jeleń

bezpolotupl
bezpolotupl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
bezpolotu
Jeleń na piwie

Jeleń na piwie 76

W życiu każdego faceta przychodzi moment, kiedy to nagle postanawia, że zrobi na obiad coś z dziczyzny. Mięso niedoceniane, z rzadka wykorzystywane w kuchni, a dawniej, szczególnie na naszych Zobacz więcej
karola
karola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
świat moich smaków
Jeleń-burger

Jeleń-burger 230

Przetwarzamy dary lasu i szykujemy się do srogiej (?) zimy. Co się nie mieści w zamrażarkach - przejadamy ze smakiem :-) Dziś z mięsa pozostałego po wczorajszym, pysznym tatarze zrobiłam hamburgery. Z Zobacz więcej
Padre
Padre Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PIEKIELNE SMAKI
Jeleń z marynaty

Jeleń z marynaty 2456

Jeleń biegający po talerzu, marynatą otoczony. Przepis być może wyda się skomplikowany, ale tylko do czasu włożenia okularów ;). Aby tak wyglądał i smakował dzień wcześniej musiał wylądować w Zobacz więcej
peggi
peggi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Peggi w kuchni
Jeleń pieczony z warzywami

Jeleń pieczony z warzywami 2162

W tym roku postanowiłam zaszaleć i upiec na święta mięso. I to nie byle jakie mięso - jelenia. Mięsko dostałam od cioci, a że wcześniej nigdy nie piekłam nawet schabu, wycyganiłam od niej również Zobacz więcej
Taki nam się udało ostatni w tym roku obiad skonsumować. Jeleń! A właściwie już gulasz z niego ... Takie mięsko to nie byle co! Dopiero zaczynam smakować dziczyznę i przyzwyczajać się do jej smaku. I Zobacz więcej
Młoda mama gotuje...
Młoda mama gotuje... Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Młoda mama gotuje...
Pieczony jeleń

Pieczony jeleń 1389

Dziczyzna…uwielbiam, kocham, ubóstwiam !!! Pierwszy raz sama przygotowywałam dziczyznę w domu i nieskromnie muszę przyznać, że wyszła obłędna Ja mięso najpierw kilka miesięcy trzymałam w zamrażalniku, Zobacz więcej
W sobotę uczestniczyłam w warsztatach kulinarnych "Dary Lasu" organizowanych przez MAKRO. Były to pierwsze warsztaty w jakich miałam okazję brać udział. Z zazdrością oglądałam zdjęcia z różnych tego Zobacz więcej
600 g mięsa z jelenia (gulaszowe) sól -1 łyżeczka pieprz -1/4 łyżeczki 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka papryki suszonej pół łyżeczki kolendry 1 szkl wina czerwonego Zobacz więcej
Strasznie się wczoraj nie wyspałam. Pół dnia chodziłam nieprzytomna, nawet kakao nie pomagało. Dodatkowym usypiającym bodźcem była świadomość, że dobrze by było ogarnąć tu i ówdzie. Zwłaszcza ówdzie. Zobacz więcej
Książka kucharska - Mięsny zagajnik sobota, 23 marca 2013 10:43 Obchodzimydzisiaj Międzynarodowy Dzień Myśliwych, nie może więc zabraknąć na blogu dania kuchni myśliwskiej w wykwintnym wydaniu, po Zobacz więcej
Oto ostatnia część relacji z warsztatów z dziczyzną. Tym razem pomysł na jelenia i dzika. Zdjęcia, które możecie oglądać poniżej, dostałam od Shinju, która, jak już wiecie, partnerowała mi przy Zobacz więcej
Dziczyzna jest bez wątpienia jednym z najbardziej niedocenianych mięs w polskiej kuchni. Udziec z jelenia jest delikatnym i kruchym mięsem, które świetnie nadaje się na obiad, a na dodatek zawiera Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozkosze-stolu
pieczony udziec z jelenia

pieczony udziec z jelenia 5928

Dzięki uprzejmości kolegi K. znów naszym stole gościła dziczyzna - tym razem w postaci pieczeni z jelenia. Metoda jego przygotowania nie odbiegała znacząco od receptury na pamiętnego dzika, ale - jak Zobacz więcej
Jeleń, jeleń, pokaż rogi… eee to chyba nie tak szło… Ale powiem szczerze, ja dziś rogi zobaczyłam, niemalże wcelowane we mnie z patelni. Bo tak, to było pierwsze zmaganie z dziczyzną w mojej kuchni. Zobacz więcej
Mięso z jelenia to bogate źródło chudego białka. Cechuje go bardziej czerwony kolor i mniejsza zawartość cholesterolu. Walory smakowe również przemawiają za ty, żeby dziczyznę wprowadzić do naszego Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozkosze-stolu
gulasz z jelenia

gulasz z jelenia 1462

Kolega K. znów dostarczył jelenia do spożycia. Tym razem postanowiliśmy skonsumować go w gulaszu. Na szczęście kolega wsparł mnie również przy porcjowaniu mięsa, bo było go całkiem sporo (poniższy Zobacz więcej
aleglodomorek
aleglodomorek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
aleglodomorek
Gulasz z jelenia

Gulasz z jelenia 9924

Gulasz z jelenia to ciekawa kompozycja leśnych smaków i zapachów, mięso dość wymagające, ale warte spróbowania. Jeżeli chcemy przygotować to wyjątkowe danie warto zabrać się za nie dzień wcześniej, Zobacz więcej
Nie wiecie gdzie smacznie zjeść w Jeleniej Górze? W takim razie dobrze trafiliście, ponieważ w zakładce o tej samej nazwie znajdziecie kilka fajnych miejsc w Jeleniej Górze, które bardzo polecam. A Zobacz więcej
Kasieńka
Kasieńka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Plate of Joy
Duszony jeleń w czerwonym winie

Duszony jeleń w czerwonym winie 2071

Dziczyzna kojarzy mi się ze świętami, moja mama przygotowywała duszonego jelenia na obiad w pierwszy dzień świąt. Pachniało w całym domu, a babcia opowiadała jak wiele lat temu dziadek chodził na Zobacz więcej
Dziczyzna należy do tradycyjnej kuchni polskiej. Ceni się jej walory smakowe i odżywcze. Mięso zwierzyny łownej charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, mocnym ukrwieniem, niezwykle aromatycznym Zobacz więcej