Przepis na kapusta pekińska

6niebo
6niebo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
szóste niebo
kapusta pekińska na ciepło

kapusta pekińska na ciepło 5840

Kapustę pekińską serwuję dość często - jest smaczna, niedroga -zwykle w formie surówek bądź sałatek. Niedawno przeglądając książkę o papryce ("Papryka", Joanna Samołuk, 1990r) natrafiłam na przepis, Zobacz więcej
Przepisy » Sałatki i surówki » Dietetyczne » Pyszna surówka z kapusty pekińskiej » TalerzPokus.tv - przepisy kulinarne z filmami Przepis na dobre gotowanie Twoja książka kucharska LoginHasło Zobacz więcej
Surówka z kapusty pekińskiej VN:F [1.9.22_1171] Rating: 7.8/10 (22 votes cast) Surówki to pyszne dopełnienie obiadu. Ja uwielbiam zwłaszcza takie jak ta, z kapustą pekińską i majonezem. Składniki: Zobacz więcej
Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety mielone to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Potrawa smakiem przypomina oszukane gołąbki, ale te kotleciki są bardziej delikatne w smaku. A jak dostanę Zobacz więcej
Strawberries&Cream
Strawberries&Cream Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Strawberries&Cream
Kapusta pekińska

Kapusta pekińska 1157

Bardzo prosta i smaczna sałatka do obiadu. Składniki tak na prawdę można modyfikować pod siebie.U mnie jest ona za każdym razem zrobiona inaczej. Składniki które nie pozostają zmienione to Zobacz więcej
ewasylwia
ewasylwia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewusiowe smaki
Kapusta pekińska duszona

Kapusta pekińska duszona 8479

Przepis na tak podaną kapustę pekińską znalazłam na blogu Pyszna Pasja.Nigdy nie robiłam kapusty pekińskiej na ciepło, ale ten przepis mnie zaciekawił i postanowiłam go zrobić. Wyszło smacznie i na Zobacz więcej
Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 kg mielonego mięsa 1,5 szklanki ryżu 2 cebule puszka pomidorów w zalewie 20 dag żółtego sera olej Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę drobno pokroić Zobacz więcej
Sałatka z kapusty pekińskiej i krewetek VN:F [1.9.22_1171] Rating: 10.0/10 (1 vote cast) Smaczna i lekka sałatka, może również służyć jako surówka do obiadu. Składniki: 30 dag krewetek koktajlowych Zobacz więcej
sisters
sisters Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paleta Smaku
Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej 4907

Przyznam szczerze, że kapustę pekińską jadłam ostatnio bardzo dawno temu, a sama kupiłam... nie pamiętam kiedy. Nie wiem czemu, ale praktycznie zapomniałam o jej istnieniu - choć jest łatwo dostępna i Zobacz więcej
Kolejna lekka sałatka na bazie kapusty pekińskiej . Sałatka z tuńczyka i kapusty pekińskiej składniki 1 szt tuńczyk kawałki w oleju, 1 cebula, 1/2 szt kapusty pekińskiej Sól morska- MŁYNEK, Zobacz więcej
„Kapusta pekińska – przypomina raczej sałatę i w tej właśnie roli zdobyła swoją popularność. Ale nadaje się również do nadziewania, duszenia, marynowania. Zasługuje na szczególne wyróżnienie ze Zobacz więcej
Mylubimy surówki obiadowe. Wiem jednak, że sporo osób kupuje już gotowe zestawy.My jednak wolimyzawsze do mięsa przygotować jakiś warzywny dodatek, czy to buraczki, czy też surówkę z modrej kapusty. Zobacz więcej
Makaron ryżowy z kapustą pekińską Pyszne danie w stylu chińskim, tym razem z makaronem ryżowym w roli głównej. Warzyw jest niewiele, kapusta pekińska jest tu głównym i dominującym warzywem, oprócz Zobacz więcej
Na ten przepis natrafiłam pod koniec kwietnia na portalu puszka i na początku maja postanowiłam go przygotować. Pomimo iż kapusta pekińska na ciepło może wydawać się Wam dość dziwnym i hardkorowym Zobacz więcej
slodkokwasny
slodkokwasny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SlodkoKwasnyCom
Kapusta pekińska

Kapusta pekińska 944

Kapusta pekińska: typ kapusty chińskiej, której pochodzienie przypisuje się okolicom stolicy Chin – Pekinu, stąd jej używana w Polsce nazwa. W krajach anglojęzycznych stosuje się nazwę kapusta napa, Zobacz więcej
ugotowanalinka
ugotowanalinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ugotowanalinka
Kapusta pekińska na ciepło

Kapusta pekińska na ciepło 7915

Pomysł na kapustę pekińską na ciepło wziął się jak zwykle z ... ot tak! :) Po prostu miałam w lodówce główkę kapusty pekińskiej i... ugotowane mięso z kurczaka. Zatem wzięłam WOK'a rozgrzałam oliwę i Zobacz więcej
Bigos z kapusty pekińskiej VN:F [1.9.22_1171] Rating: 5.5/10 (4 votes cast) Kolejna wariacja na temat bigosu, również bardzo smaczna, zwłaszcza na drugi dzień po ugotowaniu. Składniki: 200 g suchej Zobacz więcej
Jest mnóstwo wariacji na temat surówek/sałatek z kapusty pekińskiej. Jednak takiej z mandarynkami jeszcze nie robiłam i ciesze się, że spróbowałam. Przepis jest modyfikacją kilku innych znalezionych Zobacz więcej
gaita
gaita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Katalog smaków
Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej 2566

U mnie w domu to najbardziej lubiana wersja surówki z kapusty pekińskiej. Pasuje niemal do każdego rodzaju mięsa, a jak smakuje jako przekąska,ze świeżym pieczywem... mmm, mogłabym się nią zajadać bez Zobacz więcej
Lekki i szybki bigosik z kapusty pekińskiej. Podajemy z pieczywem. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 duża cebula 250 g kiełbasy 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka Zobacz więcej

Kapusta pekińska zawdzięcza swoją nazwę krajowi pochodzenia - północnej części Chin, gdzie uprawiana jest już od V wieku. Jej obcojęzyczne przydomki również wskazują na azjatycki rodowód: chinese cabbage (ang.), Pe-tsai (fr.), Chinakohl (niem.), zaś łacińska nazwa to Brassica pekinensis. Dziś bez kapusty pekińskiej trudno wyobrazić sobie sałatkę, surówkę, czy hamburgera z popularnej sieciówki, ale w Europie stała się powszechna dopiero w latach 30. XX wieku.

Do swojego menu powinni ją włączyć ci światowi smakosze, którzy dbają o sylwetkę. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna; w jej 100 gramach znajduje się zaledwie 40 kalorii. Zalety kapusty pekińskiej docenią również ci ze zwiększonym zapotrzebowaniem na witaminę C. Ma jej ona tyle samo co cytryna. Nie każdy wie, że kapustę pekińską można jeść nie tylko jako poszatkowane, surowe lub duszone, czy smażone liście, ale też pić wyciśnięty z niej sok. Ten zaś wzmacnia odporność, pomaga usunąć nadmiar płynów (i związane z nim obrzęki!) z organizmu oraz wspiera go w walce z anemią.

Świeża kapusta pekińska ma jasne, prawie białe, jędrne i kruche liście. Nie należy jeść warzywa z brązowymi plamami. Przed zjedzeniem kapustę pekińską trzeba umyć, jej grubsze części pokroić w wąskie paski (nie należy ich wyrzucać, bo zawierają najwięcej witaminy C!) a cieńsze drobno posiekać. Tak przygotowana świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs i makaronu.