kanie marynowane

Kanie pieczone i marynowane to przysmak nie jednej osoby. Kiedy już je nazbieram zawsze przygotowuję ten przepis, ponieważ grzybki są przesmaczne. Delikatne w octowej zalewie, po prostu pycha. Zobacz więcej
Ktoś krzyknie, że już po kaniach więc po co przepis podaję tak późno? Otóż wcale tak nie jest. Jeszcze można w niektórych miejscach zbierać zarówno czubajki kanie jak i ich mniejsze siostry, czubajki Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Faszerowane kanie

Faszerowane kanie 6206

Podczas wypadów do lasu znaleźliśmy mnóstwo nierozwiniętych kapeluszy kań. I zaraz na wstępie ostrzeżenie, jeśli nie jesteście pewni, jeśli nie znacie grzybów nie zbierajcie ich bo może to zakończyć Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej 9499

Jeszcze jeden alternatywny przepis na kanie, przy dużych zbiorach tego pysznego grzyba. Składniki 10 kapeluszy kani 4 jajka bułka tarta masło sól pieprz Zalewa : 1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody Zobacz więcej
Szybko i baaaardzo smacznie :) Składniki 4 duże kanie 2 jajka bułka tarta masło sól pieprz Przygotowanie Kanie opłukałem w wodzie. Panierowałem w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem oraz bułce Zobacz więcej
Kuchnia w Formie
Kuchnia w Formie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w Formie
Suszone kanie

Suszone kanie 316

Tak, kanie można suszyć. Kiedy w sezonie jest ich wysyp, warto zachować ten smak na potem. Nie są aż tak aromatyczne jak inne grzyby, ale dobrze się sprawdzają, jako dodatek do dań. W końcu grzyby to Zobacz więcej
kosapopatelni
kosapopatelni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kosą po patelni
Kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej 5841

Smażone, panierowane kanie w zalewie octowej z cebulką. Podobno pycha. Podobno bo przepis podał mi Ojciec, a sam tego nie jadłem - pierwszy raz to wypróbuje na sobie. Na efekt trzeba jednak chwilę Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Kanie a'la flaczki

Kanie a'la flaczki 4826

Alternatywny przepis na kanie. Nie tylko smażymy. Polecamy. Składniki 4 nieduże kapelusze kani 2 łyżki masła sól pieprz 4 marchewki 2 pietruszki mały korzeń selera biała część pora 2 kulki ziela Zobacz więcej
mariolaharasiuk
mariolaharasiuk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Mariolą
Smażone kanie

Smażone kanie 2673

Z wypadu do lasu mój mąż wrócił z pokażnym wiadrem kani tzn. grzybów o botanicznej nazwie czubajka kania. Niektóre miały dosyć okazałe, rozwinięte już kapelusze a kilka wstawiłam na noc trzonami do Zobacz więcej
Taki pomysł podsunęła mi moja siostra. Spróbowałam, fajnie w zimie poczuć smak jesieni. Kanie od spodu oczyścić pędzelkiem, kapelusze wytrzeć suchym ręczniczkiem. Kapelusze położyć na suszarce do Zobacz więcej
To jeden z tych przepisów, który przywołuje u mnie wspomnienia z dzieciństwa, kiedy jeździłam na wieś do babci - las, polska kolorowa jesień i grzyby, których zawsze było pod dostatkiem. Obecnie żyjąc Zobacz więcej
Gosia z Wrocka
Gosia z Wrocka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gosia gotuje
Kanie po grecku

Kanie po grecku 1

Kanie na straganach ciągle są, a jeśli lubicie grzyby i smak sosu do ryby po grecku, to ten przepis jest dla Was. Trafiłam na niego przeglądając rosyjskie blogi kulinarne, Trochę zmodyfikowałam smak Zobacz więcej
Składniki: kanie (kapelusze) średniej wielkości 8 jajo 2 mleko ok. 50 ml bułka tarta olej do smażenia szalotki 8-10 Zalewa: ocet 10% 1 szklanka woda 5 szklanek sól 1 łyżeczka cukier 2 łyżeczki liście Zobacz więcej
Kuchnia-Domowa.pl
Kuchnia-Domowa.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia-Domowa.pl
Kanie w panierce

Kanie w panierce 13

Kanie można smażyć jak kotlety schabowe, panierując je w bułce tartej lub mące. Tak przygotowane kanie można podać jak schabowego np. z ziemniakami i surówką, jako danie główne lub same jako Zobacz więcej
Moja znajomość grzybów sprowadza się do prawdziwków i muchomora czerwonego. Pozostałe gatunki ignoruję albo pytam eksperta (czyli moją mamę) czy są jadalne. Przygotowanie Na początku sprawdzamy czy Zobacz więcej
Sezon grzybowy w pełni, kiedy tylko mogę chodzę na grzyby. Z dzisiejszej wyprawy przyniosłam kolejne podgrzybki, zajączki i oczywiście kanie. Dlatego tym razem postanowiłam przygotować je w inny Zobacz więcej
Najbardziej popularne danie z kani, czyli kania a`la schabowy, każdemu może się znudzić. Podaje więc przepis na kanie z cebulą i jajkiem przypominające omlet. Do przygotowania kani w jajku Zobacz więcej
kosapopatelni
kosapopatelni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kosą po patelni
Kanie w cieście piwnym

Kanie w cieście piwnym 1636

Kolejne grzybki tym razem kanie prawie jak kotlety. Panierowane w cieście piwnym mają wyjątkowy smak. Grzyby te mają niesamowitą strukturę i są bardzo delikatne w smaku. Łatwo je niestety pomylić z Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Smażone kanie (czubajki)

Smażone kanie (czubajki) 1235

Sezon na grzyby w pełni ! Pogoda dopisuje, pada deszcz i jest ciepło, więc grzyby rosną jak te przysłowiowe po deszczu . Ubiegły weekend spędziłam na naszym przepięknym Podlasiu. Trochę zwiedzałam, Zobacz więcej
Tej jesieni grzybiarze byli w swoim żywiole, łącznie ze mną. Tyle zapasów suszonych i mrożonych grzybów jeszcze nie miałam - na zimę jak znalazł. Podczas moich leśnych wędrówek kań jednak nie Zobacz więcej