kapusta pastewna

Agamisu
Agamisu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Agamisu
Caldo verde z chorizo

Caldo verde z chorizo 77

0
Caldo verde – czyli najsłynniejsza portugalska zupa. Często nazywana zieloną zupą z Portugalii. Początkowo była to zupa wegetariańska przygotowywana z ziemniaków, cebuli i couve galega, której Zobacz więcej
energii przez cały dzień. Taka to niechlubna przeszłość tego oto warzywa. Obecnie także uprawia się ją jako roślinę pastewną, jednakże coraz częściej można ją spotkać w sklepach z żywnością Zobacz więcej
z głównych źródeł codziennego pożywienia ubogich. W Polsce soczewica stosowana była wyłącznie jako roślina pastewna. Dopiero pod koniec XIX wieku zaczęto poznawać i doceniać jej właściwości.. Zobacz więcej
gotowaniazmilosci
gotowaniazmilosci Obserwuj blogaObserwujesz bloga
gotowanie z miłości
Barszcz

Barszcz 1736

8
i grzybami... Słabo nie? Pomyślałam na wigilię potrzeba barszczu, o ile rosół z paczki jeszcze smakuje w miarę, to barszcz z paczki nie nadaje się do niczego. Co do barszczu mi potrzeba? Buraków i tu Zobacz więcej
na babkę - nadają się wszystkie ziemniaki typu kulinarnego B i C. Nie używajcie do zrobienia babki ziemniaków sałatkowych lub pastewnych. Masa ziemniaczana powinna być mocno, wręcz pikantnie Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowity blog
Burak

Burak 851

0
lub szarłatowatych. Podgatunkiem buraka zwyczajnego jest burak dziki (Beta vulgaris L. subsp. maritima), który jest przodkiem uprawnych buraków, które można podzielić na dwie grupy: I. burak Zobacz więcej
, że ta niepozorna portugalska fasolka ma tak przerażającą nazwę w języku polskim! Można zastąpić ją np. białą fasolą) – 2 garści jarmużu (w oryginale kapusta warzywna pastewna, drobno pokrojona) – 1 Zobacz więcej
w "Rewolucji...": ROŚLINY UPRAWNE amarant burak liściowy - botwinka cykoriaendywia cykoria sałatowa radicchio endywia jarmuż kapusta chińska bok choy kapusta pastewna krwiściąg mniejszy liście Zobacz więcej
(chude), pierś (filet) z indyka, pierś (filet) z kurczaka Oczyszczające warzywa (można jej jeść w dowolnej ilości): bakłażan, brokuł, brukselka, cebula, czosnek, dymka,fasolka szparagowa zielona, Zobacz więcej
z manioku, czyli tapiokę, którą z łatwością dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością. Ja popełniłam błąd szeryfa, bo byłam przekonana, że dostać tę mąkę to łatwizna. Tymczasem, do przyrządzenia Zobacz więcej