500 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g drożdży 20 g masła 1 żółtko nadzienie z kapusty kwaszonej 0,5 kg kapusty kwaszonej 1 cebula olej do smażenia dodatkowo sól morska pieprz cukier kminek 1 białko
Zobacz więcej
Planuję, planuję a może dobrze się zabrać za robotę. Kiedyś wymyśliłam sobie, że chciałabym pokazać jakie u mnie w domu jada się i jadło surówki. Moja mama wychodzi z założenia, że jak jest surówka to
Zobacz więcej
W tym roku nie ugotowałam ani nie upiekłam żadnej potrawy wigilijnej. Barszcz z kwaszonych buraków powstał dopiero teraz, w ostatnich dniach roku. Zjedliśmy go z jajkami przepiórczymi, uszkami z
Zobacz więcej
Gdy w sklepie prosimy o kapustę kiszoną myślimy, że kupujemy wspaniałe, smaczne i zdrowe warzywo. Tymczasem bardzo czesto sprzedawca pakuje nam coś, co z kapustą kiszoną nie ma nic wspólnego. Czytajmy
Zobacz więcej
Kiedy zimą stoję przed wyborem, czy kupić świeże, szklarniowe ogórki do obiadu, czy kiszoną kapustę, zawsze wybieram kapustę. W moim warzywniaku jest pyszna kapusta z beczki, odsączona z nadmiaru
Zobacz więcej
Żeberka na kapuście kwaszonej i białej to rewelacyjny pomysł na danie główne. Przepyszne danie, bardzo proste wykonanie, bardzo smaczne. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, a przede wszystkim duszenie
Zobacz więcej
Barszczyk do picia, do pierożków, uszek, do poprawy nastroju, itp. Składniki: -1,5 kg czerwonych buraków -3 l wody -100-150 ml soku z kwaszonej kapusty -cebula -ząbek czosnku -garść suszonych grzybów
Zobacz więcej
Składniki Farsz: mix suszonych grzybów, 20 g liście laurowe, 3 sztuki ziele angielskie, 3 ziarna czosnek, 1 ząbek kapusta kwaszona, 400 g cebula, 1 mała marchewka, 1 mała masło, 2 łyżki buraki, 400 g
Zobacz więcej
Zastanawialiście się kiedyś nad tym dlaczego raz w sklepie mamy do czynienia z kapustą kiszoną a raz kwaszoną? Albo dlaczego ta kwaszona jest z reguły tańsza od kiszonej? Odpowiedź znajdziemy
Zobacz więcej
Przetwory przetwory przetwory! Uwielbiam sezon gromadzenia zimowych zapasów! Kiedy dookoła jest pełno pysznych i zdrowych owoców i warzyw... Każdego roku moja spiżarnia pęka w szwach :) Zachęcam zatem
Zobacz więcej
Sałatka wileńska w uproszczonej wersji. Tylko trzy składniki stanowiące super połączenie: pieczone buraki, biała fasola i kapusta kiszona. Przy okazji bomba żelazowa;) Sałatka z buraków, fasoli i
Zobacz więcej
A oto prosty i szybki dodatek do dań obiadowych - surówka z kwaszonej kapusty z marchewką. Najlepiej pasuje do dań mięsnych i ryby. Składniki: - 0,5 kg kwaszonej kapusty, - 2 marchewki, - 2 łyżki
Zobacz więcej
Sałatka , w której wykorzystujemy odpad z zakwasu do barszczu wigilijnego klik . Po jego odlaniu zostają nam kiszone buraczki , które świetnie się nadają do sałatki . Możemy je łączyć z innym
Zobacz więcej
W naszej kuchni ostatnio bardzo kapuściano. Wczoraj umieściłam przepis na surówkę z kapusty czerwonej, a dziś dzielę się naszym domowym hitem - kiszoną kapustą z buraczkiem. Specem od fermentacji w
Zobacz więcej
Nie mogę złapać zakrętu. Nie pamiętam kto, gdzie, kiedy... Gotowanie też zeszło na drugi plan. Staram się jedynie pamiętać, żeby zrobić zakupy. Te z kolei najczęściej nie są przemyślane. Wygląda to
Zobacz więcej
Samo zdrowie, genialnie wzmacnia krew i odporność. Naturalny energetyk, można zrobić na nim barszcz, albo pić za co dzień, bardzo smakuje z samego rana. Pamiętam jeszcze ze studiów, że w akademiku
Zobacz więcej
Winegret - sałatka ukraińska Jeśliktośjest fanemrożnegorodzaju "kwaszonek", tasałatkana pewno przypadnie mu do gustu. Składniki: marchewka ziemniaki ogórek kwaszony kapusta kwaszona fasola burak sol
Zobacz więcej
Kapusta kiszona z burakami Przepis od Włodka przywieziony ze wschodu, za co mu bardzo dziękuję. Składniki: - kapusta biała, nie twarda1kg - buraki czerwone 0,5kg - sól kamienna 15g/kg kapusty -
Zobacz więcej
Zima to czas, w którym ze względu na wirusy i bakterie potrzebujemy naturalnego wzmocnienia odporności w naszej codziennej diecie. Jednym ze składników wspomagających odporność jest naturalna kiszona
Zobacz więcej
Do mięs znakomita. A i rybka z nią na talerzu się zaprzyjaźni. Kolor jesieni. Składniki: 2, 5 kg poszatkowanej kapusty białej 1 kg buraków 50 dag marchwi koper 8 dag Przygotowanie: Buraki i marchew
Zobacz więcej