kaczka azjatycka

Jadę dziś na grzyby, pierwszy raz od 7 lat, mam nadzieję, że grzyby dopiszą i nie zaleje nas deszcz w lesie :) A tym czasem przed wyjazdem przepis na szybką sałatkę z resztką kaczki po azjatycku. Od Zobacz więcej
To moje drugie podejście do tematu KACZKA. Poprzednie – w wydaniu kawowym (tu), było udane. Dzisiejsze – po azjatycku wg wskazówek Jamie’go przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Wielość i jakość Zobacz więcej
Tomek gotuje
Tomek gotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Tomek gotuje
Kaczka po azjatycku

Kaczka po azjatycku 298

1
Od dawna chodziło za mną przygotowanie kaczki. Nigdy jej jeszcze nie robiłem, wielokrotnie oglądałem w sklepie, ale nie mogłem się zdecydować. Aż do dzisiaj. Kupiłem bardzo ładną pierś z kaczki i w Zobacz więcej
Azjatycka sałatka z kaczką jest idealna na lunch, obiad lub kolację. Kaczka świetnie łączy się ze słodkim granatem i orzeźwiającym dressingiem imbirowym. Chili nadaje ostrości, marchewka chrupkości, a Zobacz więcej
Dawno nie gotowałem żadnej zupy. Wczoraj naszła mnie ochota na rosół, ale nie zwykły, pierwsze o czym pomyślałem to kaczka. Nigdy nie gotowałem rosołu na kaczce, więc tym bardziej chciałem spróbować. Zobacz więcej
Niezbyt często zdarza mi się kupować mięso i nie umieć doczekać się kiedy wykorzystam... kości. Tak właśnie jest w przypadku kaczki. Odkąd posmakowałam zupy z kaczki po pekińsku, za każdym razem Zobacz więcej
Pogoda jak z dżungli Wietnamu parno, duszno i czasem leje. Stąd moja propozycja na odżywczą zupę z takiej strefy klimatycznej. Rosół z kaczki gotowany powoli z dodatkiem aromatycznych przypraw i Zobacz więcej
Moje pierwsze i naprawdę udane podejście do kaczki. Pierś pieczona na patelni skórą do dołu jest fantastyczna! Skóra pięknie się wytopiła a mięsko pozostało różowe w środku. Tak jak lubię. Zobacz więcej
Wspaniałe danie w azjatyckim stylu. Aromatyczna kaczka, chrupiący groszek i delikatny makaron ryżowy łączą się idealnie. Polecam to danie smakoszom tajskiej kuchni i amatorom kaczki. Składniki: (na 2 Zobacz więcej
Jako ofiara kulinarnej akcji Lidla - sukcesywnie, po kolei wypróbowuję przepisy obu kucharzy. Dzisiaj relacja z kaczki po azjatycku - obiad z poprzedniej niedzieli. Zdjęcia nie wyszły dobrze, bo Zobacz więcej
Chrupiąca skórka kaczki kontrastuje z mięsistym szpinakiem. Pikantny smak dymki, łagodzą słodkie kawałeczki kaki i pestki granat. Kontrastujące połączenia to coś, co lubię najbardziej. (2 porcje) 2 Zobacz więcej
Skład: Kaczka świeża o wadze ok.2kg klik klik 3 gwiazdki anyżu 2 laski cynamonu kawałek świeżego imbiru (ok.6 cm) 1 papryka chili 3 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli sos sojowy 2 łyżeczki sosu Zobacz więcej
Delikatny filet z kaczki, aromatyzowany świeżym imbirem z dodatkiem grzybów mun. Zamiast sherry możemy użyć mieszanki soków z pomarańczy, limonki i marakui. Składniki 800 g filetów z kaczki (ze skórą) Zobacz więcej
Musimy Wam zdradzić małą tajemnicę... lubimy wyzwania ;). Chcieliśmy stworzyć obiad, który w większości będzie robił się sam. Taki, w którym urządzenia zastąpią nas i będziemy mogli bez większego Zobacz więcej
i gotować na ustawieniu high przez 6 godzin lub low przez 8 godzin Wyjąć kaczkę. Rozdrobnić mięso, odrzucając kości i skórę. Przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Zobacz więcej
Witajcie!, dziś będzie obiadowo, choć udka to często dodatek na ciepło na bankietach czy przyjęciach gdzie można spokojnie sobie je zjeść z chlebkiem. Kaczka to mięso coraz popularniejsze u nas, ma Zobacz więcej
Pierś kaczki w sosie teriyaki z imbirem, limonką i chilli Teriyaki to japońska technika przyrządzania mięsa i ryb polegająca na marynowaniu go w specjalnym sosie. Teru oznacza błyszczeć i to właśnie Zobacz więcej
To danie powstało pod wpływem sprzątania zamrażalki. Zobaczyłam w niej paczkę mrożonych warzyw chińskich oraz część kaczki (kupuję w całości i porcjuję). W szafce znalazła się paczka makaronu, a Zobacz więcej
Inspirowana azjatycką kuchnią zupa z kaczki nie jest rosołem. Jest dość krótko gotowanym w bulionie wywarem z mięsa i kapusty Zobacz więcej
Lubię sałatki za ich uniwersalność - mogę jeść je w pracy i w domu bez potrzeby odgrzewania. Dodatkowo do sałatek zawsze przemycam bogactwo różnych smaków i składników odżywczych. Bazą tej sałatki Zobacz więcej