kalmary w tempurze

kalmary rozmrazamy, myjemy, osuszamy papierem, kroimy w krążki, solimy i pieprzymy a potem zostawiamy na parę godzin. Tempurę możemy kupić gotową, lub możemy zrobić sami: mleko, jajko, mąka - musi być Zobacz więcej
jelka
jelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna pasja
Kalmary w tempurze

Kalmary w tempurze 564

0
"To moje pierwsze kalmary samodzielnie przygotowane. Wyszły super. Wszystkim bardzo posmakowały. Maczaliśmy je w sosie chili, a popijaliśmy piwkiem (z wyjątkiem nieletniej:). Mniam, mniam!" Składniki: Zobacz więcej
Tempura uchodzi za danie japońskie. Jest to jednak jedno z niewielu dań przyjętych przez Japończyków w kuchni Zachodu. Przyrządzali je mnisi hiszpańscy i portugalscy, którzy osiedli się w południowej Zobacz więcej
Miało być mniej restauracji, żeby łatwiej chudnąć. Dziś Vini E Affini organizowało Dzień Otwartej Butelki na Biało, różne naprawdę dobre wina. O tym będzie oddzielny post bo dobre wina nie zasługują Zobacz więcej
Dziś chciałabym Wam zaproponować przepis na fritto misto. Fritto misto to nic innego jak mieszane smażone owoce morza. We Włoszech przygotowane są z krewetek, kalmarów, małych mątw, małych Zobacz więcej
Tempura - jeden z najpopularniejszych potraw w Japonii. Tempura nie pochodzi z Japonii, została zaczerpnięta z kuchni Portugalskiej, ale kiedy mówimy o Tempurze to od razu przypominamy o Kraju Zobacz więcej
chilifiga
chilifiga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
chilifiga
Madryt na talerzu

Madryt na talerzu 114

0
. Nawet najbardziej zagorzały wegetarianin załkałby poruszony tym niebiańskim smakiem. Na Plaza Mayor skusiłam się na zestaw świeżych warzyw w tempurze. Cukinia, oberżyny, papryka, słodka cebula Zobacz więcej
Nieśmiało przyznam, że tym razem przeszłam samą siebie! Jeśli w jakiejkolwiek burgerowni zobaczycie ten przepis pamiętajcie, że to JA byłam pierwsza! Jest absolutnie fenomenalny kalmary w tempurze, Zobacz więcej
Tempura (jap. 天ぷら, てんぷら, 天麩羅, 天婦羅, tenpura, wym. tempura; od port. tempero, temporas) – potrawa kuchni japońskiej, pochodząca z Portugalii. Tempura została wprowadzona do Japonii przez portugalskich Zobacz więcej
warstwa, w środku układamy np. sałatę, łososia, awokado itp. Zawijamy i kroimy na równe kawałki. Przygotowałyśmy jeszcze nigiri (jednoskładnikowe wałeczki ryżu z krewetkami, kalmarem). Dorada z Zobacz więcej
robienia sushi umieszczę na blogu za około 3 tygodnie). Zwykle zamawiamy hosomaki z łososiem, philadelphia maki z różnymi rybami oraz maki z kalmarem w tempurze na słodko. Tym razem też tak było, do Zobacz więcej
Opalanka
Opalanka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
niebo na talerzu
Tempura z kurczaka

Tempura z kurczaka 686

0
talerzy. Tempurę pieknie opisała Agnieszka Kręglicka w Wysokich Obcasach : " (...) robi się ze wszystkiego: z drobnych warzyw (strąki groszku, fasolka szparagowa, szparagi), większych warzyw Zobacz więcej
i kolejna miła niespodzianka: warzywa w tempurze. Krewetkę, kalmara, cukinię, bakłażana i paprykę podano z lekkim bulionem. Kalmary smakowały, jakby parę godzin temu wyłowiono je z morza. Potem Zobacz więcej
Uwielbiamy sushi...najbardziej z kalmarem w tempurze i słodkim sosie. Pamiętam gdy sama chciałam zrobić domowe sushi, przewertowałam wówczas mnóstwo stron internetowych, rozmawiałam z sushi masterem Zobacz więcej
Hiyashi soba i tempura – lutowe wyzwanie DaringCooks Hiyashi Soba to popularna zimna sałatka, spożywana w upalne dni w Japonii i część lutowego wyzwania Daring Cooks, będącego pomysłem Lisy, Zobacz więcej
Tempurę robi się ze wszystkiego: z drobnych warzyw (strąki groszku, fasolka szparagowa, szparagi), większych warzyw pokrojonych w plasterki lub słupki (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, Zobacz więcej
co chcesz. W praktyce natomiast jest to danie, które klient przygotowuje samodzielnie, smażąc ulubione składniki na rozgrzanej blasze. Okonomijaki z makaronem i wołowiną Okonomijaki z makaronem i Zobacz więcej
w zakłopotanie. Bogaty wybór tapas, mięs i owoców morza sprawia, że tracę głowę. Z pomocą przychodzi José, proponując menu degustacyjne z dowolnie wybranych przystawek oraz dań głównych. Przystajemy Zobacz więcej
co chcesz. W praktyce natomiast jest to danie, które klient przygotowuje samodzielnie, smażąc ulubione składniki na rozgrzanej blasze. Okonomiyaki z makaronem i wołowiną Okonomiyaki z makaronem i Zobacz więcej