Przepis na jarzębina

Nie każdego roku jarzębina daje dorodne owoce. Gdy trafi się taki sezon warto go wykorzystać. Zwłaszcza, że nalewka z jarzębiny z każdym dniem leżakowania nabiera smaku. Jarzębinówka im starsza, tym Zobacz więcej
taura
taura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
qulinarny.blogspot.com
Nalewka z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny 9305

Przepis pochodzi z rodzinnej Księgi Nalewek mojej koleżanki z pracy. Kiedy tylko o nim usłyszałam, od razu wiedziałam, że muszę zrobić tę nalewkę. 1 kg jarzębiny 0,5 l spirytusu 0,5 kg cukru 1 cytryna Zobacz więcej
Pan Piter
Pan Piter Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Twoje nalewki
Jarzębiak - wódka z jarzębiny.

Jarzębiak - wódka z jarzębiny. 5861

Jarzębiak tym się różni od nalewki jarzębinowej, że wymaga mniej zachodu przy jego wytwarzaniu. Ale jarzębiak musi dłużej dojrzewać. Dobry jarzębiak otrzymamy odczekawszy cierpliwie rok. Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Nalewka z jarzębiny lub kaliny

Nalewka z jarzębiny lub kaliny 7137

Kolejna propozycja na pyszny trunek. Dzisiaj proponuję Wam mocną nalewkę która możecie zrobić zarówno z owoców jarzębiny jak i kaliny. Przepis pochodzi z książki: "Wielka Księga Nalewek". Polecam Zobacz więcej
przejs
przejs Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ja Jem
Dżem z jarzębiny

Dżem z jarzębiny 4010

Dżem z jarzębiny "chodził za mną" od zeszłego roku, odkąd zobaczyłam przepis w książce "Kuchnia Polana w obiektywie Wellmana". Ale wtedy było już za późno, jarzębina opadła/została zjedzona przez Zobacz więcej
Jarzębina służy jako wyśmienity surowiec do wielu nalewek i innych trunków. Jarzębiak jest jednym z nich i jego jedyną wadą jest to, że praktycznie musi on długo leżakować. Ale warto poczekać, by Zobacz więcej
Zrobić jarzębinówkę, czyli nalewkę z jarzębiny można tylko wtedy, gdy trafimy na dobrą jarzębinę. A to nie jest możliwe co roku. Nalewki z jarzębiny warto przygotować więcej, bo im ona starsza, tym Zobacz więcej
Umyte i pozbawione ogonków owoce jarzębiny myjemy, obsuszamy i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny. Można zostawić na całą noc. Przemrożoną jarzębinę przekładamy do rondla i zasypujemy cukrem. W Zobacz więcej
Pan Piter
Pan Piter Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Twoje nalewki
Nalewka jarzębiny mocno wytrawna

Nalewka jarzębiny mocno wytrawna 3663

Nie wszystkie nalewki wymagają dodatku cukru lub miodu. Można tak przygotować bardzo dobrą nalewkę z jarzębiny. Przepis jest wtedy prosty i nie wymaga naszego dużego zaangażowania. A trunek otrzymamy Zobacz więcej
Fot. Maria Brzostowska - Fotolia.com Składniki : 1 kg dojrzałych owoców jarzębiny 1 l spirytusu 95% 30 dkg cukru 2-3 szklanki wody Sposób wykonania : Owoce jarzębiny wsypać na wrzącą wodę i gotować Zobacz więcej
Jarzębina zdecydowanie nie jest moim ulubionym owocem, ale od zawsze chciałam spróbować konfitury z jarzębiny. Przed użyciem jarzębinę należy przemrozić przynajmniej przez 2 dni, żeby się pozbyć Zobacz więcej
edit
edit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kucharzenieedi
Jarzębiak czyli nalewka z jarzębiny

Jarzębiak czyli nalewka z jarzębiny 2012

Jest już po przymrozkach więc jeśli znajdziecie gdzieś jeszcze jarzębinę to proponuję przyrządzić z niej nalewkę jarzębinową. Jarzębina po pierwszych przymrozkach może zostać użyta do obróbki albo po Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Konfitura z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny 1284

Będąc na wsi przyglądałam się dojrzałym, czerwonym koralom jarzębin rosnących niedaleko domu. Czytałam przecież, że można z niej robić dodatek do mięsa i wędlin albo jakieś inne przetwory. Nie miałam Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
jarzębina do mięsa

jarzębina do mięsa 1705

wydawało mi się, że jarzębina to takie popularne drzewo, ale jak przyszło co do czego to nigdzie jej znaleźć nie można. a za mną od lat chodził smak konfitury z jarzębiny, słodko-gorzkawy, idealny do Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Dżem z jarzębiny

Dżem z jarzębiny 1575

Dżem z czerwonych korali jarzębiny z dodatkiem jabłek i gruszek idealnie sprawdzi się jako nadzienie do kruchych ciasteczek Ilość: 8 słoików (300 ml) Składniki na dżem z jarzębiny: 1 kg jarzębiny 1 kg Zobacz więcej
OdczarujGary
OdczarujGary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
OdczarujGary
Nalewka z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny 1638

Jest i ona – pełna zdrowia jarzębina. Czy wiecie, że jarzębina zawiera dwa razy więcej karotenu niż marchewka? Z jarzębiny warto przygotować nalewkę. Przepis na nalewkę z jarzębiny mam sprawdzony – Zobacz więcej
Suszycie owoce jarzębiny i aronii - ja zrobiłam to pierwszy raz w tym roku i są naprawdę pyszne. I te z cukrem i te bez :-) , jarzębinę oraz aronię zrywam jeszcze przed przymrozkami i wkładam do Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Jarzębina do mięs

Jarzębina do mięs 863

Przebierając jarzębinę po zerwaniu czułam się trochę jak kopciuszek, ale to żmudne zajęcie jest dość uspokajające. Po umyciu zamroziłam bo tak się robi żeby nie była gorzka. Jeden przetwór z niej - Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nina w kuchni
Konfitura z jarzębiny i jabłek

Konfitura z jarzębiny i jabłek 1844

Owoce jarzębiny zawierają dużo witaminy A i C* i są jadalne. Na dżemy/konfitury nadają się po przemrożeniu, żeby straciły goryczkę. Moja konfitura jest słodka - udało mi sięcałkowiciepozbyć gorzkiego Zobacz więcej
komarka
komarka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Every Cake You Bake
Dżem z jarzębiny

Dżem z jarzębiny 780

Dżem z jarzębiny to chyba najbardziej jesienny i ostatni z przetworów, którym kończę sezon słoikowy (no dobra, na takie miano zasługuje jeszcze marmolada z dyni :)). Ten piękny złotordzawy kolor - nie Zobacz więcej