kaczka słodko kwaśna

Składniki: 1 upieczone udko kaczki (Udko kaczki marynujemy w soli, pieprzu, 3 łyżkach powideł śliwkowych, soku z 1/4 cytryny, łyżce oliwy z oliwek. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 Zobacz więcej
Czerwona kapusta to nie jest warzywo, które często bywa w naszym domu. Chłopaki nie lubią jej za bardzo i zdecydowanie wolą dania z białej odmiany. Ale ja nie pogardzę taką sałatką więc kilka słoików Zobacz więcej
Chutney to indyjski sos, który zyskuje z czasem. Chutney przygotowuje się z owoców i warzyw, często ma słodko-kwaśny posmak. Ten przepis został zaadaptowany polskiego wydania magazynu "Food & Zobacz więcej
żurawiny świeżej lub mrożonej(użyłam świeżej) 400ml czerwonego wina( moje było wytrawne) 1 laska cynamonu 100g cukru 75g masła szczypta soli Zszatkowaną kapustę, cynamon i wino gotuj na małym ogniu Zobacz więcej
Jest to coś w rodzaju chutneya o słodko-kwaskowym smaku, co bardzo dobrze komponuje się z drobiem, zwłaszcza z kaczką, ale także innymi mięsami, a nawet z serami.W zależności od pory roku agrest można Zobacz więcej
Dynia słodkokwaśna z korzenną nutką Jest to doskonały dodatek do zimowej pieczonej kaczki lub innych dań .Smakuje nawet podjadana ze słoika -nie jest kwaśna . Bardzo dobrze się przechowuje . Zobacz więcej
Buraczki w zalewie goździkowej -słodko kwaśnej , na zimę Dzisiaj wydarłam ostatnią partię buraczków z ogródka i to chyba ostatni pomysł na ich przerób .. Całkiem fajna wersja , pasująca do mięs Zobacz więcej
Loulou
Loulou Obserwuj blogaObserwujesz bloga
LouLouBlog
Tajska sałatka z mango

Tajska sałatka z mango 1855

0
Tajska sałatka z mango – jeżeli lubicie słodko kwaśne orientalne smaki – będziecie zachwyceni ta sałatką. Nadaje się idealnie na przystawkę lub jako dodatek do np. kaczki. Ostro słodkie nuty doskonale Zobacz więcej
Kaczka z mango, marchewką i porem w sosie śliwkowym. Doprawione imbirem, czosnkiem oraz limonką. Pomysł na wykorzystanie pieczonej kaczki. Danie przygotowuje się bardzo szybko, chyba dłużej zajmuje Zobacz więcej
Przepis na czerwona kapustę duszoną w czerwonym winie i soku z czarnej porzeczki pierwszy raz zobaczyłam w programie Ugotowani, który był emitowany w 2012 roku. Przepis ten wykonywała pani Agnieszka Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Sos żurawinowy do mięs

Sos żurawinowy do mięs 3699

1
Słodko-kwaśny sos żurawiowy, prosty i smaczny, a jednocześnie bardzo świąteczny. Znakomity do wszelkiego mięsiwa, pieczonej kaczki, gęsi, dziczyzny i pasztetów. Cieszę się, że zrobiłam go wcześniej i Zobacz więcej
Tarta jak jest, każdy widzi. A z tą było tak. Odszukałam w lodówce końcówki konfitury z truskawek i rabarbaru, galaretki z czerwonych winogron, galaretki z borówek (lub innych słodkich, słodko Zobacz więcej
Gruszki w occie to nasz obowiązkowy dodatek do wszelkich świątecznych (i nie tylko) mięs i pasztetów. Słodko-kwaśne gruszki o delikatnym aromacie goździków wspaniale komponują się ze smakiem Zobacz więcej
Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym, to idealny pomysł na świąteczny obiad. Tak przygotowane mięso jest soczyste i miękkie, a dodatek słodko-kwaśnego sosu z pomarańczy wspaniałe uzupełnia smak Zobacz więcej
Ostatnio przypomniało mi się jak za dobrych studenckich czasów woziłam słoiki do akademika Jednym z moich ulubionych słoików był ten z sosem słodko-kwaśnym własnej produkcji. Przepis odtworzyłam z Zobacz więcej
Dziś Wielki Piątek, a co za tym idzie? Ścisły Post! Dlatego nie jemy kurczaczka zapiekanego w sosie słodko - kwaśnym! Nie jemy też kiełbaski z grilla, ani kaczki ze śliwkami! Dziś są śledzie, ryby i Zobacz więcej
To danie jest niezwykle aromatyczne. Lekkie i mimo prostoty przyrządzenia naprawdę ekskluzywne w smaku. Moja rodzina, jeszcze nie skończywszy posiłku, domagała się ode mnie deklaracji powtórzenia go w Zobacz więcej
Wysuszone do granic możliwości, ciągnące się mięso to moje dziecięce wspomnienie odnośnie kaczki. Okazuje się, że nie trzeba jej piec 2 godziny, by była gotowa. Wystarczy odsmażyć udka z obu stron Zobacz więcej
Słodko-kwaśna kapusta to klasyczny dodatek. Duszę ją powoli w małej ilości wina i bulionu, co pozwala zachować jej pełny smak. Całość podkreślona jest miodem, rodzynkami, jabłkami i dodającemu Zobacz więcej