Przepis na kalarepa

Anika1
Anika1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy 1859

Surówka z kalarepy Szybka, zdrowa surówka z kalarepy, jabłka i marchewki. Można ją przyrządzić błyskawicznie i wykorzystać w niej warzywo, które właściwie dostępne jest tylko na wiosnę. A nawet jak Zobacz więcej
Lidka Ka
Lidka Ka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Na Talerzu
Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy 5271

Obiad był już w trakcie przygotowań i okazało się, że do drugiego dania nie ma żadnej surówki. Byliśmy jeszcze akurat przed wyprawą na zakupy, więc lodówka świeciła pustkami. Ale nie było aż tak Zobacz więcej
czarrna
czarrna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czarrna od kuchni
Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy 2316

Chrupiący dodatek do obiadu Składniki 1 sałata masłowa 1 kalarepa 2 młode marchewki kilka rzodkiewek 2 łyżki łuskanego słonecznika sól, pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania Sałatę porwać … Zobacz więcej
Michał
Michał Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Radość gotowania
Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy 2098

Muszę się przyznać, że do niedawna nie znałem innego sposobu na kalarepę niż "schrupanie". W surówce nie różni się z wyglądu niczym od rzodkwi czy białej rzepy. Jeśli zaś chodzi o smak, to różnica Zobacz więcej
Aga & TalerzPokus.tv
Aga & TalerzPokus.tv Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TalerzPokus.tv
Duszona kalarepa

Duszona kalarepa 4863

Duszona kalarepa Środa, 8 maja 2013 do 30 min Składniki: 2 średnie kalarepy świeży koperek 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany sól sok z ok. 1/4 cytryny Zazwyczaj jem kalarepę surową, po Zobacz więcej
shamandalie
shamandalie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kraina Tysiąca Smaków
Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy 3979

Kiedy zobaczyłam surówkę z kalarepy u Biedronki, wiedziałam, że pojawi się i u mnie, jak tylko kalarepki w ogródku urosną :) Dostałam od siostry masę sadzonek tej pysznej roślinki i rosną jak głupie, Zobacz więcej
Podajemy, rzecz jasna i oczywista, nie jako samodzielne danie, bo człowiek nie królik ani inna ta… no…żurafa. Podajemy jak uczciwi ludzie tylko do konkretnego obiadu, z kartoflami i mięchem. I Zobacz więcej
jola91
jola91 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zawsze smacznie...
Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy 2424

Chrupiąca surówka idealna jako dodatek do obiadu. Robi się ją w mgnieniu oka, a jest pyszna. Składniki: 1 kalarepa 2 marchewki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki soli 2 Zobacz więcej
Kulinarne RW
Kulinarne RW Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne rzuty wolne
Faszerowana kalarepa

Faszerowana kalarepa 2157

Zgodnie z zapowiedzią dzisiaj przepis na obiad, do którego potrzebny będzie sos pomidorowy. To jest jednak dodatek do głównego bohatera na talerzu - kalarepy. To danie mógłbym ocenić jako czas Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste potrawy
Surówka z kalarepą

Surówka z kalarepą 5626

Już od dawna na ryneczku jest pełen wybór świeżych warzyw. Kuszą wszystkie ... Zakupiłam min. marchew i kalarepkę.Wykorzystałam je do prostej do surówki . Na obiad , do pulpetów w sosie pomidorowym :) Zobacz więcej
kulinarny fotoblog
kulinarny fotoblog Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarny fotoblog
faszerowana kalarepa

faszerowana kalarepa 2053

Pięknie wyglądające, oryginalne danie z kalarepy. W dodatku proste w wykonaniu, bo wystarczą kalarepki, ryż, sos boloński i trochę zaangażowania. Przepis: Składniki: 4 średnie kalarepy, 200 g Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy 4481

Surówka z kalarepy – niedoceniane warzywo, które dzięki swojej słodyczy potrafi wzbogacić smak każdej surówki. Poznajcie doskonały przepis na tę surówkę. Kocham kalarepę za jej słodycz i chrupkość. Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cafe Babilon
KALAREPA DUSZONA

KALAREPA DUSZONA 2986

Kalarepkę dotychczas jadaliśmy tak po prostu - po obraniu każdy łapał kawałek do chrupania. Ostatnio udało mi się znaleźć ją w bardzo dobrej cenie, więc kupiłam od razu sporą ilość. Część Zobacz więcej
Pyszna i szybka surówka z kalarepy. Idealna jako dodatek do różnego rodzaju mięs. Składniki: 1 kalarepa 1 ogórek świeży garść szczypiorku 120 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól i pieprz Zobacz więcej
magdam
magdam Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czary - gary w kuchni
Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy 5267

Korzystając z chwili czasu dłuższej niż za zwyczaj przekazuję w Wasze ręce przepis na surówkę, która powstała jako podstęp skierowany w mojego męża. Otóż, zwykle twierdził, że nie lubi kalarepy w Zobacz więcej
mopswkuchni
mopswkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mops w kuchni
Zupa-krem z kalarepy

Zupa-krem z kalarepy 2584

Zupa-krem z kalarepy Pamiętacie, jak w przy okazji przygotowania kalarepek faszerowanych została mi pokaźna ilość miąższu, którą zamroziłam? Ponieważ w piątek odmrażałam zamrażalnik nadszedł w końcu Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Surówka z kalarepy II

Surówka z kalarepy II 9258

Zapraszam na drugą wersję surówki z kalarepy, na którą przepis znalazłam u Aveliny. Jest pyszna i chrupiąca, do tego ekspresowo się ją robi i bardzo nam smakowała jako dodatek do ryby. Inną wersję Zobacz więcej
Sezonowy garnek
Sezonowy garnek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sezonowy garnek
Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy 1971

Przepis na surówkę z kalarepy Kilka składników i surówka gotowa – w dodatku z pyszną, chrupka kalarepką. Polecam jako świetny dodatek do obiadu składniki na surówkę z kalarepy: 1 kalarepa 1 marchewka Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy 4905

Przepis banalnie prosty. A poprzez dodanie rodzynek lub zmiażdżonego ząbka czosnku powstają nam dwie różne surówki z kalarepy - na słodko lub na ostro. Zrobiłam w wersji podstawowej. Składniki: 2 Zobacz więcej
Avelina
Avelina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Avelina w kuchni
Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy 8632

Co roku sadzimy w ogródku kilkanaście kalarep, kilka z nich zawsze trafia do zupy, parę się zjadło na surowo, a reszta zasilała zawsze kompost. W tym roku sąsiadka podrzuciłam nam pomysł na surówkę z Zobacz więcej

Kalarepa jest odmianą kapusty. Posiada wiele witamin i wartości odżywczych. Jest bogatym źródłem luteiny, która doskonale wpływa na nasze oczy. Zawiera żelazo oraz związki, które mają działanie bakteriobójcze. Kalarepka oczyszcza organizm z toksyn. Jest też niskokaloryczna, bogata w błonnik, dlatego chętnie sięgają po nią osoby będące na diecie. Kalarepę możemy jeść na surowo, gotowaną, pieczoną lub duszoną.

Kalarepa świetnie smakuje na surowo, pokrojona w plasterki. Jest to dobry sposób na zdrową i pożywną przekąskę. Kawałki chrupiącej kalarepy możemy maczać w dowolnym dipie (czosnkowym, ziołowym), który urozmaici nieco jej smak. Możemy podać ją także skropioną delikatnie oliwą, posypaną serem feta i kaparami. Jednak z kalarepy możemy przygotować wiele smakowitych potraw na ciepło jak, chociażby zupy. Wiosenna zupa krem jest delikatna w smaku i szybka w przygotowaniu. Wystarczy ugotować do miękkości pokrojoną w kawałki kalarepę, ziemniaki i marchewkę. Następnie warzywa miksujemy, dodajemy ulubione przyprawy i ewentualnie całość zabielamy śmietaną lub jogurtem.

Z kalarepy możemy przygotować także kotlety. W tym celu należy ją najpierw ugotować, a następnie pokroić w plastry. Każdy plaster obtaczamy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na patelni z odrobiną oliwy na złoty kolor. Tak przyrządzona kalarepa świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest doskonałym pomysłem na imprezową przekąskę albo przystawkę przed daniem głównym. Kotlety z kalarepy można nieco urozmaicić. Pomiędzy dwa plastry warzywa wkładamy plasterek żółtego sera. Cały krążek obtaczamy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy.

Innym ciekawym pomysłem na rodzinny obiad są faszerowane kalarepki. Kalarepy należy najpierw obrać, a następnie ugotować i wydrążyć. Miąższ z kolei drobno siekamy i mieszamy z podduszoną wcześniej cebulką i mięsem, orzechami, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Farsz nakładamy do środka każdej wydrążonej kalarepy. Warzywa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem i zapiekamy przez godzinę. Pod koniec pieczenia całość możemy posypać serem. Tak przyrządzona kalarepa świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaków i sałatą.

Kalarepa może nam posłużyć również do przygotowania nietypowego carry. W tym celu kalarepy należy pokroić na plasterki i wraz z papryczkami chilli podsmażyć na patelni do momentu, aż warzywa będą miękkie. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym, doprawiamy sosem sojowym, kolendrą, sokiem z cytryny, kuminem i cynamonem. Carry z kalarepy najlepiej smakuje z dodatkiem ugotowanego ryżu. Jest to wegetariańska wersja potrawy, która możemy oczywiście wzbogacić o dodatek mięsny, np. kawałki podsmażonego kurczaka. Carry z kalarepy jest świetnym pomysłem na obiad albo posiłek do pracy.

Kalarepę możemy przygotować w wersji na słodko, w postaci surówki. Wystarczy zetrzeć ją wraz z jabłkiem na tarce o grubych oczkach. Do warzyw dodajemy miód, rodzynki, sok z cytryny. Całość polewamy jogurtem. Do surówki możemy dodać także marchewkę. Kalarepa nadaje się również do przyrządzenia zdrowej wersji frytek. Wystarczy ją obrać, pokroić w słupki i upiec w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek. Całość przyprawiamy ulubionymi ziołami. Frytki z kalarepy możemy podawać z ulubionymi sosami. Jest to ciekawa alternatywna dla tradycyjnych imprezowych i nie zawsze zdrowych przekąsek.