jesiotr z piekarnika

Składniki: 1 jesiotr (ok.1,5 kg) pół. cytryny sól pierz Jesiotra myjemy i osuszamy ręcznikiem. Z cytryny wyciskamy sok i smarujemy jesiotra. Następnie nacieramy solą i pieprzem, zawijamy w folię i Zobacz więcej
Jesiotr zrobiony w ten sposób jest bardzo soczysty i smaczny :) 370g jesiotra (ja miałam świeży płat ) 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki sok z połowy cytryny Zobacz więcej
dorotacz
dorotacz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchnia pełna magii ...
Bliny

Bliny 658

3
Bliny tonaleśnikiz ciasta zmąkigryczano-pszennejlub gryczano-żytniej. Mają grubość kilkunastu milimetrów i średnicę do 10cm. Bliny są najczęściej podawane ze śmietanąlub roztopionymmasłemi przybrane Zobacz więcej
Rybę zrobiłam na szybko w bułce tartej i powiem że jest przepyszna. W śrdoku ma białe i bardzo delikatne mięso do tego jest bardzo soczysta. Jeszcze mam tą rybę i dzisiaj zrobię w piekarniku zobaczymy Zobacz więcej
Składniki: 2 ziemniaki 50 gr czarnego kawioru 2 plastry bekonu sos cytrynowy Ziemniaki wyszorować. Zawinąć w lekko natłuszczoną folię aluminiową i upiec w piekarniku. Upieczone, gorące ziemniaki, Zobacz więcej
Młode ziemniaki i buraki pieczone ze szparagami i groszkiem cukrowym. Potrzebujesz tylko piekarnika, sezonowych warzyw, oliwy, przypraw i genialne wegańskie danie gotowe. Ten przepis to mały Zobacz więcej
Aganiok
Aganiok Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W kuchni Aganiok
Łosoś pieczony

Łosoś pieczony 1569

1
Łosoś pieczony Miał być sum, a wyszło, że był łosoś :-) Tydzień przed świętami zamówiłam rybę w pobliskiej wędzarni, gdzie oprócz tradycyjnie wędzonych ryb, można także kupić ryby świeże. Czego tam Zobacz więcej
tradycji prawosławnych ostatków, bliny były jedzone podczas obchodów Maselnicy, czyli właśnie w ostatnim tygodniu radosnej zabawy. Obecnie upowszechniły się i są przygotowywane przez cały rok bez Zobacz więcej
. Niezależnie od tego kiedy je podacie, to smak zostanie na pewno w pamięci. Moją wersję przygotowałem z jesiotrem, którego mięso jest bardzo smaczne i niezwykle delikatne. Możecie go zastąpić inną Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Jesiotr w galarecie,

Jesiotr w galarecie, 1158

0
Jesiotr 80 g biszkoptów, 100 gram rodzynek, 2 jajka, sól, gałka muszkatołowa, 100 ml białego wytrawnego wina, 3 cebule, 300 g rodzynek, sok z cytryny około łyżki, 300 ml wina białego wytrawnego, 2 Zobacz więcej
Pieczony jesiotr z ziemniakami, żółtymi burakami i szparagami. Młode pieczone warzywa smakują absolutnie wyjątkowo, a najlepiej przekonać się o tym w pełni letniego sezonu. Do młodych ziemniaków z Zobacz więcej
! Albo ukryć się gdzieś w cichym kącie w domu, gdzie nikt mnie nie znajdzie. Nastawię nastrojową płytę i wskoczę do łóżka z książką. I przez chwilę będę żyć cudzym życiem. Albo wskoczyć na rower. Zobacz więcej
w zdrowszych wersjach i co najfajniejsze słodkich, a do tego mieszam różne smaki i jest mu z tym naprawdę dobrze. Niektórych może przerazić, że podaję rybę na słodko i tutajniespodzianka, bo też Zobacz więcej
Podczas pobytu z Lidlem w Stawach Milickich zostałam obdarowana piękną sztuką jesiotra, który wylądował w całości w zamrażarce - postanowiliśmy przyrządzić go w Wigilię, gdyż część rodzinki nie miała Zobacz więcej
bobyy.pl były potrawy kuchni gruzińskiej. Gościem specjalnym była aktorka Pani Barbara Bursztynowicz, a nad naszymi wątrobami czuwał Hepatil. :) Na zdjęciu: Pani Tamara mówiła o tym, jak współczesny Zobacz więcej
gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje jednak także wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz lub kefiru. Podawane są na wiele Zobacz więcej
Ciężko stwierdzić od czego zaczyna się kulinarna inspiracja. Wspomnienie dzieciństwa, smak podróży, program kulinarny? Tym razem początek był inny, zaczęło się od barw. Czas chyba obalić mit, że Zobacz więcej
Bliny są doskonałym przykładem tego jak z brzydkiego kaczątka można przemienić się w urodziwego łabędzia. Według Marka Łebkowskiego, na początku XIX wieku bliny zaliczane były do "potraw ludu", Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kuchnia lwowska

Kuchnia lwowska 252

0
Książka Andrzeja Fiedoruka Kuchnia lwowska to dość nietypowa książka kucharska wydana przez Wydawnictwo Zysk i S-ka . Książka zawiera zbiór pradawnych perełek kuchni lwowskiej. Autor przez wiele lat Zobacz więcej
Jakiś czas temu pytałam Was na FB co zrobić z jesiotrem bo pierwszy raz miałam okazję go oporządzać. Jesiotr - ryba drapieżna - nie wiedziałam nawet jak się za nią zabrać. No ale udało się - rybę Zobacz więcej