kadayif

ZOBACZ TAKŻE:

Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Muhallebi kadayif

Muhallebi kadayif 581

2
{{headerMessage}}
Katayif (lub też kadayif) to ciasto w kształcie bardzo cieniutkich nitek, popularne w kuchni Bliskiego Wschodu. Chociaż do złudzenia przypomina makaron, wykorzystuje się go do robienia słodkich Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kadayif - knafeh - kunafa. Kadayif, ( knafeh, kunafa ) , to bardzo atrakcyjne niteczkowate ,włochate ciasto. Jest bazą do dań, deserów w kuchni bliskowschodniej. Można przygotować desery lepiące się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto kadayif to niteczkowate ciasto będące bazą i składnikiem wielu dań w kuchni bliskowschodniej. Ciasto jest proste w obróbce, wymaga dodatku tłuszczu, by wydobyć jego zalety, czyli delikatną Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mam słabość do tego kudłatego ciasta kadayif. Jest to tak naprawdę ciasto filo pocięte na cienkie jak włoski paseczki. U Ottolenghiego trafiłam na przepis na kłębki z tego ciasta wypełnione pyszną Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierwszy raz miałam styczność z tym oto niebiańsko pysznym deserem jakieś 10 lat temu. Zrobił go Szef kuchni, restauracji Tureckiej w której miałam okazję jakiś czas pracować. Bardzo mi ten deser Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto kadayif to niteczkowate ciasto będące bazą i składnikiem wielu dań w kuchni bliskowschodniej. Ciasto jest proste w obróbce, wymaga dodatku tłuszczu, by wydobyć jego zalety, czyli delikatną Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto kataifi – czy też kadayif – to ciasto w kształcie cieniutkich nitek, popularne w kuchni Bliskiego Wschodu oraz niektórych krajów bałkańskich. Podobnie jak ciasto filo, po dodaniu masła i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto: 250 g ciasta kadayif (zamiennie chleb tostowy) 100 g masła klarowanego Masa serowa: 250 g sera mozzarella lub 250 g sera ricotta 200 ml gęstej śmietany Syrop: 200 ml miodu (cukru) 1/2 szklanki Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Kruche ciasto z brzoskwiniami

Kruche ciasto z brzoskwiniami 677

1
{{headerMessage}}
Kruche ciasto z brzoskwiniami To ciasto z mego rodzinnego domu. Moja mama robiła je często z jabłkami. Ja dziś postanowiłam zmienic lekko przepis i zrobić je z brzoskwiniami. Nie jest to ciasto Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Knafeh z cukinią i serem

Knafeh z cukinią i serem 14

0
{{headerMessage}}
Ciasto kadayif kudłate i chrupiące, zabawne i smaczne przeważnie przygotowuje się dzieląc je na dwie warstwy pomiędzy, które wkłada się farsz, czy to słodki czy wytrawny. Knafeh 500 g ciasta kadayif Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj pierwszy raz podam przepis na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Typowe tureckie ciasto nasączone syropem. Pewnie znacie popularna baklawę czy kadayif ale wiadomo że te słodkosci zrobic w domu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wykorzystuję niteczki szafranu. Wierzch ciasta ,sernika tureckiego jak mówi moja rodzinka, posypuje się siekanymi pistacjami. Oczywiście ciasto musi być nasączone atarem -syropem różanym. Składniki. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cake from the pan. Bardzo podoba mi się proces przygotowania tego ciasta. Wystarczy tylko płyta grzewcza i patelnia, nie potrzeba piekarnika, a efekt zaskakujący. Składniki: 200g ciasta kadayif 2 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty i szybki deser w domowej wersji. Jeśli byliście choć raz w Turcji z pewnością próbowaliscie kaymaki ekmek kadayif tatlisi. Jesli nie próbowaliście to Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Knafeh z cukinią i serem

Knafeh z cukinią i serem 12

0
{{headerMessage}}
syropem tylko jest postrzępiona, rozwichrzona, bardziej sucha, pozbawiona części kalorycznej "odżywki", w której powinna być skąpana :-) 1 opakowanie ciasta kadayif 250g masła klarowanego 250g masła Zobacz więcej
{{headerMessage}}
) i niewielu miastach w Turcji. Wszystko przez składniki, które muszą być oryginalne ze źródła inaczej będziemu jeść tą zwykłą aczkolwiek również bardzo dobrakünefe. Czy jest wsród Was ktoś kto jadł Zobacz więcej
Break for Cake
Break for Cake Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Break for Cake
Bliskowschodnia kunafa

Bliskowschodnia kunafa 237

0
{{headerMessage}}
, które zauroczyły mnie bez reszty. Chciałabym Wam dziś zaprezentować najbardziej znany, bliskowschodni deser - kunafę. Jest to ciasto na bazie knafeh (kadayif) gotowego, specjalnie przetworzonego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jest to przepis łączący w sobie 2 różne smaki. Kadayif czyli klasyczne tureckie słodkie i masa budyniowa czyli smak znany na calym świecie. Szczerze mówiac kiedy widzialam ten przepis na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
grillu. Smacznego :) Etykiety:cebula,Dania mięsne.,filet z kurczaka,papryka żółta,pieczarki,przyprawa do dań z grilla,Z grilla | Reakcje: 0 Responses Prześlij komentarz Starszy postStrona główna Zobacz więcej
zucchini-blues
zucchini-blues Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zucchini-blues
Hamsa Kraków - recenzja

Hamsa Kraków - recenzja 223

0
{{headerMessage}}
ciasta kadayif, sera nablusi, syropu atar. Miłym zaskoczeniem był ciepły talerz, duża ilość chrupiących pistacji i szafranu. Waham się, jak ocenić ten deser. Nie mam zarzutów wobec smaku, ponieważ Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: