kapusta po litewsku

Składniki: kapusta kiszona 1 kg cebula 10 dag słonina 10 dag pieprz Wykonanie: Kapustę nieco odcisnąć od soku, przekrajać długie pasma kilka razy (sok przechować). Cebulę drobno pokroić. Słoninę Zobacz więcej
Święta, święta i po świętach... Może trochę spóźniony, ale przedstawiam pyszny przepis na typowo wigilijną potrawę, jaką jest kulebiak z kapustą i grzybami. Niestety nie udało mi się z uwagi na natłok Zobacz więcej
Święta, święta i po świętach... Może trochę spóźniony, ale przedstawiam pyszny przepis na typowo wigilijną potrawę, jaką jest kulebiak z kapustą i grzybami. Niestety nie udało mi się z uwagi na natłok Zobacz więcej
miękkie ciasto, toczyć z niego wałeczki i kroić tak, jak leniwe pierogi. Gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Podawać ze smażoną słoniną lub boczkiem i smażoną kapustą kiszoną po litewsku. Zobacz więcej
Z kuchni litewskiej przepis. My Polacy też lubimy. Składniki 200 g ugotowanej karkówki 400 g chleba razowego ( w oryginale wileńskiego ) 3 kiszone ogórki 200 g kiszonej kapusty 1 por 3 ząbki czosnku Zobacz więcej
Czenaki lub czynaki to pieczona w specjalnych glinianych garnuszkach litewska potrawa. Danie jest również popularne na Suwalszczyźnie, szczególnie w okolicy Sejn, gdzie miałem okazję zjeść w Zobacz więcej
Kuchnia litewska Składniki 2 kg ziemniaków 5 jajek 1/2 kg wędzonego boczku 1/2 główki młodej kapusty 2 czerwone cebule 2 pęczki szczypiorku ząbek czosnku 3 łyżki gęstej śmietany pęczek koperku olej z Zobacz więcej
. Najwięcej stoisk z żywnością zagraniczną sprzedaje produkty z Litwy: wędliny, pieczywo, kwas chlebowy, alkohole oraz sękacze i pierniki. Dostaniemy wina polskie, hiszpańskie oraz włoskie. Duży wybór Zobacz więcej
peggi
peggi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Peggi w kuchni
Pierogi po litewsku

Pierogi po litewsku 272

0
Postanowiłam ostatnio troszkę poeksperymentować z farszem do pierogów, i znalazłam taką oto alternatywę. Składniki proste, ale jednak rzadko ze sobą łączone, okazały się strzałem w dziesiątkę. Pierogi Zobacz więcej
Podlasie to swoista mieszanka kultur, a co za tym idzie różnorodnych tradycji kulinarnych - litewskich, białoruskich, tatarskich, ukraińskich. W kuchni tej dominują potrawy z ziemniaków, grzybów, Zobacz więcej
główne deser do kanapek dodatek do obiadu drink dynia fasola fast food groch indyk kalafior kapusta kasza gryczana kasza jaglana koktajl kolacja komosa ryżowa kotlety kuchnia azjatycka kuchnia Zobacz więcej
wpisy Jabłka Prażone w Słoiku do ... Sałatka Śledziowo-Paprykowa Faworki ( Chrust) Papryka Marynowana Rolada Boczkowa Surówka Litewska Na Zimę Jabłecznik Kapusta Kiszona z Majerankiem ... Pieczarki w Zobacz więcej
porcelanowa
porcelanowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kresowa panienka
knysze z kapustą

knysze z kapustą 556

0
Knysz jest swoistą litewską bułką drożdżową. Ciasto jest specyficzne, trochę dobiega smakiem od znanej nam drożdżówki. Odrobinę bardziej przypomina ciasto na pizzę. W wersji najbardziej Zobacz więcej
się na chleb słonecznikowy i litewski. Po przyjeździe do domu od razu zabrałam się za wyrabianie ciasta. Upiekł się idealny. No i pesto truflowe. Trochę szumnie tak nazwane bo zawiera tylko 1% Zobacz więcej
Kibiny wyszły przepysznie, co prawda nie umiem robić pięknego wzorku na łączeniu, ale jak nad tym popracuje to z pewnością wyjdzie idealnie. Litewskie kibiny nadziewane baraniną i białą kapustą w Zobacz więcej
qulinarna
qulinarna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Qulinarna Ania
Bliny litewskie

Bliny litewskie 339

0
zagęszcza ciasto, ja tego nie robię, jest tyle krochmalu w samych ziemniakach, dlatego odcedzam nadmiar wody. Do startych ziemniaków dodaję jajka, sól, trochę pieprzu. Bliny litewskie Rozgrzewam Zobacz więcej
Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. Jego sekret tkwi w "przegryzieniu" się wszystkich składników. Najlepszy bigos to taki który jest Zobacz więcej
się nowe świąteczne propozycje:) Przystawki: Śledzie bazyliowe Paszteciki piwne z kapustą i grzybami Pasztet drobiowy z wiśniami Pasztet rybny z marchewką Pasztet z żurawiną Pikantne śledzie ze Zobacz więcej
Bigos świąteczny to tradycyjna potrawa z kapusty i mięsa kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej. Jego sekret tkwi w „przegryzieniu” się wszystkich składników. Najlepszy bigos to taki który jest Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Kminek

Kminek 131

0
Kminek jest przyprawą od „zawsze” obecną w polskiej i ogólnie wschodniej kuchni. Dania z kapusty, grochu czy ziemniaków kojarzą nam się nieodłącznie z kminkiem. Jeśli znacie chleb litewski to wiecie, Zobacz więcej