kaczany

ZOBACZ TAKŻE:

Jestem wielka fanką brokułowego "kaczana":) po prostu go uwielbiam! różyczki brokuła gotuję, a kaczan zjadam na surowo. Ale co to właściwie jest ten "kaczan"?:) To nic innego jak rdzeń brokuła - mamy Zobacz więcej
Z młodej kapusty wyciąć kaczan. Zagotować duży garnek z wodą tak aby weszła do niego główka kapusty! Zanuć główkę. Sukcesywnie jak liście zmiękną oddzielać je od głąba i wyciągać z wody. Zagotować Zobacz więcej
na półtwardo. Jeszcze gorący ryżprzełożyłamdo miski, nawierzch położyłam mięso mielone, aby się zaparzyło (zawsze tak robiła moja babcia). Bardzo drobno posiekałam cebulkę, którą dodałam do mięsa. Zobacz więcej
ser żółty przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka, sól Przygotowanie: kalafior obieramy z liści, wykrawamy maksymalnie dużo środka (kaczana), ale tak, żeby nie oddzielić różyczek. Zobacz więcej
duża główka kapusty (najlepiej młodej) 4 torebki ryżu 1 kg wieprzowego mięsa mielonego jajko sól pieprz słodka i ostra papryka w proszku 3 - 4 główki cebuli 1 kostka rosołowa Główkę kapusty umyj, usuń Zobacz więcej
Składniki: 2 cykorie 10 dag szynki w plasterkach 2-3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego (albo innego gęstego) 1 łyżka majonezu 10 dag żółtego sera sól pieprz 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm: Bywa czasem, że sierpień minie, a stary gruby pień lata rodzi z przyzwyczajenia jeszcze dalej, pędzi ze swego próchna te dni-dziczki, dni-chwasty, jałowe i idiotyczne, dorzuca na Zobacz więcej
się, żeby nie zjeść całego garnka :P Składniki (2-3 porcje) 1 duży brokuł 500ml wywaru warzywnego z ulubionymi ziołami, pieprzem i solą 1 duży ziemniak lub dwa małe 2 duże ząbki czosnku 1 duży Zobacz więcej
Post ten dedykuję cioci Beacie i jej nasturcjom, regularnie przeze mnie obrabowywanym z owoców :) A owoce pyszne są, zadziwiająco smaczne. Ostre, nieco przypominają w smaku kaczan z kapusty, są jednak Zobacz więcej
znajdziesz klikając Tutaj). Pamiętajmy jednak, żeby częściej wybierać kasze gruboziarniste, jak kasza gryczana, jaglana czy pęczak. Pęczak w sałatce z brokułami Składniki: pół szklanki pęczaku Zobacz więcej
, obierz i pokrój w cieniutkie półplasterki. Pomarańczę obierz z białej skórki (albedo), filetuj, wycinając cząstki spomiędzy oddzielających je błonek. Cykorię umyj, zdejmij pierwszą warstwę listków Zobacz więcej
Krystyna Gerc
Krystyna Gerc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Co na obiad?
Gołąbki

Gołąbki 132

0
, dodałem mięso, jajko sól i pieprz. Farsz mieszałem ręką by składniki dobrze się wymieszały. Pierwsze 3 liście z kapusty zerwałem i odłożyłem na bok. Do garnka włożyłem kapustę, zalałem zimną woda i Zobacz więcej
naprawdę godna polecenia. Przygotowanie: Gołąbki zkaszą gryczaną igrzybami Wydrążyć kapustę (wycinając kaczan) isparzyć wrzątkiem. Grzyby dokładnie opłukać, gotować wrondlu wdwóch szklankach wody, Zobacz więcej
wrzątku -kapusta ma się sparzać, a nie gotować, by liście zmiękły, dały się łatwo oddzielać od głowy a potem zwijać.Kolejno zdejmować sparzone liście, odcinając je od kaczana. Zajmie to krótką Zobacz więcej
, że wszystkie nie zmieściły się do garnka 1kg mięsa mielonego 1 jajko 2 cebule 3 łyżki bułki tartej 1/2 szkl. wody gazowanej sól/pieprz 1 główka kapusty białej/włoskiej 700g kapusty kiszonej 1 liść Zobacz więcej
nie powinni się do kukurydzy dotykać. Ta roślina to chyba najlepszy przykład, że cała zadyma dotycząca GMO to jedna wielka ściema. Kukurydza pierwotnie, w stanie dzikim, była rośliną, której kaczany Zobacz więcej
g) 1/2 czerwonej papryki kukurydza konserwowa majonez Do tego: pieprz, sól słodka paryka olej do smażenia Najpierw zajmuję się warzywami. Obieram kapustę z zewnętrznych liści, które zwykle są lekko Zobacz więcej
. Pamiętacie jak pisałam o kaczanie z brokuła (kliknij tutaj)? to jest właśnie ten sam, a raczej podobny smak i struktura. I to jest chyba to warzywo, które określiłabym "moim ulubionym" :) Oczywiście Zobacz więcej
kapusty w celu zblanszowania. Przykryć i pozostawić na około 10 min. Po tym czasie wyjąć kapustę odciąć kaczan i delikatnie zdejmować liście. Kuskus zalać wrzącą wodą ok. pół centymetra nad Zobacz więcej
minut. 1/3 kapusty włożyć do dużego naczynia żaroodpornego lub glinianego garnka z przykrywą. Na wierz ułożyć żeberka, ułożyć gołąbki, całość pokryć pozostałą częścią kapusty. Szczelnie zamknąć Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: