jarzębinówka

ZOBACZ TAKŻE:

jarzębiny sparzyłam wrzątkiem, osuszyłam, włożyłam do słoja, zasypałam 0,5 kg cukru, zalałam 0,5 l spirytusu oraz 0,5 l wody. Dodałam sok z jednej cytryny. Odstawiłam na 3 miesiące. Po tym czasie Zobacz więcej
Nie każdego roku jarzębina daje dorodne owoce. Gdy trafi się taki sezon warto go wykorzystać. Zwłaszcza, że nalewka z jarzębiny z każdym dniem leżakowania nabiera smaku. Jarzębinówka im starsza, tym Zobacz więcej
Zrobić jarzębinówkę, czyli nalewkę z jarzębiny można tylko wtedy, gdy trafimy na dobrą jarzębinę. A to nie jest możliwe co roku. Nalewki z jarzębiny warto przygotować więcej, bo im ona starsza, tym Zobacz więcej
Nalewka z jarzębiny ma niepowtarzalny aromat. Dodałam trochę malin i wyszło coś obłędnego. Składniki: 1/2 kg jarzębiny pojemniczek malin cukier litr wódki Przygotowanie: Jarzębinę umyjcie. Na 24 Zobacz więcej
wielokwiatowego cytrynę Płatki kwiatów jarząbu wkładamy do słoja i zalewamy litrem spirytusu. Szczelnie zamknięte trzymamy je tak przez miesiąc. Słojem warto wstrząsać kilka razy w tygodniu. Czytaj Zobacz więcej
Jarzębiak tym się różni od nalewki jarzębinowej, że wymaga mniej zachodu przy jego wytwarzaniu. Ale jarzębiak musi dłużej dojrzewać. Dobry jarzębiak otrzymamy odczekawszy cierpliwie rok. Zobacz więcej
W tym roku zrobiłem eksperyment i do nastawu nalewki z jarzębiny dodałem wino. To oznaczało, że zmienić musiałem przepis z jakiego do tej pory korzystałem robiąc jarzębinówkę. Jarzębiak na winie Zobacz więcej
Nie wszystkie nalewki wymagają dodatku cukru lub miodu. Można tak przygotować bardzo dobrą nalewkę z jarzębiny. Przepis jest wtedy prosty i nie wymaga naszego dużego zaangażowania. A trunek otrzymamy Zobacz więcej
Od kilku lat nie robiłam jarzębiny. Zwykle było tak, że jarzębina w mojej okolicy albo uschła, albo zjadały ją ptaki. W tym roku było inaczej - jest, a ja zrobiłam przetwory - jarzębinę do mięs i Zobacz więcej
Gosha
Gosha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinaria
Ratafia - nalewka wieloowocowa

Ratafia - nalewka wieloowocowa 1103

0
i śliwkach kończę. W tym roku nalew robiłamz truskawek, agrestu, malin, wiśni, czarnych porzeczek, jagód, śliwek, moreli. Dodałam też troche soku z cytryny. Trzeba pomiętać, aby świeże owoce nie Zobacz więcej
są bardzo mocno zakorzenione. Kto nie zna wyobrażenia o szlachcicu, który na podorędziu zawsze trzyma buteleczkę (albo i kilka) wyśmienitej domowej naleweczki? Walory smakowe to jedno, ale według Zobacz więcej
, kluski śląskie, malinóweczka, pierogi z kaszą gryczaną), jak i te bardziej skomplikowane. Z województwa łódzkiego na pewno wypróbuję przepis na jarzębinówkę. Równieżchrzan znad Środkowej Warty z Zobacz więcej
kulinarnej , bo przecież po udanym polowaniu świętowało się przy jarzębinówce czy pitnych miodach. Ta klasa trunków nazywana boskimi napojami jest spuścizną naszych przodków z terenów Polski za Zobacz więcej
. Zioła, owoce, alkohol.. Nalewki można przygotowywać niemalże na wszystkim (podobnie jak bimber u Sapkowskiego:Bimber zawsze będzie bimbrem, pędzić go można nawet z szaleju, pokrzywy, rybich łusek i Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: