jarzębinówka

ZOBACZ TAKŻE:

{{headerMessage}}
jarzębiny sparzyłam wrzątkiem, osuszyłam, włożyłam do słoja, zasypałam 0,5 kg cukru, zalałam 0,5 l spirytusu oraz 0,5 l wody. Dodałam sok z jednej cytryny. Odstawiłam na 3 miesiące. Po tym czasie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie każdego roku jarzębina daje dorodne owoce. Gdy trafi się taki sezon warto go wykorzystać. Zwłaszcza, że nalewka z jarzębiny z każdym dniem leżakowania nabiera smaku. Jarzębinówka im starsza, tym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zrobić jarzębinówkę, czyli nalewkę z jarzębiny można tylko wtedy, gdy trafimy na dobrą jarzębinę. A to nie jest możliwe co roku. Nalewki z jarzębiny warto przygotować więcej, bo im ona starsza, tym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nalewka z jarzębiny ma niepowtarzalny aromat. Dodałam trochę malin i wyszło coś obłędnego. Składniki: 1/2 kg jarzębiny pojemniczek malin cukier litr wódki Przygotowanie: Jarzębinę umyjcie. Na 24 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wielokwiatowego cytrynę Płatki kwiatów jarząbu wkładamy do słoja i zalewamy litrem spirytusu. Szczelnie zamknięte trzymamy je tak przez miesiąc. Słojem warto wstrząsać kilka razy w tygodniu. Czytaj Zobacz więcej
{{headerMessage}}
znajdują się już owoce jarzębiny. Zrobienie z cukru karmelu ma na celu uzyskanie ładniejszego koloru finalnego już produktu. Czytaj też: Jarzębinówka - dobra nalewka z jarzębiny Jarzębinę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W tym roku zrobiłem eksperyment i do nastawu nalewki z jarzębiny dodałem wino. To oznaczało, że zmienić musiałem przepis z jakiego do tej pory korzystałem robiąc jarzębinówkę. Jarzębiak na winie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie wszystkie nalewki wymagają dodatku cukru lub miodu. Można tak przygotować bardzo dobrą nalewkę z jarzębiny. Przepis jest wtedy prosty i nie wymaga naszego dużego zaangażowania. A trunek otrzymamy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od kilku lat nie robiłam jarzębiny. Zwykle było tak, że jarzębina w mojej okolicy albo uschła, albo zjadały ją ptaki. W tym roku było inaczej - jest, a ja zrobiłam przetwory - jarzębinę do mięs i Zobacz więcej
Gosha
Gosha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinaria
Ratafia - nalewka wieloowocowa

Ratafia - nalewka wieloowocowa 1112

0
{{headerMessage}}
, bo powoduje zmętnienie. Miód zamiast cukru dodaję raczej do nalewek leczniczych, czyli do miętówki, jarzębinówki, czy też benedyktynki. Po dodaniu cukru nalewkę rozlewamdo ciemnych butelek, wynoszę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
O historii i tradycji wyrobu nalewek Gdy tylko na krzewach i drzewach pojawiły się pierwsze owoce, w mojej głowie pojawiły się dziesiątki pomysłów jak je wykorzystać. I nie będę ukrywał, że każdy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zawodowym kucharzem, żeby poradzić sobie z ich przyrządzeniem. Miodówkę wstawię jeszcze dziś, a w lecie na pewno przywiozę z Mazur dodatkowy słoiczek miodu, żeby była jak oryginał... Książka godna Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kulinarnej , bo przecież po udanym polowaniu świętowało się przy jarzębinówce czy pitnych miodach. Ta klasa trunków nazywana boskimi napojami jest spuścizną naszych przodków z terenów Polski za Zobacz więcej
{{headerMessage}}
cukierniczo-monopolowe, sprzedawano w nich cukier, zioła, niekiedy zagraniczne przyprawy i wina (fałszowane, a jakże!) a z medykamentów np. słodkie cukierki na kaszel, pierniki i właśnie rozmaite Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: