jarzębina

Bardzo długo niedoceniałam tego owocu , aż w końcu postanowiłam zrobić z niej nalewkę jarzębinowaoraz jarzębinę kandyzowana, która świetnie się sprawdza na cieście,d o mięsie ,drobiu .W smaku Zobacz więcej
Jarzębina jest gorzkim owocem, ale przełamana cytryną i aromatycznymi przyprawami będzie całkiem fajnym dodatkiem do jakiegoś deseru. Poza tym jest taka śliczna :) Kandyzowana jarzębina 1 szklanka Zobacz więcej
600 g żeberek 1 cebula 2-3 łyżki jarzębiny do mięs 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy sól pieprz pieprz ziołowy szczypta hyzopu szczypta czosnku niedźwiedziego szczypta majeraku Żeberka kroimy Zobacz więcej
Umyte i pozbawione ogonków owoce jarzębiny myjemy, obsuszamy i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny. Można zostawić na całą noc. Przemrożoną jarzębinę przekładamy do rondla i zasypujemy cukrem. W Zobacz więcej
Przepis pochodzi z rodzinnej Księgi Nalewek mojej koleżanki z pracy. Kiedy tylko o nim usłyszałam, od razu wiedziałam, że muszę zrobić tę nalewkę. 1 kg jarzębiny 0,5 l spirytusu 0,5 kg cukru 1 cytryna Zobacz więcej
Do wykonania przetworów z jarzębiny przymierzałam się już od bardzo długiego czasu. Ale w tym roku postanowiłam, że albo teraz, albo nigdy. Przygotowałam więc konfiturę z dodatkiem jabłek i gruszek. Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Naleśniki z jarzębiną

Naleśniki z jarzębiną 65

3
Czerwone korale, czerwone niczym wino, korale z polnej jarzębiny…’ – chyba każdy podśpiewuje sobie czasem wielki przebój Bratanków, lecz niewielu odkryło, że jarzębinowe perełki można również z Zobacz więcej
SKŁADNIKI: CIASTO Z PRZEPISU NA NALEŚNIKI TRADYCYJNE(<=KLIKNIJ LINK) NAPÓJ ORYGINALNY OD "ALPRO"ZAMIAST MLEKA ! DODATKOWO DO CIASTA DOSYPAĆ 1 ŁYŻKĘ PROSZKU DO PIECZENIA. UŻYWAMY MĄKI LUBELLA DO Zobacz więcej
Wiadomo że mięso cielęce jest bardzo delikatne i powiedziałabym raczej mdłe, dlatego dodatek jarzębiny zaostrza pięknie naszą roladę. Mięso jest kruche, soczyste i delikatne a jarzębina dodaje mu Zobacz więcej
Fot. Maria Brzostowska - Fotolia.com Składniki : 1 kg dojrzałych owoców jarzębiny 1 l spirytusu 95% 30 dkg cukru 2-3 szklanki wody Sposób wykonania : Owoce jarzębiny wsypać na wrzącą wodę i gotować Zobacz więcej
BaBka
BaBka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pożeraczka
Marmolada z jarzębiny

Marmolada z jarzębiny 560

1
. Teksty źródłowe Platona czytaliśmy z udręką, a na kolokwiach bawiliśmy się w ruletkę – ot coś trafię. Nie wiele z takiej filozofii mi zostało w głowie. Jedno zdanie wyryte w umyśle: Niebo Zobacz więcej
Wiem, że przepis miał się pojawić wcześniej. Ja niestety nie dysponuję taką ilością wolnego czasu i mam nadzieję, że wybaczycie. Wstawiam "prosty jak kij" sposób na uzyskanie z jarzębiny wyśmienitego Zobacz więcej
Zmykamy kolejne rozdziały. Szukajmy wciąż tego co dla nas najlepsze. I to właśnie sprawia, że nasze życie staje się ciekawsze i bogatsze. Jest jeszcze tyle do zrobienia, tyle miejsc do odkrycia. Żyjmy Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obżarciuch
Dżem z jarzębiny

Dżem z jarzębiny 1260

3
Dżem z czerwonych korali jarzębiny z dodatkiem jabłek i gruszek idealnie sprawdzi się jako nadzienie do kruchych ciasteczek Ilość: 8 słoików (300 ml) Składniki na dżem z jarzębiny: 1 kg jarzębiny 1 kg Zobacz więcej
Jarzębina w czekoladzie, to kolejny dziki smakołyk, który mnie kusił od dawna, ale nie mogłam się zmobilizować. Jarzębina w czekoladzie Do pokrycia czekoladą można użyć jagódek jarzębiny pospolitej Zobacz więcej
ViolaPassion Dodatek do mięs , polecam do dziczyzny, pasztetów. Spotkałam się z tym produktem pierwszy raz na sklepowej półce Nie kupiłam , bo myślałam że ten smak mi najzwyczajniej w świecie nie Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Konfitura z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny 1245

0
Będąc na wsi przyglądałam się dojrzałym, czerwonym koralom jarzębin rosnących niedaleko domu. Czytałam przecież, że można z niej robić dodatek do mięsa i wędlin albo jakieś inne przetwory. Nie miałam Zobacz więcej
Nie każdego roku jarzębina daje dorodne owoce. Gdy trafi się taki sezon warto go wykorzystać. Zwłaszcza, że nalewka z jarzębiny z każdym dniem leżakowania nabiera smaku. Jarzębinówka im starsza, tym Zobacz więcej
Kiedyś owocom jarzębiny przypisywało się właściwości lecznicze i magiczne..., dziś głównie kojarzy się jesienią i koralami robionymi w przedszkolu :). Owoce jarzębiny zawierają sporo cukrów, kwasów Zobacz więcej
Jarzębiak tym się różni od nalewki jarzębinowej, że wymaga mniej zachodu przy jego wytwarzaniu. Ale jarzębiak musi dłużej dojrzewać. Dobry jarzębiak otrzymamy odczekawszy cierpliwie rok. Zobacz więcej