jesien

,a smakuje rownie wybornie. Zapraszam! Sliwkowiec z patelni ( jesien puka) .3 jajka .3 lyzki naturalnego jogurtu .1/2 szklanki cukru + 2 lyzki .1 i 1/2 szklanki maki pszennej Zobacz więcej
"Jesien" w Emiratach trwa w najlepsze - termometry pokazuja "tylko" 35 stopni Celsjusza, a lokalne serwisy informacyjne podaly dzis do wiadomosci, ze juz wkrotce temperatuy spadna o cale 6 stopni ( :P Zobacz więcej
Wszystko wskazuje na to, że jesień zbliża się wielkimi krokami. Drzewka owocowe w ogrodzie uginają się pod ciężarem dojrzałych w ostatnich promieniach letniego słońca brzoskwiń i śliwek, a na Zobacz więcej
Kotwfilizance
Kotwfilizance Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kot w filiżance
Czy już jesien?

Czy już jesien? 310

0
Ostatnio ktoś mnie zapytał czy zauważyłam, że w powietrzu czuć już jesień... Nie zauważyłam, dopóki nie zapytał. Jednak to fakt - jesień zbliża się nieubłaganie. Skończył się sezon truskawek i malin, Zobacz więcej
Chciałabym zrobić wszystko na raz: przeczytać trzy nowe książki, gotować, piec, coś narysować, przymontować koszyk do roweru (od roku się za to zabieram), pobawić się maszyną do szycia, oglądać Zobacz więcej
Est-Ouest
Est-Ouest Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Est-Ouest
Polędwica i cidr: JESIEN

Polędwica i cidr: JESIEN 34

0
Ten przepis znalazłam na kartoniku francuskiej marki śmietany Elle&Vire, rodem z Normandii. Spodobał mi się i w ubiegłą niedzielę danie wykonałam. Sos jest wyjątkowo smaczny i aromatyczny, gdyż Zobacz więcej
Taka prosta, jesienna, mała rzecz a cieszy! 4 porcje Przygotowanie 30 minut Smażenie 15 minut Szklanka kaszy Quinoa 500 gobranej i pokrojonej w kostkę dyni Butternut 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 Zobacz więcej
Est-Ouest
Est-Ouest Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Est-Ouest
Lasagne z dynią : JESIEN

Lasagne z dynią : JESIEN 103

5
Takie sobie nietypowe Lasagne zrobione na początku tego tygodnia. Przepis znalazłam w ostatnim numerze miesięcznika Régal. Nieco go zmodyfikowałam, jak zawsze, ale lasagne wyszło pierwsza klasa więc i Zobacz więcej
Na gorącą i bardzo, bardzo kobiecą kolację bo taką delikatną jak sufletowa konstrukcja! 4 porcje Przygotowanie 25 minut Pieczenie 30 minut 4 jajka 60 g masła 30 g mąki 300 ml mleka 120 g startego Zobacz więcej
Czyli kuchnia ekspresowa… z wczorajszego obiadu, gdy wiele spraw i programów trzeba było na raz ogarnąć. Ostatnio coraz częściej przekonuję się do prostej kuchni, jak najprostszej… kilka składników, Zobacz więcej
Czyli coś w rodzaju naszej polskiej potrawki z kurczaka tyle, że z większym dodatkiem warzyw co mi osobiście bardziej odpowiada. Danie z ubiegłego tygodnia, które gościło aż dwa dni na naszym stole – Zobacz więcej
W mojej wersji chodzi o francuski, prowansalski twaróg – Brousse, ale myślę, że wyjdzie znakomite z ricottą. Twaróg do tego ciasta nie jest ani homogenizowany ani ten w kawałku… musi mieś gęstą Zobacz więcej
Witajcie:) Kolejna przejażdżka rowerkiem dla zdrowia:)i kolejny dzień pyszne danie z Kani. (Sowa, Kania) -Czubajka Wyniosła -grzyb z rodziny pieczarkowatych. Znacie te grzyby, jak je przyrządzacie?,bo Zobacz więcej
Przepis znów z CVF choć nieco zmodyfikowany. 3 składniki i krem gotowy no chyba, że pokusimy się o coś więcej. W mojej dzisiejszej wersji – gruszki z lekka przesmażone z wanilią, ale krem można też Zobacz więcej
To nasz sobotnio-niedzielny deser, którego już niestety nie ma. Receptura z CVF ale wielu praktykujących cukierników ma swoją wersję bo tarta ta znana jest od ponad dwóch wieków. Nazwa Bardaloue Zobacz więcej
Pamiętacie mój krem czekoladowy z ubiegłego piątku? Używałam do niego nieco ponad 100g ricotty a w pudełku jest tej ricotty 250 g… zostało więc trochę ponad pół i postanowiłam go w tej tarcie Zobacz więcej
Przepis z CVF… ekstra zapiekanka, która jak poprzedni przepis cieszyła nas przez 2 kolacje. Oj, uwielbiam jesień! 6 porcji Przygotowanie 30 minut Smażenie i pieczenie 45 minut 250 g drobnego Zobacz więcej
To nasz wczorajszy deser, na szybko. Dziś przystąpię do realizacji mojego urodzinowego tortu na jutro… ale zajmie mi to 2 dni bo skomplikowaną bestyjkę sobie wybrałam, przepis prosto od Lenôtre! Więc Zobacz więcej
Taka dość nietypowa tarta, na którą znalazłam przepis w ostatnim numerze «Cuisine et vins de France». Warta wypróbowania ze względu na ciekawe i oryginalne połączenie składników. I na smak… wyjątkowy Zobacz więcej
Wymyślone w 1968 roku ciasto zwane “Jesiennym liściem” w domu cukierniczym Lenôtre sprzedawane jest do dzisiaj przez tę markę w sezonie malinowym czyli latem i wczesną jesienią. W Bordeaux jednak Zobacz więcej