kadayif

ZOBACZ TAKŻE:

Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Muhallebi kadayif

Muhallebi kadayif 504

2
Katayif (lub też kadayif) to ciasto w kształcie bardzo cieniutkich nitek, popularne w kuchni Bliskiego Wschodu. Chociaż do złudzenia przypomina makaron, wykorzystuje się go do robienia słodkich Zobacz więcej
Kadayif - knafeh - kunafa. Kadayif, ( knafeh, kunafa ) , to bardzo atrakcyjne niteczkowate ,włochate ciasto. Jest bazą do dań, deserów w kuchni bliskowschodniej. Można przygotować desery lepiące się Zobacz więcej
Ciasto kadayif to niteczkowate ciasto będące bazą i składnikiem wielu dań w kuchni bliskowschodniej. Ciasto jest proste w obróbce, wymaga dodatku tłuszczu, by wydobyć jego zalety, czyli delikatną Zobacz więcej
Mam słabość do tego kudłatego ciasta kadayif. Jest to tak naprawdę ciasto filo pocięte na cienkie jak włoski paseczki. U Ottolenghiego trafiłam na przepis na kłębki z tego ciasta wypełnione pyszną Zobacz więcej
Pierwszy raz miałam styczność z tym oto niebiańsko pysznym deserem jakieś 10 lat temu. Zrobił go Szef kuchni, restauracji Tureckiej w której miałam okazję jakiś czas pracować. Bardzo mi ten deser Zobacz więcej
Ciasto kadayif to niteczkowate ciasto będące bazą i składnikiem wielu dań w kuchni bliskowschodniej. Ciasto jest proste w obróbce, wymaga dodatku tłuszczu, by wydobyć jego zalety, czyli delikatną Zobacz więcej
wytrawne dania z jego udziałem. W Polsce ciasto kadayif jest trudne do nabycia, pozostają raczej tylko sklepy internetowe. Ja – mając do czynienia z ciastem kataifi po raz pierwszy, przygotowałam go Zobacz więcej
Ciasto: 250 g ciasta kadayif (zamiennie chleb tostowy) 100 g masła klarowanego Masa serowa: 250 g sera mozzarella lub 250 g sera ricotta 200 ml gęstej śmietany Syrop: 200 ml miodu (cukru) 1/2 szklanki Zobacz więcej
Kruche ciasto z brzoskwiniami To ciasto z mego rodzinnego domu. Moja mama robiła je często z jabłkami. Ja dziś postanowiłam zmienic lekko przepis i zrobić je z brzoskwiniami. Nie jest to ciasto Zobacz więcej
Ciasto kadayif kudłate i chrupiące, zabawne i smaczne przeważnie przygotowuje się dzieląc je na dwie warstwy pomiędzy, które wkłada się farsz, czy to słodki czy wytrawny. Knafeh 500 g ciasta kadayif Zobacz więcej
Dzisiaj pierwszy raz podam przepis na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Typowe tureckie ciasto nasączone syropem. Pewnie znacie popularna baklawę czy kadayif ale wiadomo że te słodkosci zrobic w domu Zobacz więcej
wykorzystuję niteczki szafranu. Wierzch ciasta ,sernika tureckiego jak mówi moja rodzinka, posypuje się siekanymi pistacjami. Oczywiście ciasto musi być nasączone atarem -syropem różanym. Składniki. Zobacz więcej
Cake from the pan. Bardzo podoba mi się proces przygotowania tego ciasta. Wystarczy tylko płyta grzewcza i patelnia, nie potrzeba piekarnika, a efekt zaskakujący. Składniki: 200g ciasta kadayif 2 Zobacz więcej
Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty i szybki deser w domowej wersji. Jeśli byliście choć raz w Turcji z pewnością próbowaliscie kaymaki ekmek kadayif tatlisi. Jesli nie próbowaliście to Zobacz więcej
syropem tylko jest postrzępiona, rozwichrzona, bardziej sucha, pozbawiona części kalorycznej "odżywki", w której powinna być skąpana :-) 1 opakowanie ciasta kadayif 250g masła klarowanego 250g masła Zobacz więcej
) i niewielu miastach w Turcji. Wszystko przez składniki, które muszą być oryginalne ze źródła inaczej będziemu jeść tą zwykłą aczkolwiek również bardzo dobrakünefe. Czy jest wsród Was ktoś kto jadł Zobacz więcej
, które zauroczyły mnie bez reszty. Chciałabym Wam dziś zaprezentować najbardziej znany, bliskowschodni deser - kunafę. Jest to ciasto na bazie knafeh (kadayif) gotowego, specjalnie przetworzonego Zobacz więcej
Jest to przepis łączący w sobie 2 różne smaki. Kadayif czyli klasyczne tureckie słodkie i masa budyniowa czyli smak znany na calym świecie. Szczerze mówiac kiedy widzialam ten przepis na Zobacz więcej
) Sałatki i surówki.(33) Serniki(2) Sosy(1) Szarlotki i jabłeczniki(2) Z resztek:)(6) Z szybkowaru(5) Zapiekanki...(9) Ze szpinakiem...(5) Zupy.(13) Informacja: Zdjęcia i teksty na blogu są moją Zobacz więcej
ciasta kadayif, sera nablusi, syropu atar. Miłym zaskoczeniem był ciepły talerz, duża ilość chrupiących pistacji i szafranu. Waham się, jak ocenić ten deser. Nie mam zarzutów wobec smaku, ponieważ Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: