• 8
  • 5
  • 2
  • 9
  • 8
  • 8
przepisów z 6065 blogów

kaczka pieczona w brytfannie

Kaczka pieczona w brytfannie to wykwintna propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad – taka pieczeń uchodzi za rarytas, jest także apetyczną ozdobą całego stołu. Jednak kaczka pieczona w całości często stanowi prawdziwe wyzwanie dla niejednej pani domu – wszak mięso kaczki łatwo przesuszyć. Jak upiec kaczkę w brytfannie, aby pozostała soczysta?

\ \

Kaczka pieczona w brytfannie powinna się macerować przez co najmniej kilka godzin, aby przeszła smakiem przypraw. Skórę oraz wewnętrzną część kaczki warto natrzeć nie tylko solą i pieprzem, ale także aromatycznym majerankiem, czosnkiem lub przyprawami korzennymi. Istotne jest również to, z czym pieczemy kaczkę – farsz lub nadzienie powinno być wilgotne. Jeśli pieczemy kaczkę bez farszu, włóżmy do środka pokrojone na części jabłko lub cebulę – nie musimy ich jeść, za to kaczka będzie znacznie soczystsza i aromatyczniejsza. Przed pieczeniem na dno brytfanki wlewamy wodę lub bulion – płyn parując będzie nawilżał mięso. Warto podlewać nim dodatkowo kaczkę w trakcie pieczenia. Najbardziej wilgotne mięso uzyskamy piekąc kaczkę długo, za to w niskiej temperaturze. Pozostałego w brytfannie tłuszczu po pieczeniu nie należy wylewać. Kaczy smalec doskonale nada się do ziemniaków z piekarnika.

Kaczka, królowa polskiego stołu nie tylko tego świątecznego stołu. Pyszna kaczka musi być mięciutka, soczysta a jej skórka chrupiąca. Kaczka sól pieprz majeranek 4 jabłka Kaczkę myjemy, solimy, Zobacz więcej
Kaczka faszerowana jabłkami i żurawiną Składniki: kaczka ok. 2 kg majeranek 2 łyżki sol, pieprz 4 kwaśne jabłka Żurawina –garść ( może być suszona) Masło 3 ząbki czosnku Sposób wykonania Zobacz więcej
Kaczka w większości polskich domów serwowana jest "od wielkiego święta", a tymczasem to takie łatwe w przyrządzeniu, pyszne mięso. W przypadku zakupu całej tuszki kaczej jej cena nie jest dużo wyższa Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Kaczka pieczona

Kaczka pieczona 8011

4
Kaczka pieczona tradycyjna po polsku z jabłkami i majerankiem Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Desery Dodatki Grill Makarony Mięsa Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Kaczka faszerowana

Kaczka faszerowana 6110

3
Kaczka faszerowana(inspiracja-przepis "Hortexu") Składniki:1 kaczka o wadze ok. 1,8 kg10 dag wątróbki drobiowej10 dag pieczarek2 jajka125 ml czerwonego wytrawnego wina1 czerstwa kajzerka125 ml mleka2 Zobacz więcej
piekarnika, podlac winem i przykryc pokrywka brytfanny(temperatura 200C). Piec przez godzine, nastepnie kaczke przekrecic na druga strone i zdjac pokrywe z brytfanny. Piec jeszcze 30 minut, nastepnie Zobacz więcej
Patison w kuchni: Pieczona kaczka z jabłkami. Pieczona kaczka z jabłkami. Składniki: 1 kaczka ok. 2 kg 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonego majeranku sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 2 Zobacz więcej
Kaczkę należy piec wolno, na niezbyt dużym ogniu, a wytapiający się tłuszcz trzeba na bieżąco zlewać, aby mięso nie było suche i twarde. SKŁADNIKI: piersi kaczki ze skórą majeranek sól, pieprz 4 Zobacz więcej
Bardzo lubię pieczoną kaczkę, ale jeszcze nigdy sama jej nie robiłam. Ostatnio postanowiłam przyrządzić takie danie własnoręcznie. Wspomagałam się przepisem z "Kuchni polskiej" oraz internetowymi Zobacz więcej
Aleex
Aleex Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W mojej kuchni
Kaczka pieczona wg Aleex

Kaczka pieczona wg Aleex 2067

0
całych ząbków włożyć do środka tuszki. 4. Posypać kaczkę niewielką ilością słodkiej papryki. 5. Na dno brytfanny wlać kilka łyżek oliwy i 1 szklankę wody. 6. Włożyć mięso do piekarnika nagrzanego do Zobacz więcej
kaczka faszerowana Jeśli kaczka to tylko z prywatnegogospodarstwa Jeśli kaczka to taka, jaką robiła przez lata moja mama czyli nadziewana wątróbką. Wstawiam kaczkę do piekarnika, zamykam oczy i Zobacz więcej
na gazie
na gazie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
na gazie
kaczka pieczona wyśmienita

kaczka pieczona wyśmienita 1621

0
kaczkę wraz z winogronem. Resztę owoców układamy w brytfannie obok kaczki . Zaszywamy kaczkę nitką bądź wykałaczkami . Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni 2 godziny , po upływie tego czasu Zobacz więcej
Przepis na polskiego, nadziewanego kurczaka to kurczak z wątróbkami. Ale jeszcze lepiej smakuje tak przygotowana kaczka :) Była u mnie w drugi dzień świąt :) Składniki na farsz: 0,5 kg kurzych Zobacz więcej
Mój mąż zapytał wczoraj czy zrobię na obiad pieczoną kaczkę. Nigdy wcześniej jej nie robiłam (ani nie jadłam, bo jakoś nie byłam do niej przekonana) ale postanowiłam spróbować. Przeczytałam całe Zobacz więcej
Bardzo lubię eksperymentować w kuchni, jednak jest kilka takich potraw, których tradycyjny smak wygrywa z wszelakimi nowościami. A kiedy jeszcze danie to zrobi moja mama, to nie ma ono sobie równych. Zobacz więcej
kaczkę z zewnątrz i od środka. Zamarynowaną kaczkę wstawić na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Jabłka pokroić na ćwiartki obrać ze Zobacz więcej
, kaczkę. Kaczka robi się praktycznie sama. Soczysta, złocista... pychota! U nas gościła na niedzielnym obiedzie, a teraz bardzo prawdopodobne, że pojawi się w Wielkanocny Poniedziałek. Składniki: Zobacz więcej
Składniki: 1 kaczka 2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżki suszonego tymianku 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżka oleju 5 dużych winnych jabłek Zobacz więcej
To jeden z moich ulubionych sposobów na kaczkę. Tylko jabłka i majeranek, idealne połączenie, którego nie zamierzam zmieniać. Ale jak ją upiec, żeby mięso było miękkie i soczyste, a skórka idealnie Zobacz więcej
Dawno nie było przepisu, bo nie było czasu :) Dlatego startuję z przepisem 'z górnej półki' czyli z Panią Kaczką, dziś pieczoną na sposób myśliwski. Jako że ciężko dziś o kaczkę dziką, a nawet jeśli Zobacz więcej