jarzębina

{{headerMessage}}
Bardzo długo niedoceniałam tego owocu , aż w końcu postanowiłam zrobić z niej nalewkę jarzębinowaoraz jarzębinę kandyzowana, która świetnie się sprawdza na cieście,d o mięsie ,drobiu .W smaku Zobacz więcej
pinkcake
pinkcake Obserwuj blogaObserwujesz bloga
trochę inna cukiernia
Kandyzowana jarzębina

Kandyzowana jarzębina 255

0
{{headerMessage}}
Jarzębina jest gorzkim owocem, ale przełamana cytryną i aromatycznymi przyprawami będzie całkiem fajnym dodatkiem do jakiegoś deseru. Poza tym jest taka śliczna :) Kandyzowana jarzębina 1 szklanka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
600 g żeberek 1 cebula 2-3 łyżki jarzębiny do mięs 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy sól pieprz pieprz ziołowy szczypta hyzopu szczypta czosnku niedźwiedziego szczypta majeraku Żeberka kroimy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Umyte i pozbawione ogonków owoce jarzębiny myjemy, obsuszamy i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny. Można zostawić na całą noc. Przemrożoną jarzębinę przekładamy do rondla i zasypujemy cukrem. W Zobacz więcej
taura
taura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
qulinarny.blogspot.com
Nalewka z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny 7861

2
{{headerMessage}}
Przepis pochodzi z rodzinnej Księgi Nalewek mojej koleżanki z pracy. Kiedy tylko o nim usłyszałam, od razu wiedziałam, że muszę zrobić tę nalewkę. 1 kg jarzębiny 0,5 l spirytusu 0,5 kg cukru 1 cytryna Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Do wykonania przetworów z jarzębiny przymierzałam się już od bardzo długiego czasu. Ale w tym roku postanowiłam, że albo teraz, albo nigdy. Przygotowałam więc konfiturę z dodatkiem jabłek i gruszek. Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Naleśniki z jarzębiną

Naleśniki z jarzębiną 73

3
{{headerMessage}}
Czerwone korale, czerwone niczym wino, korale z polnej jarzębiny…’ – chyba każdy podśpiewuje sobie czasem wielki przebój Bratanków, lecz niewielu odkryło, że jarzębinowe perełki można również z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
SKŁADNIKI: CIASTO Z PRZEPISU NA NALEŚNIKI TRADYCYJNE(<=KLIKNIJ LINK) NAPÓJ ORYGINALNY OD "ALPRO"ZAMIAST MLEKA ! DODATKOWO DO CIASTA DOSYPAĆ 1 ŁYŻKĘ PROSZKU DO PIECZENIA. UŻYWAMY MĄKI LUBELLA DO Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wiadomo że mięso cielęce jest bardzo delikatne i powiedziałabym raczej mdłe, dlatego dodatek jarzębiny zaostrza pięknie naszą roladę. Mięso jest kruche, soczyste i delikatne a jarzębina dodaje mu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Fot. Maria Brzostowska - Fotolia.com Składniki : 1 kg dojrzałych owoców jarzębiny 1 l spirytusu 95% 30 dkg cukru 2-3 szklanki wody Sposób wykonania : Owoce jarzębiny wsypać na wrzącą wodę i gotować Zobacz więcej
BaBka
BaBka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pożeraczka
Marmolada z jarzębiny

Marmolada z jarzębiny 562

1
{{headerMessage}}
. Teksty źródłowe Platona czytaliśmy z udręką, a na kolokwiach bawiliśmy się w ruletkę – ot coś trafię. Nie wiele z takiej filozofii mi zostało w głowie. Jedno zdanie wyryte w umyśle: Niebo Zobacz więcej
Violcia MJ
Violcia MJ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nie tylko w kuchni
Konfitura z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny 94

1
{{headerMessage}}
Wiem, że przepis miał się pojawić wcześniej. Ja niestety nie dysponuję taką ilością wolnego czasu i mam nadzieję, że wybaczycie. Wstawiam "prosty jak kij" sposób na uzyskanie z jarzębiny wyśmienitego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zmykamy kolejne rozdziały. Szukajmy wciąż tego co dla nas najlepsze. I to właśnie sprawia, że nasze życie staje się ciekawsze i bogatsze. Jest jeszcze tyle do zrobienia, tyle miejsc do odkrycia. Żyjmy Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obżarciuch
Dżem z jarzębiny

Dżem z jarzębiny 1309

3
{{headerMessage}}
Dżem z czerwonych korali jarzębiny z dodatkiem jabłek i gruszek idealnie sprawdzi się jako nadzienie do kruchych ciasteczek Ilość: 8 słoików (300 ml) Składniki na dżem z jarzębiny: 1 kg jarzębiny 1 kg Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jarzębina w czekoladzie, to kolejny dziki smakołyk, który mnie kusił od dawna, ale nie mogłam się zmobilizować. Jarzębina w czekoladzie Do pokrycia czekoladą można użyć jagódek jarzębiny pospolitej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ViolaPassion Dodatek do mięs , polecam do dziczyzny, pasztetów. Spotkałam się z tym produktem pierwszy raz na sklepowej półce Nie kupiłam , bo myślałam że ten smak mi najzwyczajniej w świecie nie Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Konfitura z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny 1250

0
{{headerMessage}}
Będąc na wsi przyglądałam się dojrzałym, czerwonym koralom jarzębin rosnących niedaleko domu. Czytałam przecież, że można z niej robić dodatek do mięsa i wędlin albo jakieś inne przetwory. Nie miałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie każdego roku jarzębina daje dorodne owoce. Gdy trafi się taki sezon warto go wykorzystać. Zwłaszcza, że nalewka z jarzębiny z każdym dniem leżakowania nabiera smaku. Jarzębinówka im starsza, tym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiedyś owocom jarzębiny przypisywało się właściwości lecznicze i magiczne..., dziś głównie kojarzy się jesienią i koralami robionymi w przedszkolu :). Owoce jarzębiny zawierają sporo cukrów, kwasów Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jarzębiak tym się różni od nalewki jarzębinowej, że wymaga mniej zachodu przy jego wytwarzaniu. Ale jarzębiak musi dłużej dojrzewać. Dobry jarzębiak otrzymamy odczekawszy cierpliwie rok. Zobacz więcej