kabaczek cukinia na zimę

Wspominałam już, że uwielbiam cukinię. Jadamy ją cały rok, choć ceny tego warzywa zimą trochę odstraszają. Latem korzystamy na całego z faktu, że cukinia rośnie w ogrodzie Rodziców. Mamy jej pod Zobacz więcej
"Klęska urodzaju" i "potrzeba matką wynalazku" zaowocowały zimową zaprawą w postaci kabaczków na bardzo ostro i pikantnie. Do tej pory przepisu tego używałam tylko do ogórków, które biły rekordy Zobacz więcej
zjedzona, poziomki szaleją (choć trzeba je dobrze podlewać, a wody w tym roku jak na lekarstwo), za to niektóre warzywa zwariowały. Dynie, kabaczki, cukinie – po jednym raptem krzaczku, ale zajmują Zobacz więcej
Cukinia lub kabaczek to jedyne warzywo w naszych ogrodach, które bezwiększych zabiegów pielęgnacyjnych rośnie na potęgę, swoista klęska urodzaju.Sałatka z tychże warzyw na zimę to wspaniała Zobacz więcej
Leczo z cukinią i kiełbasą- najlepsze Pyszny węgierski jednogarnkowiec- Lecsó. Leczo to danie na bazie papryki, pomidorów i cebuli, dodatkiem przeważnie jest kiełbasa czy boczek. Ja dodatkowo dodaję Zobacz więcej
nie ma, ale nie mogłam się już doczekać. Kilka dni i już są gotowe. Kabaczek to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych. Na próżno go szukać na bazarach w zimie. Pochodzi z tej samej rodziny co Zobacz więcej
, na zimę będzie w sam raz :) . PRZEPIS SKŁADNIKI: - cukinia lub kabaczek (ok. 2 kg) - 0,5 kg cebuli - 0,5 kg marchewki + 2 łyżki soli Zalewa: - 3 szklanki wody - 1 szklanka octu - 300 g cukru - 2 Zobacz więcej
bazylii i rukoli, przez buraki, fasolkę szparagową, bób, mutanty kabaczki, cukinię, robione na miejscu przetwory, po kufer po prababci. no i tę świeżyznę trzeba szybko zagospodarować. sałatka z Zobacz więcej
Cukinia żółta - odmiana Atena Polka F1 Cukinia jest spokrewniona z kabaczkiem. Najsmaczniejsze są małe owoce, nie dłuższe niż 30 cm. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, smażyć, piec,marynować, Zobacz więcej
No i mamy październik. Według mnie najpiękniejszy miesiąc w roku. I wcale nie dlatego, że mam wtedy urodziny... No, może troszeczkę. Ale najbardziej lubię październik za kolory liści, zapach Zobacz więcej
Młode warzywa, to nie tylko wiosenna zupa czy soczyste sałatki. Idealnie nadają się do pieczenia z ziołami czy wszelkich zapiekanek. W zimę byłaWegańska zapiekanka pasterskaz korzeniami i bulwami. Na Zobacz więcej
Niestety mój sezon kabaczkowo-cukiniowy dobiegł już końca. Kilka dni temu zerwałam ostatnie okazy cukinii i ostatniego kabaczka. Przygotowałam pyszną sałatkę z cukinii na zimę - jak co roku, a Zobacz więcej
,że może by tak leczo zrobić ? a jeszcze w lodówce zalegał ten podarowany Pan Kabaczek , więc w sumie leczo wisiało gdzieś w powietrzu...... No to postanowiłam ,że zrobię ,mąż się naje a ja resztę Zobacz więcej
.... Pracuję więc do rana, a kolejnego brzasku parzę mocną kawę i budzę córkę na wspólne śniadanie... Kiszona cukinia... Smaczna, zamiast ogórków, do sałatki szwedzkiej, jako dodatek na przegryzkę Zobacz więcej
Metadieta
Metadieta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Metadieta
Krem curry z kabaczka

Krem curry z kabaczka 680

0
czasu wybaczając nawzajem drobne grzeszki Myślałam od rana o kabaczku ale ostatecznie kiedy tak przechadzałam się wśród pstrokatych jadalnych korzeni, bulw i liści, zdecydowałam użyć do zupy kilku Zobacz więcej
Pozwól, że zapytam, jak według Ciebie smakuje lato? Dla mnie jest ono malinami, borówkami, poziomkami, jeżynami, brzoskwiniami, truskawkami, arbuzami... i mogłabym tak wymieniać i wymieniać... Ale czy Zobacz więcej
Któregoś piątkowego popołudnia przyjechało do mnie dziesięć kilogramów cukinii, wielki wór fasoli szparagowej, seler, marchew, por, kabaczka i cebula. Niby od przybytku głowa nie boli, tylko szkoda, Zobacz więcej
W prawdzie to jeszcze nie szczyt sezonu paprykowego, ale na wszelkie cukinie i kabaczki czas już najwyższy :-) Do tego sosu papryki idzie niewielka ilość, ale odgrywa ogromną rolę - daje niesamowity Zobacz więcej
aniamat
aniamat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coolandminty
Leczo

Leczo 397

0
Leczo to rodzaj ragout warzywnego z pomidorów, cebuli, świeżej papryki, bakłażanów, cukinii, kabaczka. Tak przyrządzone podaje się jako dodatek do potraw mięsnych lub jeśli wzbogacimy je o podsmażone Zobacz więcej