalewki jarzębinowej, że wymaga mniej zachodu przy jego wytwarzaniu. Ale jarzębiak musi dłużej dojrzewać. Dobry jarzębiak otrzymamy odczekawszy cierpliwie rok.
Zobacz więcej
Jarzębiak składniki: 1 kilogram owoców jarzębiny 1 litr czystej wódki 30 dekagram cukru 3/4 szklanki wody na syrop Dojrzałą jarzębinę zbierać na przełomie listopada i grudnia, najlepiej już po
Zobacz więcej