kandyzowana cytryna

Sposób na kandyzowanie cytryn w ogólnym przepisie na kandyzowanie owoców. Zobacz więcej
Najważniejszą rzeczą przy kandyzowaniu cytryn jest wybór owoców. Cytryny muszą pochodzić z ekologicznej uprawy i nie mogą być traktowane żadną chemią. Nie zwiedźmy się również twierdzeniem, że mycie Zobacz więcej
Niedługo święta, więc warto przygotować sobie różne dodatki do domowych wypieków. Tym razem jest to kandyzowana skórka pomarańczy i cytryny. Składnika: skórka z 3-4 pomarańczy/ 5 cytryn 1 szklanka Zobacz więcej
Gorąco zachęcam do zrobienia własnej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej. Jest to świetny dodatek do ciast i deserów,a wykonanie jest banalnie proste bo potrzebujemy jedynie skórki z Zobacz więcej
W najbliższych dniach będę dla Was miała kilka przepisów, do których przygotowania potrzebna jest kandyzowana skórka cytrynowa, więc to chyba najwyższa pora, aby podzielić się z Wami sposobem na Zobacz więcej
Wspominałam już wcześniej o własnoręcznie zrobionej, kandyzowanej skórce pomarańczowej i właśnie dzisiaj będę Was gorąco zachęcała do jej produkcji. Poszłam również o krok dalej i pokusiłam się o Zobacz więcej
Imbir i cytryna do duet idealny na zimowe wieczory. Co prawda zimy nie ma, ale dodatek do herbaty warto mieć :) Można też użyć tylko do wrzątku, co kto lubi. Przygotowanie trwa zaledwie 30 minut, więc Zobacz więcej
Też robię takie skórki, ale troszkę szybciej. Wystarczy pokroi skórkę w drobna kostkę, wrzuci do słoika i zasypc cukrem, zamieszać porządnie, pilnując żeby cukier rozłożył się równomiernie na każdym Zobacz więcej
taka czarna pluja, potrzebuje dobrego syropu. Takim absolutnie najlepszym jest ten z pigwy z pokrojonymi w cienkie plasterki owocami hojnie oprószonymi cukrem. Taki syrop trzeba niestety zrobić Zobacz więcej
Przepis już niedługo :) Zobacz więcej
Składniki: Brązowy cukier skrystalizować na maśle, dodać sok z cytryny i pomarańczy. W sosie kandyzować startą skórkę z pomarańczy i z cytryny, następnie dodać banany i smażyć w sosie. Na koniec dodać Zobacz więcej
To nic innego jak pozostały syrop po kandyzowanej skórce , który szkoda marnować bo przecież można wykorzystać do herbaty czy nasączania ciast. Ja nim nasączałam ten biszkopt. Pięknie i intensywnie Zobacz więcej
A to następny pomysł na zimę.Mocne czerwone wytrawne wino i rozgrzewające przyprawy. 0.5 litra wytrawnego czerwonego wina 3-4 kostki kandyzowanego cukru kawałek startej skórki cytrynowej 2 goździki Zobacz więcej
marta852
marta852 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pozytywne gotowanie
Babka wielkanocna

Babka wielkanocna 246

1
Przepis na babkę wielkanocną z polewą marcepanową. Smak takiej babki można bardzo łatwo zmienić, dodając do niej inny ulubiony aromat albo polewę. Można np. dodać startą skórkę z cytryny lub Zobacz więcej
Zachęcona smakiem nowej czekolady wedel (pomarańcza z chili), postanowiłam wkomponować go w owsiankę. Chili dodałam stanowczo za dużo. Gdyby nie soczysty ananas i pomarańcza trudno byłoby przełamać Zobacz więcej
Składniki: 6 łyżeczek lub saszetek czarnej herbaty świeża mięta 2 pomarańcze ( sparzyć wrzątkiem ) syrop pomarańczowy ( wykorzystałam powstały z przygotowania skórki kandyzowanej ) woda około 4 Zobacz więcej
Jogurt z bananem i bakaliami Na 1 porcję: 1 średni banan 175 g jogurtu naturalnego 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka rodzynek 1 łyżka kandyzowanej papai 1 łyżka orzechów włoskich 1 łyżeczka Zobacz więcej
Nanaly
Nanaly Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mix smaku
Muffinki makowo-cytrusowe

Muffinki makowo-cytrusowe 35

0
składniki składniki suche * 1,5 szklanki mąki pszennej * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżeczki maku składniki mokre * 2 jajka * 2/3 szklanki mleka * 0,5 szklanki oleju * Zobacz więcej
Cake with red beans Składniki. 10 dag fasoli czerwonej konserwowej 2 łyżki mleka 5 dag cukru 3 jajka 3 dag mąki ziemniaczanej 7 dag mąki pszennej 1 łyżka cytryny kandyzowanej Wykonanie. Do rondelka Zobacz więcej