joconde

Naszło mnie ostatnio wspomnienie mojego pierwszego Joconde cake – rolady z kwiatkami. Nazywając blog A’la kuchnia chciałam publikowaćtu różne przepisy w tym również te „a’la” i tak powstał dziś Zobacz więcej
Jak wyżej: wygrałam i cieszę się bardzo :-)) I nie chodzi tu nawet o nagrody (mój Ł. i tak by mi kupił ten palnik jakbym przegrała :-)), ale o fakt, że pokonałam ponad 200 uczestników :-) Przepis na Zobacz więcej
za powtórkę joconde imprime entremet. Każde ciastko składa się ze specjalnego biszkoptu z wzorkiem, musu truskawkowego i aksamitnego kremu mascarpone. To mało w porównaniu do entremet przyrządzanych Zobacz więcej
Joconde imprime entremet- zobaczyłami zakochałam się po uszy. Musiałam zrobić coś podobnego! Skąd nazwa? Gioconda, zwana inaczej Mona Lisą, to postać z najbardziej znanego obrazu świat. I ta nazwa ma Zobacz więcej
Wiedziałam, że kiedyś wrócę do tych ciastek. Po moim żurawinowo-pomarańczowym eksperymencie (przepis o tutaj: klik), który przypadł Wam do gustu, przyszedł czas na ciacho jeszcze pyszniejsze i Zobacz więcej
. Ale TO nękało moje sumienie od dawna. Styczniowe wyzwanie Daring Bakers.Oczywiście rodem z Francji, bo to tam bawią się w te najbardziej wymyślne desery. Joconde - skąd nazwa samego ciasta Zobacz więcej
Uwielbiam Tiramisu w każdej postaci, chcąc skorzystać z " szybkiej " i gotowej wersji zakupiłam gotową mieszankę do przygotowania tego pysznego Włoskiego deseru. Długo zastanawiałam się jak podać mój Zobacz więcej
Kiedy Moje Wypieki ogłosiły konkurs, wiedziałam, że muszę w nim wziąć udział :-) W głowie kluł się pomysł za pomysłem. Może tort z białej czekolady z musem żurawinowym?!! Może keks z suszoną Zobacz więcej
Joconde imprime, czyli mówiąc prościej - dekoracyjny biszkopt. Wyczytałam, że deser ten nazwany został tak na cześć Mona Lisy (fr. La Joconde). Oryginalnie do tego typu biszkoptu dodaje się Zobacz więcej
To nie jest suflet. Coś bardziej skomplikowanego, jednak chyba ciężej jest to zepsuć. Sufletu nigdy nie robiłam, ale pamiętam jeden z odcinków amerykańskiego Master Chefa. Runda eliminacyjna. Zadanie Zobacz więcej
Ciastko, które zawiera w sobie wszystko, sernik kawowy, mus czekoladowy, który w smaku przypomina nutellę, obowiązkowe truskawki i bitą śmietanę. Raczej jest to wersja zimowaciastek z malinami. O Zobacz więcej
Ostatnio moja mama zażartowała, że w czasie spotkań za dużo ciast robimy i nie ma potem komu tego zjeść. Więc na dzień Babci i Dziadka dostali miniaturowy torcik... Do jego wykonania zainspirowała Zobacz więcej
Czułam się trochę tak, jakbym robiła - o zgrozo! - ciasto z proszku. Bo coś tak mało pracy i naczyń brudnych. Ale po czymś joconde nadszedł czas na co prostszego.Tak pomyślałam, że skoro ludzie nie Zobacz więcej
Obecnie zauważalnym trendem w cukiernictwie są monoporcje, czyli indywidualne desery, zatem sama zakupiłam odpowiednie formy i postanowiłam je wypróbować ;) Deser składa się z wilgotnego i delikatnego Zobacz więcej
asiks
asiks Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mind Your Food
Gâteau Opéra

Gâteau Opéra 351

0
, składa się z trzech warstw biscuit joconde (czyli delikatnego migdałowego biszkoptu) nasączonego syropem kawowym, przekładanych kremem maślanym o smaku kawowym i czekoladowym ganache. Całość wieńczy Zobacz więcej
i Joconde cake. Na dziś wyznaczyłam pierwszy dzień projektu, bo po co czekać? Przygotowałam jeden z najprostszych deserów, pasujący zarówno do karnawału, jak i do Światowego Dnia Zakochanych, czyli Zobacz więcej
Tort "Opera" - to czekoladowo-kawowy klasyczny tort francuski. Składa się on z trzech warstw biszkoptu Joconde, nasączonych syropem kawowym i przełożonych kremem kawowym i musem czekoladowym Moja Zobacz więcej
Apetyt Smaku
Apetyt Smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apetyt Smaku
Emotion Ispahan

Emotion Ispahan 140

0
robiłąm), co nie wpłynie negatywnie na smak deseru. Biszkopt Joconde (można pominąć): 165 g jajek (waga bez skorupek) 125 g zmiksowanych na mąkę migdałów 3 g glukozy w płynie (można dać w proszku) Zobacz więcej
i dać kolejny powód do polubienia Oreo wszystkim tym, którzy marudzą, że to nic specjalnego – spróbujcie ich w tej roli! :) 5. Peanut butter milky cheesecakes – bo czegoś takiego nigdy wcześniej nie Zobacz więcej
nata
nata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bon appétit !
Tort gruszkowy

Tort gruszkowy 545

0
wymieszać i połączyć z mąką i migdałami. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy śr. 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spod). Wypiekać ok. 15 - 20 min w T180C. Studzić Zobacz więcej