jesiotr z piekarnika

Składniki: 1 jesiotr (ok.1,5 kg) pół. cytryny sól pierz Jesiotra myjemy i osuszamy ręcznikiem. Z cytryny wyciskamy sok i smarujemy jesiotra. Następnie nacieramy solą i pieprzem, zawijamy w folię i Zobacz więcej
Jesiotr zrobiony w ten sposób jest bardzo soczysty i smaczny :) 370g jesiotra (ja miałam świeży płat ) 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki sok z połowy cytryny Zobacz więcej
dorotacz
dorotacz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchnia pełna magii ...
Bliny

Bliny 606

2
Bliny tonaleśnikiz ciasta zmąkigryczano-pszennejlub gryczano-żytniej. Mają grubość kilkunastu milimetrów i średnicę do 10cm. Bliny są najczęściej podawane ze śmietanąlub roztopionymmasłemi przybrane Zobacz więcej
Rybę zrobiłam na szybko w bułce tartej i powiem że jest przepyszna. W śrdoku ma białe i bardzo delikatne mięso do tego jest bardzo soczysta. Jeszcze mam tą rybę i dzisiaj zrobię w piekarniku zobaczymy Zobacz więcej
Składniki: 2 ziemniaki 50 gr czarnego kawioru 2 plastry bekonu sos cytrynowy Ziemniaki wyszorować. Zawinąć w lekko natłuszczoną folię aluminiową i upiec w piekarniku. Upieczone, gorące ziemniaki, Zobacz więcej
Młode ziemniaki i buraki pieczone ze szparagami i groszkiem cukrowym. Potrzebujesz tylko piekarnika, sezonowych warzyw, oliwy, przypraw i genialne wegańskie danie gotowe. Ten przepis to mały Zobacz więcej
Aganiok
Aganiok Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W kuchni Aganiok
Łosoś pieczony

Łosoś pieczony 1518

1
Łosoś pieczony Miał być sum, a wyszło, że był łosoś :-) Tydzień przed świętami zamówiłam rybę w pobliskiej wędzarni, gdzie oprócz tradycyjnie wędzonych ryb, można także kupić ryby świeże. Czego tam Zobacz więcej
tradycji prawosławnych ostatków, bliny były jedzone podczas obchodów Maselnicy, czyli właśnie w ostatnim tygodniu radosnej zabawy. Obecnie upowszechniły się i są przygotowywane przez cały rok bez Zobacz więcej
. Niezależnie od tego kiedy je podacie, to smak zostanie na pewno w pamięci. Moją wersję przygotowałem z jesiotrem, którego mięso jest bardzo smaczne i niezwykle delikatne. Możecie go zastąpić inną Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Jesiotr w galarecie,

Jesiotr w galarecie, 1007

0
Jesiotr 80 g biszkoptów, 100 gram rodzynek, 2 jajka, sól, gałka muszkatołowa, 100 ml białego wytrawnego wina, 3 cebule, 300 g rodzynek, sok z cytryny około łyżki, 300 ml wina białego wytrawnego, 2 Zobacz więcej
Pieczony jesiotr z ziemniakami, żółtymi burakami i szparagami. Młode pieczone warzywa smakują absolutnie wyjątkowo, a najlepiej przekonać się o tym w pełni letniego sezonu. Do młodych ziemniaków z Zobacz więcej
! Albo ukryć się gdzieś w cichym kącie w domu, gdzie nikt mnie nie znajdzie. Nastawię nastrojową płytę i wskoczę do łóżka z książką. I przez chwilę będę żyć cudzym życiem. Albo wskoczyć na rower. Zobacz więcej
w zdrowszych wersjach i co najfajniejsze słodkich, a do tego mieszam różne smaki i jest mu z tym naprawdę dobrze. Niektórych może przerazić, że podaję rybę na słodko i tutajniespodzianka, bo też Zobacz więcej
Podczas pobytu z Lidlem w Stawach Milickich zostałam obdarowana piękną sztuką jesiotra, który wylądował w całości w zamrażarce - postanowiliśmy przyrządzić go w Wigilię, gdyż część rodzinki nie miała Zobacz więcej
Gruzji: Tevzi Kindzmarshi – sałatka z bakłażana z kawiorem i rybą (barweną) (niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia) Chikirtma – cytrynowa zupa z kurczakiem Tatris Basturma – marynowany jesiotr z Zobacz więcej
gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje jednak także wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz lub kefiru. Podawane są na wiele Zobacz więcej
podstawę dobrze zbilansowanej diety. W ramach wstępu, trochę przydatnych informacji. Soczewica czarna należy do roślin strączkowych z rodziny bobowatych. Swoją nazwę zawdzięcza wyglądowi. Przypomina Zobacz więcej
Bliny są doskonałym przykładem tego jak z brzydkiego kaczątka można przemienić się w urodziwego łabędzia. Według Marka Łebkowskiego, na początku XIX wieku bliny zaliczane były do "potraw ludu", Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kuchnia lwowska

Kuchnia lwowska 237

0
i dygresjami na temat tamtych czasów. Przepisy pochodzą z początku dwudziestego wieku, kiedy nie było piekarników elektrycznych, często nie odmierzano również jakoś skrupulatnie czasu, dlatego trudno Zobacz więcej
Jakiś czas temu pytałam Was na FB co zrobić z jesiotrem bo pierwszy raz miałam okazję go oporządzać. Jesiotr - ryba drapieżna - nie wiedziałam nawet jak się za nią zabrać. No ale udało się - rybę Zobacz więcej