jarzębinowy sok

zakurzone książki mają w sobie olbrzymi potencjał. Moimi faworytami wśród przepisów Skrodzkiej są: - galaretka z berberysu i żurawinowa - kompot dereniowy - wino gruszkowo-żurawinowe - dżem Zobacz więcej
Nalewkę jarzębinową z płatków kwiatów jarząbu przygotowujemy w maju, kiedy drzewa zaczynają kwitnąć. Nalewka kwiatowa nie musi leżakować tak długo jak nalewka z owoców, Wymaga tylko więcej Zobacz więcej
Dzięki zastosowaniu cytryny jarzębiak przygotowany według tego przepisu dojrzewa tylko przez pół roku. Otrzymujemy trunek o łagodnym, lekko kwaskowym smaku i miłym bukietem. Składniki na jarzębiak z Zobacz więcej
To drugi z moich sprawdzonych przepisów na nalewkę z jarzębiny. Tym razem z wyraźną kwaskową nutą, więc jeśli lubicie nieprzesłodzone nalewki, ta na pewno będzie Wam smakowała. Zachęcam jednak abyście Zobacz więcej
nią .Posadziliśmy pod oknami naszego wiejskiego domu. Jarzębina rośnie i późnym latem obdarza nas pięknymi koralami. Czy jako małe dziewczynki robiłyście jarzębinowe korale? Ja tak,zawsze.Każdego Zobacz więcej
Kiedy zbieram jarzebinę, niechybnie ma się ku jesieni… Dlatego ten moment odkładam,zwlekam. Faktem jest,że jarzębina najlepsza po pierwszych przymrozkach. I dopiero wtedy kiedyś się ją zbierało. Zobacz więcej
rzepakowegopierogi z soczewicą i pieczarkami(5 sztuk) + 2 nieodsmażane surówka z czerwonej kapusty, połowy jabłka, soku z cytryny i łyżeczki oleju z orzechów włoskich PODWIECZOREK 460kcal duże jabłko Zobacz więcej
, aroniowa, jarzębinowa i z kwiatów czarnego bzu. Zrobił jeszcze nalewkę z młodych pędów sosny, ale na razie nie osiągnęła stanu godnego zaprezentowania. Ogólny przepis na nalewki owocowe podam innym Zobacz więcej
pekińskiej, małego pomidora, 1/4 papryki, garści szpinaku, 4 łyżek kukurydzy, 2 małych ogórków konserwowych, 1/4 awokado, łyżki oleju lnianego i soku z 1/4 cytryny) -->to moja ulubiona sałatka Zobacz więcej
, a mi się bardzo takich zachciało :P) 3 suszone śliwki 3 ŚNIADANIE (212kcal) kompot z wiśni (pozostałość z wczoraj; ponad pół kubka zajęły wiśnie, które uwielbiam) surówka z kapusty kiszonej, połowy Zobacz więcej
do słoiczków i zakręcamy. Następnie pasteryzujemy kilka minut. Gotowe. Konfitura w moim przypadku będzie użyta do mięs na zimno i na ciepło. Może być tak, ze jarzębina będzie bardzo soczysta i Zobacz więcej
się na nalewki. Bardzo popularna, ale trudna do zbierania jest tarnina, z której można przygotować nie tylko wspaniałą nalewkę tarninową, ale również wino. Natomiast z owoców czarnego bzu warto Zobacz więcej
pieczarek portobello zanurzyłam w niezwykłym jarzębinowym sosie BBQ, który został podany na ciepło w chrupiącej bułce z dużą ilością sałatki na bazie domowego majonezu z jalapeño. Pozycja obowiązkowa Zobacz więcej
Ileż ja czekałam, żeby przygotować taki dżem! Kiedy rok temu przepis na to cudo wpadł w moje ręce, było już dawno po jarzębinie. Tym razem zdążyłam! :D I przywiozłam ją z samej Puszczy Noteckiej. Zobacz więcej
z jarzębinowa konfiturą, której owoce są specyficznie cierpkie i gorzkawe, dzięki czemu idealnie komponują się z pulchną, słodkawą grzanką. Bliny z łososiem i masłem orzechowym Masło orzechowe, Zobacz więcej
jarzębinowych korali i spadających kasztanów. Właśnie zbliżającą się jesienią jest zainspirowane moje dzisiejsze danie. Idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja lub przystawka przed głównym daniem. Zobacz więcej
Dziś nadszedł piątek, a więc czas na fotomenu, tym razem wegetariańskie, gdyż chlebek dyniowy który piekłam w niedzielę i który jadłam na podwieczorek zawiera jajka (od szczęśliwych kur mojej babci Zobacz więcej
spaceru z Ptysią. Wygląda na to, że jesień jest dla nas zdecydowanie łaskawsza niż lato... Nieodłączne atrybuty jesieni to rozbijające o chodniki swe kolczaste skorupki kasztany, żołędziowe ludziki i Zobacz więcej
sosu rybnego, sok z cytryny; natka pietruszki lub parę liści szałwii, 200-250g krótkiego makaronu (np. kokardki) lub papardelle Nastawić wodę na makaron. Rozgrzać odrobinę oliwy na większej patelni, Zobacz więcej
Tyle jabłek w Grucznie jeszcze nie było. Słuchałem o nich podczas śniadania prasowego, próbowałem ich w formie soków, jabłecznika i okowity. Artur Moroz podał gęś na Antonówce, gospodynie z Topolewa Zobacz więcej