kapusta pastewna

Agamisu
Agamisu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Agamisu
Caldo verde z chorizo

Caldo verde z chorizo 77

0
Caldo verde – czyli najsłynniejsza portugalska zupa. Często nazywana zieloną zupą z Portugalii. Początkowo była to zupa wegetariańska przygotowywana z ziemniaków, cebuli i couve galega, której Zobacz więcej
energii przez cały dzień. Taka to niechlubna przeszłość tego oto warzywa. Obecnie także uprawia się ją jako roślinę pastewną, jednakże coraz częściej można ją spotkać w sklepach z żywnością Zobacz więcej
z głównych źródeł codziennego pożywienia ubogich. W Polsce soczewica stosowana była wyłącznie jako roślina pastewna. Dopiero pod koniec XIX wieku zaczęto poznawać i doceniać jej właściwości.. Zobacz więcej
gotowaniazmilosci
gotowaniazmilosci Obserwuj blogaObserwujesz bloga
gotowanie z miłości
Barszcz

Barszcz 1734

8
drogą to musiałam mieć ciekawą minę pod tą choinką w centrum handlowym. Jakby mi ktoś cyknął fotkę to super kartka świąteczna by wyszła. A mnie ta choinka tak rozbiła psychicznie w tym sklepie, że Zobacz więcej
Babka ziemniaczana to prosta i smaczna potrawa kuchni regionalnej głównie Suwalszczyzny i Podlasia. W tradycyjnej wersji przepisu do babki dodaje się mięso: kawałki boczku, kiełbasy, skwarki ze Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowity blog
Burak

Burak 850

0
Burak ćwikłowy, boćwina i botwinka, to często mylone pojęcia, które wprawdzie dotyczą buraków, ale tak naprawdę oznaczają zupełnie coś innego. Uszeregujmy zatem te pojęcia zaczynając od ogólnego opisu Zobacz więcej
, że ta niepozorna portugalska fasolka ma tak przerażającą nazwę w języku polskim! Można zastąpić ją np. białą fasolą) – 2 garści jarmużu (w oryginale kapusta warzywna pastewna, drobno pokrojona) – 1 Zobacz więcej
w "Rewolucji...": ROŚLINY UPRAWNE amarant burak liściowy - botwinka cykoriaendywia cykoria sałatowa radicchio endywia jarmuż kapusta chińska bok choy kapusta pastewna krwiściąg mniejszy liście Zobacz więcej
(chude), pierś (filet) z indyka, pierś (filet) z kurczaka Oczyszczające warzywa (można jej jeść w dowolnej ilości): bakłażan, brokuł, brukselka, cebula, czosnek, dymka,fasolka szparagowa zielona, Zobacz więcej
i można rozpoznać je w portugalskim cozido czy caldeirada, włoskim bollito, bollito misto, i casouela, czy wreszcie we francuskim cassoulet. Wraz z kolonizatorami pewna tradycja kulinarna Zobacz więcej