kakory

ZOBACZ TAKŻE:

{{headerMessage}}
na pierogi. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć łyżkę farszu, zlepić jak pierogi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok. 15-20 minut) na złoty Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Soczewiaki czy kakory?

Soczewiaki czy kakory? 271

2
{{headerMessage}}
bardzo wiedziałam ale ponieważ takie ciekawostki zawsze były dla mnie atrakcyjne co nieco poszperałam. Internet nie jest zgodny co do soczewiaków. Oficjalne źródła podają, że soczewiaki są to pierogi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jako, że w mojej rodzinie niezwykłym powodzeniem cieszą się wszelkiego rodzaju pierogi, pierożki, wielkie pierogi to często szukam różnych przepisów na tego typu potrawy. Czytając na FB grupę Zdrowo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
lub farszem jak do pierogów ruskich. Tradycyjnie podaje się je okraszone boczkiem, jednak ja „zbluźniłam” i podałam je z sosem czosnkowym ;) Były pyszne! KAKORY LITEWSKIE (SOCZEWIAKI) (na 4 porcje) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jakiś czas temu, w małej knajpce za Przewięzią, specjalizującej się w daniach regionalnych, znalazłem w karcie „Kakory”. Dowiedziałem się, że jest to danie litewskie – pieczone lub smażone w głębokim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, po trzecie kołduny, po czwarte te wszystkie kiszki i babki ziemniaczane. Ale to znają wszyscy… I w całej Polsce można to spotkać. Poszukałam więc czegoś bardziej litewskiego, co zostało przyjęte i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z soczewicy sprawia, że ten litewski pieróg ma swój niepowtarzalny smak. Nadziać kakory można czymkolwiek, ale tradycyjnie jest to właśnie przesmażona z cebulą, czosnkiem i majerankiem soczewica. Ja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
można znaleźć tutaj Kakory to wspaniałe danie o stu obliczach. Z obiadu zostają ugotowane ziemniaki i nie wiadomo co z nimi zrobić? Można następnego dnia zrobić właśnie kakory. Pierwszy raz zetknęłam Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Pierogi, pyzy i kluski

Pierogi, pyzy i kluski 171

0
{{headerMessage}}
Kotlety z kaszki w naleśnikach z sosem grzybkowym Pierogi z kapustą i grzybami Kopytka z marchewką Kakory (soczewiaki) Kluseczki z marchewki Pyzy "gumki" Kartacze Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie 1354

1
{{headerMessage}}
Po przepis kliknij w zdjęcie Cukinia faszerowana kaszą jaglaną Wegetariańskie leczo Omdlały Imam na parze Pasztet z soczewicy Omdlały Imam Kwadraty ze szpinakiem Zapiekana feta Falafel Brokuły w Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Przekąskowo/Imprezowo

Przekąskowo/Imprezowo 365

0
{{headerMessage}}
Po przepis kliknij w zdjęcie KANAPKI Hummus Pasta z wątróbki drobiowej Pasta z avocado Kanapeczki biedroneczki Pasta jajeczna i twarożek Pasta tuńczykowo-jajeczna Pasta makrelowa z serem Kanapki z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj proponuję Wam przepis na smażone ziemniaczane pierogi z mięsem. Pierogi z mięsem przygotowuje się podobnie jak Kakory, czyli litewskie pierogi pieczone z soczewicą. Jako, że my jesteśmy Zobacz więcej
Agnieszka
Agnieszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jem Krem
Soczewiaki

Soczewiaki 105

3
{{headerMessage}}
czyli kakory litewskie Składniki na ciasto: - kilogram ziemniaków - 50 dag mąki pszennej - 2 jajka - 3 g świeżych drożdży - 150 ml mleka - łyżeczka cukru - łyżeczka soli - białko - łyżka ziaren Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Kartacze

Kartacze 416

0
{{headerMessage}}
Potrawa ta, podobnie jak kakory,przywędrowała w nasze strony z Litwy. Kartacze znane są także pod nazwą „cepeliny”, chyba ze względu na charakterystyczny kształt. Danie to pamiętam z dzieciństwa. Moja Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: