jej wysokość - pavlova

na zawsze ten rodzaj ciasta określano nazwą Pavlova od nazwiska osoby, dla której został stworzony. I to nie bez przyczyny. Pavlova to prawdziwa primabalerina wśród tortów i ciast. Powalająca Zobacz więcej
Elegancka, powabna, kusząca… Lekka, finezyjna, wyrafinowana… Jedyna w swoim rodzaju – Pavlova. Deser powstały na cześć rosyjskiej primabaleriny jest jednym z najbardziej efektownych tortów bezowych. Zobacz więcej
Zwiewność, lekkość i finezja – jak Anna Pavlova w tańcu! Jak historia głosi, tym deserem Australijczycy uhonorowali rosyjską primabalerinę podczas jej pobytu w Australii.… ja z kolei w tym roku Zobacz więcej
Ten miesiąc zaczynam od czegoś bardzo kalorycznego, ale warto. Beza wyszła przepyszna w smaku, chrupiąca na zewnątrz, w środku mięciutka, piankowa. Wcale nie jest tak trudna do zrobienia jak Zobacz więcej
- Zjadłabym czereśnie... - Ależ babciu, już nie ma czereśni. - To zjadłabym porzeczki, porzeczki jeszcze są! W sobotni poranek snuję się po zaspanym jeszcze targu. Pierwsi sprzedawcy powoli wykładają Zobacz więcej
Dziś, z okazji 600. lajka, przed Wami moja kolejna wariacja na temat królowej ciast i deserów. Tym razem jej wysokość pavlova przywdziała znakomitą, czekoladową szatę uzupełniając ją soczystą owocową Zobacz więcej
Dziś stuknęło 500 like'ów na FB. Z tej okazji na stół wjechała Jej Wysokość Królowa Pavlova! I to nie byle jaka, bo w mocno wiosennej i piętrowej odsłonie :D beza: 4 białka jaj 240 g cukru 1 łyżeczka Zobacz więcej
Czy ten tort czekoladowy tiramisu to dobry wybór na uczczenie 5 rocznicy blogowania? Myślę, że tak. Choć nie jest tak lekki i letni jak pavlova z malinami, którą 5 lat temu zaczynałam blogowanie i Zobacz więcej
zamykam je w słoikach, namiętnie mrożę kilogramami; kilkanaście paczuszek robi za paliwo do następnej późnej wiosny. Upieram się, że warto świeże dojrzałe owoce mrozić, bo wyglądają i są czym innym Zobacz więcej
Klasyczna Pavlova w formie dwupiętrowego tortu przełożonego słodkim kremem z mascarpone i śmietany oraz truskawkami,robi jeszcze większe wrażenie. To chyba najlepszy sposób serwowania bezy – Zobacz więcej
Pavlova zcytrusami izabaglione 6 Flares Facebook 2 Pin It Share 4 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 6 Flares Składniki: 6 białek 300g cukru pudru 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 Zobacz więcej
Pavlova ztruskawkami ikiwi 8 Flares Facebook 2 Pin It Share 6 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 8 Flares Składniki: 6 białek 300g cukru pudru 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Biblia Smaków
Piętrowa Pavlova

Piętrowa Pavlova 86

0
Piętrowa Pavlova 21 Flares Facebook 21 Pin It Share 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 21 Flares Składniki: 6 białek szczypta soli 350g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 400g Zobacz więcej
Pavlova ztruskawkową koroną 9 Flares Facebook 5 Pin It Share 4 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 9 Flares English Składniki: 6 białek szczypta soli 350g cukru pudru 1 łyżka mąki Zobacz więcej
Pavlova zmalinami 12 Flares Facebook 7 Pin It Share 5 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 12 Flares Składniki: 6 białek szczypta soli 350g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 400g Zobacz więcej
średnicy 22 cm i wysokości 5 cm. Piec przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec jeszcze 45 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezę do całkowitego ostygnięcia, na Zobacz więcej
smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 15-20 min do tzw suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu gorący biszkopt w formie Zobacz więcej
Pavlova zesmażonymi wiśniami 1 Flares Facebook 1 Pin It Share 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 1 Flares Składniki: 6 białek 300g cukru pudru 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 Zobacz więcej
piekarnik i uchyl drzwiczki. Bezy powinny się suszyć minimum 2 godziny. Temu, że Pavlova to niezwykle efektowny deser, nikt chyba nie zaprzeczy – zjawiskowo prezentuje się w każdym wydaniu. Chrupiące Zobacz więcej
Anna Małek
Anna Małek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Leśny mech

Leśny mech 845

0
zmiksować Po całkowitym wystudzeniu ciasta należy odciąć jego górną część ( w około jego wysokości ), odciętą część ciasta pokruszyć w dłoniach do miseczki, odstawić Na ciasto wyłożyć krem i Zobacz więcej