jędrzej

ZOBACZ TAKŻE:

Podpiwek Jędrzej- recenzja produktu Kiedy masz chęć na browara, a nie możesz pić, do szklanicy lej podpiwek Browar Van Pur, znany z produkcji niskobudżetowych piwnych hitów takich jak Donner, Śląskie Zobacz więcej
macizm023 września 2012 18:34 Było nam niezwykle miło Was gości! Mam nadzieje, że do zobaczenia wkrótce. Pozdrawiamy serdecznie, Maciek i Jędrzej OdpowiedzUsuń Zobacz więcej
Torcik Jędrusia 2 lipca W ostatnim wpisie wspomniałam o urodzinach siostrzeńca. Jędrzej skończył cztery lata. Fajny z niego gość, uwielbia piłkę nożną, zna się na drużynach, oczywiście wie kto gdzie Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Futjes

Futjes 165

0
półmiska. Jędrzej Kitowicz, Opis obyczajów za panowania Augusta III To smażone ciastka z terenu północnych Niemiec. Podobne słodycze występują w Holandii oraz Danii. Do smażenia futjes używa się Zobacz więcej
zdj. internet Ks. Jędrzej Kitowicz, z właściwym sobie humorem pisał o pączkach: "Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko, mógłby je podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w Zobacz więcej
gospodarskich. Kura zielononóżka znana jest już nawet w przedszkolach. A czy wiemy coś o króliku popielniańskim, owcy pomorskiej czy cakli? Mamy w Polsce kilkadziesiąt rodzimych ras, wartych Zobacz więcej
. Łodyga bulwy wysoka na półtora chłopa, gruba na cal. Po zaplenieniu kartoflów zarzucono bulwy - pisał Jędrzej Kitowicz w „Opisie obyczajów za panowania Augusta III”, najważniejszym przekazie Zobacz więcej
Smakiedyty
Smakiedyty Obserwuj blogaObserwujesz bloga
www.smakiedyty.blogspot.ie
Pączki

Pączki 125

0
Już JędrzejKitowicz wspominał, że w trakcie panowania Augusta III serwowano na dworze: "Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się to do stopnia jak Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
z historii zupy

z historii zupy 87

0
i rodacy wydoskonalili się w kucharstwie, zniknęły potrawy naturalne, a nastąpiły na ich miejsce jak najwykwintniejsze, jako to: zupy rumiane, zupy białe, rosoły delikatne, potrawy z mięsiw Zobacz więcej
garnkofilia
garnkofilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Garnkofilia
DANIA STAROPOLSKIE

DANIA STAROPOLSKIE 756

0
) tym razem o zdrowym odżywianiu: "Stawiano na stole przed potrawami w mięsne obiady jednę i drugą parę śledzi surowych na talerzach; tego panowie przed wszystkiemi potrawami jedli po dzwonku lub Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
pasztet z daniela

pasztet z daniela 1164

1
było, zwab się po francusku: rugu, frykasse. Na drugie danie stawiano na stół takież mięsiwa i ptastwo pieczone, na sucho całkowicie albo też jakim sosem podlane. Jędrzej KitowiczOpis obyczajów za Zobacz więcej
-wieczny znawca dobrej kuchni, historyk i ksiądz Jędrzej Kitowicz, pączki „powinny mieć jasną obwódkę i być tak lekkie, że wiatr może je zdmuchnąć z talerza”, zaś po naciśnięciu muszą wrócić do tego Zobacz więcej
bulionu, szklankę wina, osól, opieprz, wysadź sos dobrze, włóż bigos krajany, zagotuj dla nabrania smaku z cebulą, na wydaniu włóż łyżkę musztardy, z odrobiną octu.Zaś Jędrzej Kitowicz (ur.1727 – Zobacz więcej
, i zawsze do tego sto przesądów i anegdot, co na ten temat miała do powiedzenia Borowcowo*, a co Szczotka z budki**, a co stryk Jędrzej*** i najwyższy Autorytet – prababka Nazimkowa). Ciasto na Zobacz więcej
oraz piankowe sosy z dyni piżmowej oraz topinambura. Warto wspomnieć, że warsztaty moderował prawdziwy góral z krwi i kości – pan Jędrzej. W czasie ich trwania wystąpiła ponadto góralska kapela, Zobacz więcej
podniebienia - Gotowy w 30 min :) Sk... Pączki Już JędrzejKitowicz wspominał, że w trakcie panowania Augusta III serwowano na dworze: "Ciasta także francuskie, torty, pasztety, ... Bigosowe łazanki-a Zobacz więcej
slodki-kompromis.pl
slodki-kompromis.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
slodki-kompromis.pl
Pączki

Pączki 131

0
zdmuchnąć z półmiska". Ścisnąwszy go w ręku musiał znowu rozciągnąć się do swojej objętości. Sporządzano pączki z chlebowego ciasta, nadziewanego słoniną i smażono na smalcu. Wiejskie pączki, jak Zobacz więcej
storczyk
storczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje gotowanie
"Pączki pieczone"

"Pączki pieczone" 201

0
wyglądać idealny pączek. Miał on być maksymalnie pulchny i lekki tak "by wiatr mógł go zdmuchnąć z półmiska". Ścisnąwszy go w ręku musiał znowu rozciągnąć się do swojej objętości. Sporządzano pączki Zobacz więcej
w stylu góralskim. Imprezę poprowadził Jędrzej, a muzycznie wspierała go góralska kapela.Były warsztaty kuchni podhalańskiej z szefem kuchni Hotelu Bania Adamem Zeńczakiem. W dwóch drużynach Zobacz więcej
naszych gości. Wiecie kiedy powstało ciasto francuskie? Ciasto francuskie oficjalnie pojawiło się we Francji w 1650 roku, pod nazwą poite fevilletee. Przypuszcza się jednak, że przepis w tym kraju Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: