julii child

Jakiś czas temu bardzo fascynowała mnie francuska kuchnia w wykonaniu Julii Child. Był czas kiedy niemalże codziennie sięgałam do jej książek by poczytać przepisy. Fascynacja tą kuchnia na jakiś okres Zobacz więcej
Choochla
Choochla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Choochla
Boeuf bourguignon Julii Child

Boeuf bourguignon Julii Child 648

Julia Child powiedziała "Kiedy wołowina dusi się w piekarniku, świat wydaje się piękniejszy". Nie wiem czy Julia tak jak ja popijała czerwone wino podczas oczekiwania aż wołowina wyjdzie gotowa z Zobacz więcej
fantazzja
fantazzja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad w 20 minut
Naleśniki wg Julii Child

Naleśniki wg Julii Child 770

Czy wiedzieliście, że wczoraj obchodziliśmy Dzień Naleśnika? Nawet mój kalendarz tego nie odnotował, podawał jednie, że 2 lutego to Światowy Dzień Mokradeł. Zatem zupełnie przypadkiem okazało się, że Zobacz więcej
morrigan231
morrigan231 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kobieta w lustrach...
Kaczka Julii Child...

Kaczka Julii Child... 849

To jeden z moich ulubionych przepisów na kaczkę. Wypróbowałam ich już sporo, a kaczka ostatnio stała się moim popisowym daniem. Dzięki wstępnemu obgotowaniu na parze, mięso jest niezwykle miękkie, Zobacz więcej
Kinia87
Kinia87 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kultura Kulinarna
Jajecznica Julii Child

Jajecznica Julii Child 410

Dzisiejszy przepis pochodzi z książki Julii Child „Moje życie we Francji”. Książki cudownej, tętniącej życiem, smakiem, francuskim stylem i radością. Z tego co zrozumiałam, Francuzi nie uznaliby Zobacz więcej
lolanta
lolanta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Love Story
Boeuf bourguignon Julii Child

Boeuf bourguignon Julii Child 274

Kultowe francuskie danie, boeuf bourguignon. "Certainly one of the most delicious beef dishes concocted by man" jak opisuje w książce "Mastering the Art of French Cooking" jej autorka, Julia Child. Zobacz więcej
Kinia87
Kinia87 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kultura Kulinarna
Kartoflanka Julii child

Kartoflanka Julii child 333

Takie proste, a takie dobre. Ba! Genialne w swojej prostocie. A zgapione z książki „Julie&Julia. Rok niebezpiecznego gotowania” Julie Powell, po którą sięgnęłam dopiero teraz, mimo, że film Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Ragout wg Julii Child

Ragout wg Julii Child 288

Stęskniliście się za przepisami Julii Child? Jeśli tak to mam dla was miląwiadomość, bo przepisy w grudniu będą stały pod znakiem dwóch haseł - kuchni świątecznej i kuchni Julii Child, gdyż na rynku Zobacz więcej
rogatek
rogatek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinaria rogatka
Zupa czosnkowa Julii Child

Zupa czosnkowa Julii Child 250

Kolejny przepis z książki „Mastering the Art of French Cooking”. Wbrew pozorom jest tam sporo łatwych, i niezbyt czasochłonnych przepisów. Następne do czego się przymierzam to ciasto czekoladowe. Aїgo Zobacz więcej
Jakiś czas temu kupiłam książkę Julii Child „Gotuj z Julią”. Bagietki są pierwszym przepisem jaki z niej wypróbowałam. I nie zawiodłam się. Wyszły mięciutkie w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Klops wg Julii Child

Klops wg Julii Child 271

Porządny klops to jest coś a taki właśnie dzisiaj zrobiłam realizując kolejny przepis Julii Child, która po raz kolejny mnie nie zawiodła. Robiłam już rożne klopsy czy pieczenie rzymskie, ale ten jest Zobacz więcej
fantazzja
fantazzja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad w 20 minut
Szpinakowa tarta Julii Child

Szpinakowa tarta Julii Child 298

Uwielbiam to danie (Ojciec Założyciel w sumie też). Są w nim moje ulubione składniki: szpinak, suszone pomidory i mozzarella. Dla urozmaicenia spróbowałam nowego przepisu na kruche ciasto. Zobacz więcej
Ola&Jaga
Ola&Jaga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kolizje Smaków
Jajecznica według Julii Child

Jajecznica według Julii Child 186

„Jajecznica powinna mieć formę miękkich grudek – im delikatniej i wolniej będziemy ją smażyć, tym będzie pyszniejsza i bardziej miękka” – tak przygotowanie jajecznicy opisuje Julia Child w swojej Zobacz więcej
Dzi
Dzi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
karmelowy.pl
Bagietki francuskie Julii Child

Bagietki francuskie Julii Child 154

Zawsze zabierałam się do wypieku pieczywa jak pies do jeża. Jakoś sądziłam,że jest to bardzo skomplikowane i nie zawsze się udaje. Jednak po namowach mojej drugiej połówki, który uwielbia świeże i Zobacz więcej
Są produkty, które prawie zawsze goszczą w mojej kuchni, tym razem mowa o pieczarkach. Uwielbiam prawie każdy gatunek grzybów, ale pieczarki są pierwsza miłością. Ostatnio kupiłam książkę Julii Child Zobacz więcej
baby-w-kuchni
baby-w-kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BaBy w kuchni
Brioszka Julii Child

Brioszka Julii Child 110

Poleca: Ewa Źródło: Julia Child, Francuski szef kuchni Fot. Ewa Przeraził mnie ten przepis. Niby nic karkołomnego, ale tak długi czas wyrastania może zniechęcić. I do tego formowanie brioszki - Zobacz więcej
dwieprawerece
dwieprawerece Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
dwie prawe rece
NALEŚNIKI JULII CHILD

NALEŚNIKI JULII CHILD 235

Ten tydzień był zdecydowanie tygodniem naleśnikowym. Próbowałam wielu, począwszy od amerykańskich pancake skończywszy właśnie na tych według Julii Child. O tej wspaniałej kobiecie pisałyśmy jakiś czas Zobacz więcej
ulka.03
ulka.03 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
¡Buen provecho!
Omlet Julii Child

Omlet Julii Child 143

Julię Child poznałam dzięki filmowi "Julie & Julia" jak pewnie wiele osób w Polsce. Od tego czasu czyli od 2009 roku jestem nią zafascynowana, choć nigdy jeszcze nie miałam odwagi spróbować jej Zobacz więcej
izabelka
izabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Slodzę Solę Pieprzę
naleśniki Julii Child

naleśniki Julii Child 336

Tak, tak, wiem - naleśniki potrafi zrobić każdy. A najlepszy przepis to przepis "na oko". Też tak myślałam a potem się dziwiłam, że naleśniki wyszły twarde, łamały się, rwały, były grube albo ciężkie. Zobacz więcej
MAgda
MAgda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Silver Teaspoon
Ratatuille Julii Child

Ratatuille Julii Child 213

Ratatuille to prowansalski klasyk. Jarskie danie przygotowywane z bakłażanów, cukinii, cebuli, papryki i pomidorów. Jednym ze sposobów przygotowania tego dania jest podsmażenie oddzielnie wszystkich Zobacz więcej