jerusalem

Ostatnio trochę czasu spędziłam na studiowaniu książki, którą już Wam przedstawiałam - "Jerusalem". Tym razem jednak czytałam ją pod kątem przygotowań do wyjazdu. Wracam za tydzień, mam nadzieję, że z Zobacz więcej
, postanowiłam, że choć raz w tygodniu ugotuję coś nowego, co w tymże archiwum do tej pory zachomikowałam. Zaczynam od dziś! Sałatka, której przepis dziś podam, pochodzi z magicznego "Jerusalem", Zobacz więcej
Crummblle
Crummblle Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Chili & Tonka
Ryba z Jerusalem

Ryba z Jerusalem 121

0
Robiłam kiedyś podobną rybę, według dość prostego przepisu i bardzo nam smakowała. Dlatego z ciekawością wypróbowałam recepturę z książki Jerusalem. Ta wersja wymaga nieco więcej zachodu, ale w Zobacz więcej
zgodnym chórem: nie spodziewaliśmy się, że będzie aż takie dobre! Ta potrawa, to pełny wegetariański posiłek, lub jeśli ktoś woli, dodatek do innych, mięsnych dań. Przepis pochodzi z ksiażki pt. Zobacz więcej
, w srodku lasu, maly przenosny grill da sie zabrac wszedzie, dlugo by wymieniac... istny opad szczeny zaliczylismy gdy zobaczylismy w Tel Avivie grill ustawiony na pudle z klimtyzacja. Jesli ktos nie Zobacz więcej
% gęstej śmietany) -1 mały ząbek czosnku, drobno pokrojony -2 łyżki soku z cytryny -1 łyżka oliwy -3 łyżki świeżej mięty, posiekanej -solidna garść rukwi wodnej -1/4 łyżeczki sumaku -sól i biały Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką książki "Jerusalem" Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi;) W zasadzie każdy przepis z niej zapowiada się doskonale i ma się ochotę wszystkie je Zobacz więcej
Książki kucharskiej Jerusalemnikomu już chyba nie trzeba polecać, została uznana za jedną z ciekawszych pozycji na rynku książek kucharskich minionego roku. Ta książka to prawdziwa kulinarna przygoda Zobacz więcej
a low temperature). I served it with a Polish style stuffing consisting of buckwheat, dried plums, smoked dried mushrooms and apples. You may prepare the stuffing on the previous day, the taste will Zobacz więcej
I promised to my friends that I would publish, tonight, the recipe for the Jerusalem Artichoke soup inspired by the17th centuryrecipe from the first Polish cook book, within my series designated to Zobacz więcej
not least – dwie książki mojego idola z The Guardian, Yotama Ottolenghiego. Zostawiłam je sobie na deser, bo to moje absolutne hity. Mowa o „Plenty”, wegetariańskiej biblii pełnej wspaniałych dań z Zobacz więcej
Topinambur to jadalna bulwa z rodziny roślin astrowatych. Jego inne nazwy to słonecznik bulwiasty lub karczoch jerozolimski. Pochodzi z Ameryki Północnej i uprawiany jest u nas od XVIII wieku. Smak to Zobacz więcej
siankoo
siankoo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
EVERYDAY FLAVOURS
ŚWIĄTECZNY KRANTZ.

ŚWIĄTECZNY KRANTZ. 75

0
Przepis na te pyszne krantze znalazła w książce Jerusalem i nie był to przepis na świąteczne ich wydanie. Ja do swoich krantzów użyłamDOMOWEGO KREMU ORZECHOWEGO, ale jeśli nie chce Wam się go Zobacz więcej
Ciasto z kozieradką. Tak, tak nie przewidziało się Ci, to jeden z głównych składników curry. Ale w słodkim cieście? Czemu nie. Lubię niecodzienne połączenia smakowe. Przepis znalazłam w książce Yotama Zobacz więcej
Kimizu sauce with jerusalem artichoke. Sos japoński "kimizu" stosuje się do sałatek z surowych lub lekko obgotowanych jarzyn, na zimno. Doskonały jest np.do ogórka i rzodkiewki. Składniki. Sos kimizu. Zobacz więcej
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty ( Helianthus tubersus, Jerusalem artichoke) jest coraz popularniejszym warzywem. Po ugotowaniu zastępuje ziemniaki, można z niego też robić frytki. W odróżnieniu Zobacz więcej