jerusalem

{{headerMessage}}
Ostatnio trochę czasu spędziłam na studiowaniu książki, którą już Wam przedstawiałam - "Jerusalem". Tym razem jednak czytałam ją pod kątem przygotowań do wyjazdu. Wracam za tydzień, mam nadzieję, że z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, postanowiłam, że choć raz w tygodniu ugotuję coś nowego, co w tymże archiwum do tej pory zachomikowałam. Zaczynam od dziś! Sałatka, której przepis dziś podam, pochodzi z magicznego "Jerusalem", Zobacz więcej
Crummblle
Crummblle Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Chili & Tonka
Ryba z Jerusalem

Ryba z Jerusalem 125

0
{{headerMessage}}
Robiłam kiedyś podobną rybę, według dość prostego przepisu i bardzo nam smakowała. Dlatego z ciekawością wypróbowałam recepturę z książki Jerusalem. Ta wersja wymaga nieco więcej zachodu, ale w Zobacz więcej
Crummblle
Crummblle Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Chili & Tonka
Pieczona dynia z Jerusalem

Pieczona dynia z Jerusalem 93

1
{{headerMessage}}
zgodnym chórem: nie spodziewaliśmy się, że będzie aż takie dobre! Ta potrawa, to pełny wegetariański posiłek, lub jeśli ktoś woli, dodatek do innych, mięsnych dań. Przepis pochodzi z ksiażki pt. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, w srodku lasu, maly przenosny grill da sie zabrac wszedzie, dlugo by wymieniac... istny opad szczeny zaliczylismy gdy zobaczylismy w Tel Avivie grill ustawiony na pudle z klimtyzacja. Jesli ktos nie Zobacz więcej
lolanta
lolanta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne Love Story
Przybierzeli z Jerusalem

Przybierzeli z Jerusalem 142

1
{{headerMessage}}
"Jerusalem" Książka miała swój debiut w zeszłym roku ale dopiero niedawno trafiła w moje ręce. Dwóch autorów: Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi, obaj pochodzący z Jerozolimy. Poznali się dopiero w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
% gęstej śmietany) -1 mały ząbek czosnku, drobno pokrojony -2 łyżki soku z cytryny -1 łyżka oliwy -3 łyżki świeżej mięty, posiekanej -solidna garść rukwi wodnej -1/4 łyżeczki sumaku -sól i biały Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką książki "Jerusalem" Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi;) W zasadzie każdy przepis z niej zapowiada się doskonale i ma się ochotę wszystkie je Zobacz więcej
{{headerMessage}}
popularnością, a serwują dania kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Ja (na razie) mogę się jedynie cieszyć książkami Jerusalem i Ottolenghi i przepisami z tych książek. Oto jeden z nich: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
not least – dwie książki mojego idola z The Guardian, Yotama Ottolenghiego. Zostawiłam je sobie na deser, bo to moje absolutne hity. Mowa o „Plenty”, wegetariańskiej biblii pełnej wspaniałych dań z Zobacz więcej
siankoo
siankoo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
EVERYDAY FLAVOURS
ŚWIĄTECZNY KRANTZ.

ŚWIĄTECZNY KRANTZ. 83

0
{{headerMessage}}
Przepis na te pyszne krantze znalazła w książce Jerusalem i nie był to przepis na świąteczne ich wydanie. Ja do swoich krantzów użyłamDOMOWEGO KREMU ORZECHOWEGO, ale jeśli nie chce Wam się go Zobacz więcej
Dominika / Nóż i Widelec
Dominika / Nóż i Widelec Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nóż i Widelec
Helbeh

Helbeh 130

0
{{headerMessage}}
Ciasto z kozieradką. Tak, tak nie przewidziało się Ci, to jeden z głównych składników curry. Ale w słodkim cieście? Czemu nie. Lubię niecodzienne połączenia smakowe. Przepis znalazłam w książce Yotama Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kimizu sauce with jerusalem artichoke. Sos japoński "kimizu" stosuje się do sałatek z surowych lub lekko obgotowanych jarzyn, na zimno. Doskonały jest np.do ogórka i rzodkiewki. Składniki. Sos kimizu. Zobacz więcej
pinkcake
pinkcake Obserwuj blogaObserwujesz bloga
trochę inna cukiernia
Herbata z topinamburem

Herbata z topinamburem 1218

1
{{headerMessage}}
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty ( Helianthus tubersus, Jerusalem artichoke) jest coraz popularniejszym warzywem. Po ugotowaniu zastępuje ziemniaki, można z niego też robić frytki. W odróżnieniu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ottolenghi z Jerusalem. Sos jogurtowy: Jogurt wymieszać z czosnkiem roztartym z solą, odstawić w temperaturze pokojowej. Szpinak poddusić do miękkości na oliwie, następnie zrobić w nim cztery Zobacz więcej