kalmary gulasz

Przygotowywałam już kalmary mrożone - krążki kalmarowe; jadłam kalmary będąc we Włoszech czy Chorwacji. Niemniej pierwszy raz zajmowałam się kalmarem dopiero wczoraj, gdy M. postanowił być tak cudowny Zobacz więcej
Ot, taka szybka przystawka z kalmara. Często robię z niego gulasz lub naszą ulubioną wersję z makaronem, ale tym razem na główne danie mieliśmy co innego, a kalmara trzeba było zużyć bo od Zobacz więcej
do gulaszu z kalmarów. Jest ciężki (zwarty) i można go potraktować jak łyżkę ;) CHLEB ŚRÓDZIEMNOMORSKI Składniki: - 350 gram mąki - 150 mililitrów wody - 50 mililitrów oliwy z oliwek - 20 gram Zobacz więcej
okiem spojrzałam na hiszpańską kuchnię. To, co zobaczyłam, wprawiło mnie w konsternację. Kalmary smażone w cieście, ociekająca tłuszczem chorizo, sucha paella z mrożonymi owocami morza – dania Zobacz więcej
3 zupy sponsorowane przez markę Winiary! PODSUMOWANIE KONKURSU "ZUPA JAK MALOWANA" 1. Błyskawiczna kalafiorowa z makaronem i ziołowymi grzankami 2. Zupa pomidorowa z "kropelką" 3. Styryjska zupa krem Zobacz więcej
Kalmar to głowonóg w kształcie stożka, zaliczany do dziesięciornic, zróżnicowany morfologicznie i ekologicznie. Jego ciało jest obłe. Posiada dziesięć ramion, z których dwa są wyraźnie dłuższe, z Zobacz więcej
przepiórcze panierowane w orzechach), chłodnika gazpacho, gulaszu madryckiego, paella marinara, tortilla de patatas oraz najpopularniejszych deserów: churros oraz crema catalana. Dania kuchni Zobacz więcej
chilifiga
chilifiga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
chilifiga
Madryt na talerzu

Madryt na talerzu 109

0
San Miguel, z ogromnym barem tapas pośrodku. Na pierwszy ogień poszły pimientos, małe zielone smażone papryczki, w których podono co dziesiąta jest pikantna. Do tego białe wino i patatas bravas - Zobacz więcej
owoce morza duszone na maśle, podlane białym winem Owoce morza, duszone na maśle, czosnku i podlane białym winem. Syn nazywa tę potrawę gulasz z owoców morza, nie wiem, czy to dobry pomysł, na pewno Zobacz więcej
ruda
ruda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Absolutnie apetyczne!
Siostrzany gulasz

Siostrzany gulasz 110

0
marchewki 1 duży por 1/2 białej cebuli 3 ziemniaki 1/4 selera 1/2 białej rzepy 2 ząbki czosnku 300 g mięsa z małży 100 g mięsa z kalmarów 400 g świeżego filetu z dorsza 80 g kaszy jęczmiennej 80 g Zobacz więcej
to ze zdjęcia zrobiłam z mrożonego zestawu ryb i owoców morza. I wyszło bardzo, bardzo smaczne. Bardzo Wam polecam do wypróbowania! Przy okazji polecam też cacciucco z cieciorką i bietolą. A jeśli Zobacz więcej
Cioppino, czyli zupa rybna z pomidorami z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom owoców morza. Danie to pochodzi z San Francisco i oryginalnie zawiera kraby, małże, krewetki, przegrzebki, kalmary i Zobacz więcej
min aż okra będzie całkiem miękka. Podajemy z ryżem lub kasza jaglaną. Możemy też dodać wcześniej podduszonej jagnięciny lub cielęciny i uzyskać wspaniały gulasz. Smacznego! Dania główne, Dodatki, Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ALBA
Łosoś z salsą z awokado

Łosoś z salsą z awokado 19

3
: ryby i owoce morza Polecane wpisy Tortilla z łososiem i szpinakiem Składniki – 4 szt.: 4 tortille 400 g świeżego łososia 4 garście świeżego szpinaku 1 duża czerwona cebula 250 g mozzarelli 10 Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ALBA
Szaszłyki z łososia

Szaszłyki z łososia 11

0
g świeżego łososia 4 garście świeżego szpinaku 1 duża czerwona cebula 250 g mozzarelli 10 suszonych pomidorów 2 łyżki o łosoś ryby i owoce morza suszone pomidory szpinak Kalmary faszerowane „Przyznam Zobacz więcej
tradycyjnego przepisu z produktem intruzem. W przypadku boeuf bourgignon były to kalmary, czyli dla nas trochę nietypowy i egzotyczny mariaż terre-mer, coraz częściej jednak spotykany w kuchni Zobacz więcej
Agna
Agna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Notatnik Kuchenny
Gulasz i pożegnanie

Gulasz i pożegnanie 314

0
wyjechałam do Moskwy :) Będę ćwiczyć język rosyjski i uczyć się nowych rzeczy o kulturze, tradycjach rosyjskich. Będę zwiedzać zabytki, galerie, parki. Będę jeść пельмени, блины, плов, гречку... Będę Zobacz więcej
), krewetkami i umorusanymi po kolana nogami (ze wszystkich stron i części ciała ryb, kalmarów, ośmiornic itp. spływała mocno "aromatyczna" woda ;-)) W centrum żabnica- podobno najsmaczniejsze są jej Zobacz więcej
pinupmary
pinupmary Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PinUpMary
Krewetki!

Krewetki! 2070

7
Dziś kolejna potrawa z obiecanego azjatyckiego menu! Krewetki z dipami ! Owoce morza- temat drażliwy i nie do końca wyjaśniony .Dzielą nas na wiernych wielbicieli i na tych co zniechęcili się po Zobacz więcej
są hotele, w których serwuje się ją turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza tuńczyk) i owoce morza ( krewetki, kalmary, ośmiornice) Macki na talerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować tzw. Brick Zobacz więcej