kapuśniak regionalny

... A Ja do prazokow robie jako dodatek kapuste kiszoną sparzoną i zasmarzaną na oleju z cebulką przyprawioną do smaku solą i pieprzem, przepyszne danie :-) sprobujcie :-) pycha, dziś właśnie robie na Zobacz więcej
Parzybroda jest jednogarnkową potrawą wiejską, rodzajem słodkiego kapuśniaku pochodzącą z regionu częstochowskiego. W dawnych czasach, z uwagi na łatwość przyrządzania i dostępność produktów była Zobacz więcej
, jaką znamy ją dzisiaj wyrosła z długiej historii Rosji a wcześniej Rusi. Zawsze otwarta na wpływy z innych krajów, kuchnia rosyjska wchłaniała to, co najlepsze w tradycjach kulinarnych ludów, z Zobacz więcej
miejsc podkarpacia - Muzeum Zamku w Łańcucie. To własnie tutaj w pierwszej części programu poznacie przepis na tradycyjny kapuśniak regionalny na powidłach śliwkowych. Link do przepisu...tutaj -> Zobacz więcej
zaglądających do namiotu osób. Była i wątróbka, i pstrągi, i kurczak i jeszcze masa innych pyszności, które ciężko było spamiętać zwłaszcza, że cały czas wszyscy staraliśmy się gdzieś pomagać i Zobacz więcej
zaglądających do namiotu osób. Była i wątróbka, i pstrągi, i kurczak i jeszcze masa innych pyszności, które ciężko było spamiętać zwłaszcza, że cały czas wszyscy staraliśmy się gdzieś pomagać i Zobacz więcej
Jaka potrawa byłaby przednia w podkarpackim jadłospiście, gdyby nie było tam kapuśniaków ??? Odpowiedź jest prosta...żadna nie spełnia tak pysznej roli, aby zająć tak zaszczytne miejsce :) Zobacz więcej
placek z wieprzowym gulaszem, posypany startym oscypkiem. Ten roczaj placka można spotkać w całej Polsce pod róznymi nazwami, ale na podhalu smakuje prawdziwie regionalnie. Następna w kolejce jest Zobacz więcej
na stronie marszałka, że zapraszają blogerów na niedzielę, na eliminacje i finałowe gotowanie z produktów regionalnych. Tak na marginesie, to chyba trochę późno to zaproszenie wystosowano. Ale Zobacz więcej
Wiejskich.W tym roku było wyjątkowo dużo ciast, ale kto dobrze poszukał znalazł też inne smakołyki... Kluski ziemniaczano-jaglane z cebulką (podobne do tej zapiekanki), bardzo smaczne i sycące. Zobacz więcej
zupę fasolową z wędzonką. W międzyczasie kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników przygotowali kanapkę, o którą o mały włos się nie pobiliśmy. Była po prostu pyszna! - pełna Zobacz więcej
Jestem ogromną fanka kapusty. Ot taka kapuściana pani. Uwielbiam w każdej postaci: kiszona surowa, duszona, zasmażana, bigos, z grzybami itp. itd. ale w wersji słodkiego kapuśniaku zrobiłam pierwszy Zobacz więcej
joannas1976
joannas1976 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchennecudajoanny
Kwaśnica

Kwaśnica 176

1
Kwaśnica Kuchenne Cuda Joanny Blog > Komentarze do wpisu « Kurczak Pieczony W Papryce - Bardzo Soczysty Kwaśnica Wspaniała, rozgrzewająca zupa na chłodne wieczory. Zupa jest dość kwaśna ale i za Zobacz więcej
Pierwsze skojarzenie na hasło "kuchnia naszych dziadków", to dla większości z nas kuchnia staropolska, regionalna, kresowa. Taka też pierwsza myśl przebiegła mi przez głowę, kiedy dowiedziałam się o Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Biblia Smaków
Kapuśniak

Kapuśniak 113

2
Jeśli myśleliście, żekapuśniak zwany napołudniu Polski kwaśnicą totypowo polskie danie tonic bardziej mylnego. Wystarczy wybrać się zanaszą południową granicę, bywniemal każdej restauracji spotkać Zobacz więcej
Z zupą niebecz zetknęłam się niedawno, kiedy poszukiwałam tradycyjnych regionalnych smaków ziemi lubuskiej. Początkowo wydawało mi się, że jest to zwyczajny kapuśniak i z takim nastawieniem Zobacz więcej
zwykłym pichceniem w kuchni. Ja w pełni podzielam tę pasję- uwielbiam gotować, poznawać nowe smaki i uczyć się nowych przepisów. Od początku ostatniej edycji programu kibicowałam Adamowi Zobacz więcej
Taką wersję kapuśniaku znam z rodzinnego domu. Na Kujawach tradycja jedzenia kaszy jest mocno zakorzeniona, wróciła teraz , nawet w postaci regionalnego Święta Kaszy. Pokazywałam na blogu zwykły Zobacz więcej
ladykitchen
ladykitchen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lady Kitchen
Kwaśnica góralska

Kwaśnica góralska 173

2
Z kuchnią regionalną jest tak, że co dom, co gospodyni to każda ma swój patent na daną potrawę. Patent jedyny i słuszny. Na Podhalu jest podobnie. Co wieś to inny sposób podawania i przyrządzania. Zobacz więcej
deptak. Wreszcie docieramy do urokliwej knajpki, w której jemy regionalny obiad. Oglądamy ciekawy wystrój wnętrza. Wreszcie dostajemy posiłek – kapuśniak ugotowany z kapusty kiszonej i białej oraz Zobacz więcej