kalmary po grecku

pitu pitu
pitu pitu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pitu pitu slow food
Kalmary w sosie greckim

Kalmary w sosie greckim 237

0
{{headerMessage}}
kalmarów Potrzebny sprzęt: - bardzo duża patelnia lub wok - garnek - tarka lub robot z funkcją tarcia Przygotowanie Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju, wrzuć posiekaną cebulkę (ja lubię pociętą na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po małej przerwie wracam do blogowania i zapraszam dzisiaj na przyszne kalmary po grecku. Przepis wypatrzyłam w programie kulinarnym Yotama Ottolenghiego o smakach z wysp morza śródziemnego. To danie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Najwyższy czas na obiad, więc polecam lekkie, smaczne i moim zdaniem niezwykle efektowne danie - cukinie faszerowane kalmarami w greckim stylu. Jego przygotowanie jest trochę pracochłonne, jednak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lubicie kalmary ? Ja lubię zarówno w cieście jak i bez. Same lub jako dodatek do sałatek. Zwykle kupuję jak mam okazję aby mieć w razie potrzeby, ponieważ kalmary to znakomita przystawka. Jeżeli nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
3729 com_content.article 1 2 3 4 5 (Oddano 233 głosów z średnią 4.56 z 5) Kalmary po grecku4.56 out of 5 based on 233 voters. Składniki: 50 dag mrożonych tuszek kalmarów 1 szklanka octu winnego 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kg tuszek z kalmara 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju sól pieprz cukier słodka papryka 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego Kalmary. Delikatne i Zobacz więcej
nioolek
nioolek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
morning fairy
_311 na gorący poranek

_311 na gorący poranek 82

0
{{headerMessage}}
Chłodnik ogórkowy na jogurcie greckim ze smażonymi na maśle z czosnkiem i pietruszką kalmarami, chleb multiziarno Cucumber greek yoghurt cold soup with butter fired with garlic and parsley calmari, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kalmary rozmrazamy, myjemy, osuszamy papierem, kroimy w krążki, solimy i pieprzymy a potem zostawiamy na parę godzin. Tempurę możemy kupić gotową, lub możemy zrobić sami: mleko, jajko, mąka - musi być Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 1 opakowanie mixu sałat 250 g pomidorów koktajlowych 1 cebula 400 g krążków z kalmara 200 g sera greckiego do sałatek 4 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Marynata do kalmarów 1 Zobacz więcej
whipped cream
whipped cream Obserwuj blogaObserwujesz bloga
whipped cream
Kalmary z sosem czosnkowym

Kalmary z sosem czosnkowym 347

1
{{headerMessage}}
Składniki na 2 porcje (200 kcal jedna): 250 g kalmarów (ja kupiłam mrożone, już pokrojone w krążki), 2 łyżki oliwy z oliwek, 5 łyżek białego wina, pietruszka, sok z połowy cytryny, 1 ząbek młodego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
bezwzględnie polecam każdemu, kto chce zjeść dobrze, tanio i w miłej atmosferze:-) Oto kilka moich ulubionych dań z Piranii: - dorsz w panierowany - dorsz po kołobrzesku - dorsz po grecku - kergulena Zobacz więcej
kuchniabazylii
kuchniabazylii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Bazylii
Potrawka z krewetek

Potrawka z krewetek 144

0
{{headerMessage}}
Wyczułam, że muszę obejrzeć Smakuj Świat z Pascalem. Zafascynowana, jakże prostym, greckim daniem, postanowiłam zrobić je sama! Oryginał był z kalmarami, ja wybrałam krewetki i jak zawsze zmieniłam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- kremowa zupa z dodatkiem jarzyn, kawałeczkami boczku podane w misce z chleba. Po prostu pycha. Clam Chowder, Chowders (San Francisco, CA) Jako że San Francisco ulokowane jest nad zatoką, to można Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lato w mieście potrafi być piękne. Nocne seanse na świeżym powietrzu, prasówka w pełnym słońcu i owoce morza jedzone prawie codziennie, tylko morza brak…. SKŁADNIKI NA 4 DUŻE PORCJE: 1/2 kg Zobacz więcej
Agata
Agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia na antypodach
(bez tytułu)

(bez tytułu) 55

0
{{headerMessage}}
co jedzą i piją Australijczycy. Australia jest krajem który się składa z wielu narodowości więc i kuchnia australijska jest zróżnicowana zauważyłam również że jest dużo elementów kuchni angielskiej, Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sauté
Greckie smaki

Greckie smaki 289

0
{{headerMessage}}
Rejs po Morzu Jońskim był dla mnie wielką przygodą, bo pierwszy raz spędziłam urlop pod żaglami. Oprócz sterowania, stawiania żagli, cumowania, zarzucania kotwicy i szorowania pokładu raczyliśmy się w Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Moje wielkie greckie … wakacje

Moje wielkie greckie … wakacje 124

0
{{headerMessage}}
Nie pierwszy, i na pewno nie ostatni (!), raz odwiedziliśmy Grecję. Pachnącą oleandrami, z soczystymi pomarańczami, słodkimi cytrynami i słoną fetą. Spokojną, słoneczną, wakacyjną. Najedliśmy się po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do gulaszu z kalmarów. Jest ciężki (zwarty) i można go potraktować jak łyżkę ;) CHLEB ŚRÓDZIEMNOMORSKI Składniki: - 350 gram mąki - 150 mililitrów wody - 50 mililitrów oliwy z oliwek - 20 gram Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś moi drodzy proponuje Wam cały obiad bo jakbym porozdzielała przepisy to nie miałoby to żadnego sensu. Takim oto sposobem zrobiłam chrupiące kalmary z plackami ze słodkich ziemniaków, równie Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Moje wielkie greckie … wakacje

Moje wielkie greckie … wakacje 126

0
{{headerMessage}}
Nie pierwszy, i na pewno nie ostatni (!), raz odwiedziliśmy Grecję. Pachnącą oleandrami, z soczystymi pomarańczami, słodkimi cytrynami i słoną fetą. Spokojną, słoneczną, wakacyjną. Najedliśmy się po Zobacz więcej