kabaczek cukinia na zimę

Wspominałam już, że uwielbiam cukinię. Jadamy ją cały rok, choć ceny tego warzywa zimą trochę odstraszają. Latem korzystamy na całego z faktu, że cukinia rośnie w ogrodzie Rodziców. Mamy jej pod Zobacz więcej
"Klęska urodzaju" i "potrzeba matką wynalazku" zaowocowały zimową zaprawą w postaci kabaczków na bardzo ostro i pikantnie. Do tej pory przepisu tego używałam tylko do ogórków, które biły rekordy Zobacz więcej
zjedzona, poziomki szaleją (choć trzeba je dobrze podlewać, a wody w tym roku jak na lekarstwo), za to niektóre warzywa zwariowały. Dynie, kabaczki, cukinie – po jednym raptem krzaczku, ale zajmują Zobacz więcej
Cukinia lub kabaczek to jedyne warzywo w naszych ogrodach, które bezwiększych zabiegów pielęgnacyjnych rośnie na potęgę, swoista klęska urodzaju.Sałatka z tychże warzyw na zimę to wspaniała Zobacz więcej
Leczo z cukinią i kiełbasą- najlepsze Pyszny węgierski jednogarnkowiec- Lecsó. Leczo to danie na bazie papryki, pomidorów i cebuli, dodatkiem przeważnie jest kiełbasa czy boczek. Ja dodatkowo dodaję Zobacz więcej
nie ma, ale nie mogłam się już doczekać. Kilka dni i już są gotowe. Kabaczek to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych. Na próżno go szukać na bazarach w zimie. Pochodzi z tej samej rodziny co Zobacz więcej
Skoro jeszcze trwa sezon na cukinie (u mnie na ogródku jeszcze są) to pokazuję przepis na wdzięczną sałatkę z cukinii, pochodzi on z książki z kolekcji Kuchnia Polska z części pt. „PrzetworyZobacz więcej
powoli kończę zabawę z przetworami. tegoroczna "spiżarnia" pełna jest różnego rodzaju eksperymentów. jeszcze przede mną zabawa z pasteryzowanymi pomidorami , których w ubiegłym roku było 20 kg i Zobacz więcej
Cukinia żółta - odmiana Atena Polka F1 Cukinia jest spokrewniona z kabaczkiem. Najsmaczniejsze są małe owoce, nie dłuższe niż 30 cm. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, smażyć, piec,marynować, Zobacz więcej
No i mamy październik. Według mnie najpiękniejszy miesiąc w roku. I wcale nie dlatego, że mam wtedy urodziny... No, może troszeczkę. Ale najbardziej lubię październik za kolory liści, zapach Zobacz więcej
Młode warzywa, to nie tylko wiosenna zupa czy soczyste sałatki. Idealnie nadają się do pieczenia z ziołami czy wszelkich zapiekanek. W zimę byłaWegańska zapiekanka pasterskaz korzeniami i bulwami. Na Zobacz więcej
Niestety mój sezon kabaczkowo-cukiniowy dobiegł już końca. Kilka dni temu zerwałam ostatnie okazy cukinii i ostatniego kabaczka. Przygotowałam pyszną sałatkę z cukinii na zimę - jak co roku, a Zobacz więcej
,że może by tak leczo zrobić ? a jeszcze w lodówce zalegał ten podarowany Pan Kabaczek , więc w sumie leczo wisiało gdzieś w powietrzu...... No to postanowiłam ,że zrobię ,mąż się naje a ja resztę Zobacz więcej
Dziś pakuję walizki przed kolejną podróżą. W kącie, na wersalce, piętrzą się stosy ubrań, kosmetyków, książek. W kuchni na kracie stygną bochny pięknego, pachnącego chleba. Na kuchence pyrkoce gar Zobacz więcej
Metadieta
Metadieta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Metadieta
Krem curry z kabaczka

Krem curry z kabaczka 683

0
dziś ochotę na ciepłą zupę, po prostu, obudziłam się rano wiedząc, że po paru tygodniach surowizny pełnej ważnych enzymów, czas na ciepły posiłek. Tak funkcjonuje mój organizm, który przeszedł długi Zobacz więcej
Pozwól, że zapytam, jak według Ciebie smakuje lato? Dla mnie jest ono malinami, borówkami, poziomkami, jeżynami, brzoskwiniami, truskawkami, arbuzami... i mogłabym tak wymieniać i wymieniać... Ale czy Zobacz więcej
jeszcze o jakieś towarzystwo. Kupiłam dwa kilogramy pomidorów lima i pięć kilogramów papryki, trochę żółtej trochę czerwonej i cztery papryczki chilli. W planach miałam leczo, cukinie w marynacie Zobacz więcej
W prawdzie to jeszcze nie szczyt sezonu paprykowego, ale na wszelkie cukinie i kabaczki czas już najwyższy :-) Do tego sosu papryki idzie niewielka ilość, ale odgrywa ogromną rolę - daje niesamowity Zobacz więcej
aniamat
aniamat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coolandminty
Leczo

Leczo 403

0
Leczo to rodzaj ragout warzywnego z pomidorów, cebuli, świeżej papryki, bakłażanów, cukinii, kabaczka. Tak przyrządzone podaje się jako dodatek do potraw mięsnych lub jeśli wzbogacimy je o podsmażone Zobacz więcej