kapuśniak regionalny

... A Ja do prazokow robie jako dodatek kapuste kiszoną sparzoną i zasmarzaną na oleju z cebulką przyprawioną do smaku solą i pieprzem, przepyszne danie :-) sprobujcie :-) pycha, dziś właśnie robie na Zobacz więcej
Parzybroda jest jednogarnkową potrawą wiejską, rodzajem słodkiego kapuśniaku pochodzącą z regionu częstochowskiego. W dawnych czasach, z uwagi na łatwość przyrządzania i dostępność produktów była Zobacz więcej
, jaką znamy ją dzisiaj wyrosła z długiej historii Rosji a wcześniej Rusi. Zawsze otwarta na wpływy z innych krajów, kuchnia rosyjska wchłaniała to, co najlepsze w tradycjach kulinarnych ludów, z Zobacz więcej
miejsc podkarpacia - Muzeum Zamku w Łańcucie. To własnie tutaj w pierwszej części programu poznacie przepis na tradycyjny kapuśniak regionalny na powidłach śliwkowych. Link do przepisu...tutaj -> Zobacz więcej
zaglądających do namiotu osób. Była i wątróbka, i pstrągi, i kurczak i jeszcze masa innych pyszności, które ciężko było spamiętać zwłaszcza, że cały czas wszyscy staraliśmy się gdzieś pomagać i Zobacz więcej
zaglądających do namiotu osób. Była i wątróbka, i pstrągi, i kurczak i jeszcze masa innych pyszności, które ciężko było spamiętać zwłaszcza, że cały czas wszyscy staraliśmy się gdzieś pomagać i Zobacz więcej
Jaka potrawa byłaby przednia w podkarpackim jadłospiście, gdyby nie było tam kapuśniaków ??? Odpowiedź jest prosta...żadna nie spełnia tak pysznej roli, aby zająć tak zaszczytne miejsce :) Zobacz więcej
Moja wyprawa na podhale wiązała się nie tylko z odpoczynkiem, ale również z podbojem regionalnej kuchni. Chodziłam od restauracji do restauracji i zajadałam się lokalnymi smakołykami :) Oto kilka z Zobacz więcej
na stronie marszałka, że zapraszają blogerów na niedzielę, na eliminacje i finałowe gotowanie z produktów regionalnych. Tak na marginesie, to chyba trochę późno to zaproszenie wystosowano. Ale Zobacz więcej
wiele pysznych, ekologicznych i tanich dań i przekona się, że warto zainteresować się kuchnią regionalną w swojej okolicy. Włościańskie Jadło organizowane jest corocznie w Giedlarowej k. Leżajska Zobacz więcej
zupę fasolową z wędzonką. W międzyczasie kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników przygotowali kanapkę, o którą o mały włos się nie pobiliśmy. Była po prostu pyszna! - pełna Zobacz więcej
Jestem ogromną fanka kapusty. Ot taka kapuściana pani. Uwielbiam w każdej postaci: kiszona surowa, duszona, zasmażana, bigos, z grzybami itp. itd. ale w wersji słodkiego kapuśniaku zrobiłam pierwszy Zobacz więcej
joannas1976
joannas1976 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchennecudajoanny
Kwaśnica

Kwaśnica 169

1
pomidorowego. W moim przepisie kolor zupa zawdzięcza właśnie dużej ilości wędzonki i paru grzybkom. Podobno podstawą prawdziwej kwaśnicy jest sok z kiszonej kapusty, wędzonka i ziemniaki, a nie można Zobacz więcej
Pierwsze skojarzenie na hasło "kuchnia naszych dziadków", to dla większości z nas kuchnia staropolska, regionalna, kresowa. Taka też pierwsza myśl przebiegła mi przez głowę, kiedy dowiedziałam się o Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Biblia Smaków
Kapuśniak

Kapuśniak 111

2
Jeśli myśleliście, żekapuśniak zwany napołudniu Polski kwaśnicą totypowo polskie danie tonic bardziej mylnego. Wystarczy wybrać się zanaszą południową granicę, bywniemal każdej restauracji spotkać Zobacz więcej
Z zupą niebecz zetknęłam się niedawno, kiedy poszukiwałam tradycyjnych regionalnych smaków ziemi lubuskiej. Początkowo wydawało mi się, że jest to zwyczajny kapuśniak i z takim nastawieniem Zobacz więcej
zwykłym pichceniem w kuchni. Ja w pełni podzielam tę pasję- uwielbiam gotować, poznawać nowe smaki i uczyć się nowych przepisów. Od początku ostatniej edycji programu kibicowałam Adamowi Zobacz więcej
Taką wersję kapuśniaku znam z rodzinnego domu. Na Kujawach tradycja jedzenia kaszy jest mocno zakorzeniona, wróciła teraz , nawet w postaci regionalnego Święta Kaszy. Pokazywałam na blogu zwykły Zobacz więcej
ladykitchen
ladykitchen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lady Kitchen
Kwaśnica góralska

Kwaśnica góralska 121

2
Z kuchnią regionalną jest tak, że co dom, co gospodyni to każda ma swój patent na daną potrawę. Patent jedyny i słuszny. Na Podhalu jest podobnie. Co wieś to inny sposób podawania i przyrządzania. Zobacz więcej
deptak. Wreszcie docieramy do urokliwej knajpki, w której jemy regionalny obiad. Oglądamy ciekawy wystrój wnętrza. Wreszcie dostajemy posiłek – kapuśniak ugotowany z kapusty kiszonej i białej oraz Zobacz więcej