jesienne ciasto ze śliwkami\

Jesienne ciasto na pożegnanie sezonu śliwkowego. Pachnące cynamonem, który nieodparcie kojarzy się z nadejściem zimnych dni. Do porannej kawy albo do wieczornej herbaty, kiedy grzejąc dłonie ciepłą Zobacz więcej
Takiego ciasta ze śliwkami pewnie nie jedliście. To chyba najbardziej wilgotne ciasto jakie jadłam, intensywnie nasączone osłodzonym sokiem z całej pomarańczy, dokwaszonym lekko sokiem z cytryny. Zobacz więcej
Jesienne ciasto ze śliwkami Jesień to taka pora roku kiedy śliwek, jabłek i gruszek jest pod dostatkiem. Tak więc korzystając z dobrodziejstw sezonu, tym razem postawiłam na ciasto ze śliwkami. Zobacz więcej
nie tylko do jesiennych śliwek, czy jabłek, ale jest świetne również wiśniami. Robiłam go dzisiaj dopiero drugi raz, ponieważ ma jedną wadę : jest mocno kaloryczne. Ale co tam ! Rozparcelowane Zobacz więcej
Bazowałam na sprawdzonym przepisie na ciasto do owoców, jest idealne, wilgotne, puszyste, owoce nie wpadają do ciasta. Ciasto jest proste w wykonaniu, nie musimy nawet wyjmować miksera :) Połączenie Zobacz więcej
mi się zapowiada. Tylko, żebym wieczorem nie poczuła frustracji, jak ogłoszą wyniki wyborów. Dzisiejsze danie może być zarówno dobrym i prostym śniadaniem jak i podwieczorkiem. Połówki dużych Zobacz więcej
Lubię jesień, za to że jest taka kolorowa, lubię szelest liści pod butami (ten niecodzienny dźwięk potrafi rozbawić do łez mojego syna, im więcej suchych liści tym lepiej :]) i bardzo lubię jesienne Zobacz więcej
Jesienne ciasto ze śliwkami na niedzielę - Na słodko - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU LEŚNY ZAKĄTEK Jesienne ciasto ze śliwkami na niedzielę (27.10.2014)Światowy Dzień Zobacz więcej
idzie pyszne ciasto ze śliwkami. :) bardzo jesienne, zwłaszcza, że w sklepach można już kupić pyszne, polskie śliwki. ciasto bardzo prościutkie i szybkie. naprawdę polecam :) Składniki: • pół kostki Zobacz więcej
albumu ze zdjęciami i drobnymi elementami artystycznej twórczości, to jedna z najlepszych rzeczy na jaką się zdecydowałam. Chcąc uzyskać zadowalający efekt trzeba temu poświęcić trochę czasu. Do tego Zobacz więcej
To kto chętny? ;-) Obłędna "szarlotka" z polskimi jabłkami, śliwkami i gruszkami, z dodatkiem waniliowej bezy. Idealna kruchość ciasta, soczyste i aromatyczne owoce i miękka beza. Hmmm Moja dieta Zobacz więcej
Bardzo proste ciasto ucierane, pełne owoców. Jego sekretem są specjalnie przygotowane śliwki i kruszonka, która zdobi wierzch ciasta. Aby przygotować śliwki wystarczy obsypać je brązowym cukrem z Zobacz więcej
Jesień kojarzy mi się zawsze z ciastem śliwkowym, faszerowana papryką i przepysznym leczo:-) Korzystając z pysznych, polskich, dojrzałych węgierek upiekłam proste, ucierane ciasto - takie Zobacz więcej
Sezon na śliwki nadal trwa, dlatego ja zachęcam do przygotowania pysznego, śliwkowego ciasta z migdałami i dżemem. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu i ma jeszcze jedna zaletę, mianowicie znika Zobacz więcej
„Późna jesień pachnie fioletem, wspomnieniem, co się unosi nad minionym latem, o chwilę zadumy prosi…” Może to jeszcze nie jest późna jesień ale jesień na pewno, a skoro tak to czas na ciasto ze Zobacz więcej
Chłodne poranki i spadające liście oznajmiają nadejście jesieni. Nie tylko drzewa przybierają złote kolory. W kuchni intensywne kolory lata ustępują miejsca delikatnym brązom i czerwieniom. Coraz Zobacz więcej
Trochę mnie tu nie było. Niby były wakacje, niby sporo czasu wolnego, a tu wcale nie tak kolorowo. Ale w końcu trochę czasu w weekend się znalazło, placek ze śliwkami leży i kusi w kuchni, więc Zobacz więcej
składniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 150 g masła, schłodzone 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 500 g śliwek 40 g posiekanych migdałów cukier puder do oprószenia wykonanie: Śliwki Zobacz więcej
Kolejna wariacja na temat ciasta 'upside down'. Bardzo lubię piec ciasta tego typu, bo zawsze bawi mnie niepewność czy ciasto uda się odwrócić i owoce zostaną na odpowiednim miejscu. Ten przepis Zobacz więcej
Składniki: ciasto francuskie śliwki- ok. 8 sztuk odrobina cukru, cynamon 5 plasterków zimnego masła Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim (na obrzeżach zawijamy nadmiar ciasta). Na cieście Zobacz więcej