kaczka pieczona w brytfannie

Kaczka pieczona w brytfannie to wykwintna propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad – taka pieczeń uchodzi za rarytas, jest także apetyczną ozdobą całego stołu. Jednak kaczka pieczona w całości często stanowi prawdziwe wyzwanie dla niejednej pani domu – wszak mięso kaczki łatwo przesuszyć. Jak upiec kaczkę w brytfannie, aby pozostała soczysta?

\ \

Kaczka pieczona w brytfannie powinna się macerować przez co najmniej kilka godzin, aby przeszła smakiem przypraw. Skórę oraz wewnętrzną część kaczki warto natrzeć nie tylko solą i pieprzem, ale także aromatycznym majerankiem, czosnkiem lub przyprawami korzennymi. Istotne jest również to, z czym pieczemy kaczkę – farsz lub nadzienie powinno być wilgotne. Jeśli pieczemy kaczkę bez farszu, włóżmy do środka pokrojone na części jabłko lub cebulę – nie musimy ich jeść, za to kaczka będzie znacznie soczystsza i aromatyczniejsza. Przed pieczeniem na dno brytfanki wlewamy wodę lub bulion – płyn parując będzie nawilżał mięso. Warto podlewać nim dodatkowo kaczkę w trakcie pieczenia. Najbardziej wilgotne mięso uzyskamy piekąc kaczkę długo, za to w niskiej temperaturze. Pozostałego w brytfannie tłuszczu po pieczeniu nie należy wylewać. Kaczy smalec doskonale nada się do ziemniaków z piekarnika.

mysza75
mysza75 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wesoła kuchnia
Kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach 1896

0
. Piec z brytfannie, podlać bulionem. Piec w temp 200 stopni przez 2 h. Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok, zmieszać z miodem i smarować kaczkę od czasu do czasu. Trzecią pomarańcze pokroić w plastry i Zobacz więcej
brytfanny, do naczynia żaroodpornego lub na blachę, podlać wodą. Obłożyć resztą jabłek obtoczonych w majeranku. Upiec w piekarniku. Podczas pieczenia polewać mięso sosem. (Przyjmuje się przy Zobacz więcej
Prosty przepis, ale bardzo go polecam, Zamiast perliczki moze byc kaczka, albo nawet kurczak ;) Zakupiny drob myjemy, osuszamy, nacieramy z wierzchu i od wewnatrz sola i tymiankiem. 2-3 lyzki masla Zobacz więcej
majerankiem i solą. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Boczek, serca, wątróbkę, udko, cebulę mielimy maszynką do mięsa. Do Farszu mięsnego dodajemy bułkę namoczoną w mleku, sprasowany czosnek, Zobacz więcej
, cebule w piórka. Po wyjęciu z lodówki kaczkę nadziewam jabłkami i cebulką. Spinam szpilkami dokładnie żeby farsz nie wyleciał. Układam w brytfannie do której wlewam dwie łyżki oleju. Wstawiam kaczkę Zobacz więcej
Kaczka, królowa polskiego stołu nie tylko tego świątecznego stołu. Pyszna kaczka musi być mięciutka, soczysta a jej skórka chrupiąca. Kaczka sól pieprz majeranek 4 jabłka Kaczkę myjemy, solimy, Zobacz więcej
marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 kwaśne jabłka łyżeczki cynamonu Sól Pieprz Dżem morelowy (najlepiej z własnej spiżarni) Wykonanie: Kaczkę umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i startą jedną Zobacz więcej
„przeszła” przyprawami. Mięso umieścić na brytfannie i przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do kaczki) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec przez 30 minut, a następnie, zmniejszyć Zobacz więcej
Specjał na świąteczny stół. Kaczka kiedyś częściej gościła na polskich stołach. Teraz powoli wracamy do spożywania gęsiny i kaczki. Oba gatunki mies są uważane za najzdrowsze. A nie ma nic Zobacz więcej
Dawno na moim stole nie gościła kaczka. Ponieważ ostatnio były perliczki z jabłkami postanowiłam zrobić nadzienie z pomarańczy, ale żeby było coś nowego dodałam rodzynek - pomysł okazał się strzałem w Zobacz więcej
Aga
Aga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pichcę sobie
Kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach 843

0
brytfanny razem z pomarańczami - ilość zależna jest od naszych upodobań oraz polewamy delikatnie olejem rzepakowym/oliwą. Kaczkę pieczemy około godziny co jakiś czas polewając ja tłuszczem, który się Zobacz więcej
Martwiły się inne kaczki: "Co będzie z takiej dziwaczki?" Aż wreszcie znalazł się kupiec: "Na obiad można ją upiec!" Pan kucharz kaczkę starannie Piekł, jak należy, w brytfannie, Lecz zdębiał obiad Zobacz więcej
Od dawna chciałam zrobić kaczkę w pomarańczach. Jak zaczynać Nowy Rok, to na bogato ;) Składniki: kaczka 6 pomarańczy 1/2 cytryny 1/2 lampki białego wina 2 łyżki miodu kasztany (opcjonlnie) sól biały Zobacz więcej
Patison w kuchni: Pieczona kaczka z jabłkami. Pieczona kaczka z jabłkami. Składniki: 1 kaczka ok. 2 kg 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonego majeranku sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 2 Zobacz więcej
Kaczka faszerowana jabłkami i żurawiną Składniki: kaczka ok. 2 kg majeranek 2 łyżki sol, pieprz 4 kwaśne jabłka Żurawina –garść ( może być suszona) Masło 3 ząbki czosnku Sposób wykonania Zobacz więcej
), wymieszac z nadzieniem. Nadzienie wlozyc do wnetrza kaczki i zaszyc. Kaczke zrumienic na patelni na 2 lyzkach masla, przelozyc do brytfanny, wlozyc do goracego piekarnika (180C) i przykryc Zobacz więcej
Kaczkę należy piec wolno, na niezbyt dużym ogniu, a wytapiający się tłuszcz trzeba na bieżąco zlewać, aby mięso nie było suche i twarde. SKŁADNIKI: piersi kaczki ze skórą majeranek sól, pieprz 4 Zobacz więcej
wkruszyć do nadzienia. Nadzienie wyrobić i włożyć do kaczki, wszystkie otwory zaszyć przy pomocy wykałaczek i sznureczka. Całą kaczkę nasmarować sosem sojowym. Tak przygotowana kaczka może poczekać Zobacz więcej
1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki soli 2 pomarańcze - bez skórki, wyfiletowane Sposób przygotowania: Przygotuj marynatę - wymieszaj sok z sosem, miodem, goździkami i solą. Umyte i Zobacz więcej
trzeba wydłużyć czas pieczenia w zależności od wielkości drobiu. I jeszcze ważna uwaga na koniec. Kaczkę należy zapiekać w zamykanym naczyniu. W przeciwnym razie kapusta się wysuszy. Do tego celu Zobacz więcej