jedz i chudnij

Pewnie trochę Was dziwi wpis z serii "Jedz i chudnij" w połączeniu z plackami ziemniaczanymi. Rzeczywiście takie tradycyjne, smażone i ociekające tłuszczem z patelni są prawdziwą bombą kaloryczną, ale Zobacz więcej
Często spotykam się ze stwierdzeniem, że jak ktoś ma cukrzycę to już zupełnie nic mu nie wolno, jest skazany na świat pełen goryczy, a słodycze zjada tylko w momentach niedocukrzenia. Zdarza się, że Zobacz więcej
? Nie macie czasu, więc w tenisa gracie na konsoli zamiast na korcie, a mecze piłki nożnej oglądacie w tv wcinając chipsy i pijąc piwko? Te i wiele innych „ułatwiaczy” życia codziennego, ułatwia nam Zobacz więcej
Od 4 lat dbam o jedzenie, lądujące na moim talerzu. Bynajmniej nie ze względu na modę – w myśl zasady less is more odrzuciłam produkty przetworzone lub zawierające znaczną ilość tłuszczu pochodzenia Zobacz więcej
jej autorstwa. Przepraszam, że zaczynam od takiej drażliwej strony, ale po recenzji części Jedz pysznie i zdrowo w ciąży otrzymałam od Was kilka komentarzy z wątpliwościami co do uczciwości autorki, Zobacz więcej
Dietolog
Dietolog Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dietolog
Jedz i chudnij - SZCZAW

Jedz i chudnij - SZCZAW 37

0
Znacie szczaw? Lubicie? Ja się przyznaję, że nie byłam wielką amatorką tej rośliny, ale będąc na działce u znajomych nad Narwią napotkałam piękny, zdrowy, dziko rosnący szczaw i narwałam go całą Zobacz więcej
się jako dodatek do konfitur, kisielu, galaretki, kompotu, a także do ciast. Z łodyg rabarbaru robi się naturalną farbę do włosów. Warto pamiętać, że surowy rabarbar zawiera szkodliwe kwasy Zobacz więcej
Ogórek, ogórek, ogórek - zielony ma garniturek... Nareszcie nastał sezon ogórkowy. Ogórki to bardzo wszechstronne warzywa, jeśli chodzi o użycie ich w kuchni. Można je zajadać zarówno na surowo, jak i Zobacz więcej
pikantności. Można jeść ją także na ciepło - gotowaną, pieczoną lub grillowaną. Dużym powodzeniem cieszą się również przetwory zawierające to smaczne warzywo. Dziś proponuję bardzo proste, szybkie i Zobacz więcej
Cukinia potrafi wcielić się w niejedną rolę. Doskonale smakuje w formie zapiekanki z warzywnym lub mięsnym farszem. Może wzbogacić swoim smakiem śniadaniowe kanapki, zastępując zielonego ogórka, w Zobacz więcej
To najlepsze ciasto jakie znam. Nikt się mu jeszcze nie oparł (nawet tacy, którzy twierdzą, że marchewek nie lubią). Ciasto marchewkowe jest dobre na wszystko - chandrę, drugie śniadanie, Zobacz więcej
przełożyć na ciasto z rabarbarem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15 minut. Gdy beza pięknie się zrumieni, ciasto jest gotowe. Wystarczy tylko poczekać aż wystygnie i można oddać się Zobacz więcej
Czasami bywają takie dni, że bez czekolady ani rusz. To prawda, że czekolada poprawia humor. Jednak, żeby nie zajadać się nią bez końca, bezkarnie i nadprogramowo proponuję wprowadzić ją oficjalnie do Zobacz więcej
powszechnie panującej opinii, grzyby to nie jedynie smak i zapach. W grzybach znajduje się wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim w 90% składają się wody, co czyni je Zobacz więcej
Dziś przepis, który można śmiało wykorzystać, gdy "nie ma co ugotować". Wszystkie składniki są łatwo dostępne i wierzę, że zawsze obecne w każdej kuchni. Właśnie wczoraj nie miałam pomysłu, ale Zobacz więcej
. Następnie uformować z nich kulki i kolejno rozwałkować je na cienkie, okrągłe placki. Ułożyć jeden na drugim i przykryć ściereczką, żeby nie wyschły. Następnie smażyć po 2-3 minuty na SUCHEJ (!) Zobacz więcej
i upiec. Zobaczcie sami jakie to proste: ŚLEDZIE PIECZONE w FOLII Składniki: 4 tuszki śledzia (lub tyle ile potrzebujecie, my zjadamy spokojnie po 2 małe) sól, pieprz do smaku folia aluminowa Śledzie Zobacz więcej
Pokrzywa przez większość ludzi jest uważana za jeden z najbardziej uciążliwych i nieprzyjemnych chwastów. Rośnie wszędzie tam, gdzie ziemia jest próchnicza i bogata w azot, a jej ulubionymi miejscami Zobacz więcej
Sezon szparagowy już się rozpoczął. Nareszcie! Szparagi to nasz wielki domowy przysmak. Dlatego korzystam z sezonu i gotuję je kiedy tylko mam okazję. Dziś fantazja mi podpowiedziała, żeby szparagi Zobacz więcej
Dziś coś dla amatorów jasnego pieczywa. Kto się oprze domowej chałce? Jeśli chcecie ograniczyć spulchniacze, ulepszacze i konserwanty - upieczcie chałkę sami. Mi się udało, to i Wam na pewno się Zobacz więcej