Przepis na kania na zimę

Taki pomysł podsunęła mi moja siostra. Spróbowałam, fajnie w zimie poczuć smak jesieni. Kanie od spodu oczyścić pędzelkiem, kapelusze wytrzeć suchym ręczniczkiem. Kapelusze położyć na suszarce do Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej 9713

Jeszcze jeden alternatywny przepis na kanie, przy dużych zbiorach tego pysznego grzyba. Składniki 10 kapeluszy kani 4 jajka bułka tarta masło sól pieprz Zalewa : 1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody Zobacz więcej
Szybko i baaaardzo smacznie :) Składniki 4 duże kanie 2 jajka bułka tarta masło sól pieprz Przygotowanie Kanie opłukałem w wodzie. Panierowałem w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem oraz bułce Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Faszerowane kanie

Faszerowane kanie 6267

Podczas wypadów do lasu znaleźliśmy mnóstwo nierozwiniętych kapeluszy kań. I zaraz na wstępie ostrzeżenie, jeśli nie jesteście pewni, jeśli nie znacie grzybów nie zbierajcie ich bo może to zakończyć Zobacz więcej
badylarnia
badylarnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Badylarnia
Smażone kanie

Smażone kanie 5169

Składniki: kanie bułka tarta mąka mleko roślinne sól olej Kanie dokładnie płuczemy i namaczamy na kilka minut w mleku z solą. Następnie odsączamy z nadmiaru płynu, obtaczamy w mące i bułce tartej. Zobacz więcej
kosapopatelni
kosapopatelni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kosą po patelni
Kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej 6000

Smażone, panierowane kanie w zalewie octowej z cebulką. Podobno pycha. Podobno bo przepis podał mi Ojciec, a sam tego nie jadłem - pierwszy raz to wypróbuje na sobie. Na efekt trzeba jednak chwilę Zobacz więcej
PATI197799
PATI197799 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PATI197799
smażone kanie

smażone kanie 4207

Składniki: kanie jajka bułka tarta mąka sól pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Kanie oczyścić, większe przekroić na pół i umyć pod bieżącą wodą. Osączyć. Posypać solą i pieprzem. Panierować Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Kanie a'la flaczki

Kanie a'la flaczki 4865

Alternatywny przepis na kanie. Nie tylko smażymy. Polecamy. Składniki 4 nieduże kapelusze kani 2 łyżki masła sól pieprz 4 marchewki 2 pietruszki mały korzeń selera biała część pora 2 kulki ziela Zobacz więcej
Zdarza się, chociaż niezbyt często, że kani jest dużo. Tak dużo, że nie dalibyśmy rady zjeść całego kosza tych pysznych grzybów. Można je przetwarzać na różne sposoby a nawet suszyć czy mrozić w Zobacz więcej
Składniki: kanie (kapelusze) średniej wielkości 8 jajo 2 mleko ok. 50 ml bułka tarta olej do smażenia szalotki 8-10 Zalewa: ocet 10% 1 szklanka woda 5 szklanek sól 1 łyżeczka cukier 2 łyżeczki liście Zobacz więcej
Ktoś krzyknie, że już po kaniach więc po co przepis podaję tak późno? Otóż wcale tak nie jest. Jeszcze można w niektórych miejscach zbierać zarówno czubajki kanie jak i ich mniejsze siostry, czubajki Zobacz więcej
Tej jesieni grzybiarze byli w swoim żywiole, łącznie ze mną. Tyle zapasów suszonych i mrożonych grzybów jeszcze nie miałam - na zimę jak znalazł. Podczas moich leśnych wędrówek kań jednak nie Zobacz więcej
Nóżki z grzybów. W tym wypadku konkretnie z kani zwanych także sowami. Wiele osób je wyrzuca, uważa za mało wartościowe. Tymczasem warto je ususzyć. Faktem jest, że nóżki z kani trudno nawet przeciąć Zobacz więcej
Di gotuje
Di gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Di gotuje
Flaczki z kani

Flaczki z kani 3410

Kanie to bardzo smaczne i popularne grzyby... Lubicie? Przeważnie panieruję je tak - jak kotleta schabowego, ale inne potrawy z ich udziałem są również rewelacyjne. Ostatnio brat uraczył mnie całą Zobacz więcej
Wiecie jak wygląda brzoza? No jasne, że wiecie. Wszyscy w Polsce wiedzą I bardzo dobrze, bo to właśnie pod brzozami najczęściej można znaleźć kanie. Niekwestionowaną królową lasu. Bywa podstępna, Zobacz więcej
Niektórzy mówią, że kania vel sowa, jest lepsza od schabowego. Nie wiem, nie oceniam, nie porównuję, ale spróbujcie tak przyrządzoną, a gwarantuję, że tęsknota za jesiennym grzbobraniem, będzie Wam Zobacz więcej
mariolaharasiuk
mariolaharasiuk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Mariolą
Smażone kanie

Smażone kanie 2711

Z wypadu do lasu mój mąż wrócił z pokażnym wiadrem kani tzn. grzybów o botanicznej nazwie czubajka kania. Niektóre miały dosyć okazałe, rozwinięte już kapelusze a kilka wstawiłam na noc trzonami do Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Smażone kanie

Smażone kanie 2057

Sezon na kanie w pełni. Rodzice uwielbiają zbierać grzyby i kiedy przynieśli ostatnio kilka pełnych koszy, postanowiłam je jakoś zagospodarować. Najwięcej znaleźli maślaków i kani. Niestety prawdziwki Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Smażone kanie

Smażone kanie 1942

Uwielbiam kanie... Jadam je jednak tylko wówczas gdy zostaną zaakceptowane przez mojego tatę - w innym wypadku nigdy bym się nie odważyła :) A jeśli kanie to najczęściej smażone. Zapraszam :) Zobacz więcej
Nie ma co się oszukiwać - jesień w pełni i zima powoli daje znać o sobie. Wczoraj Słońce mocno operowało, a dziś nad ranem temperatura spadła u nad do -4 stopni C. o godzinie szóstej. Podejrzewam, że Zobacz więcej