kapusta po litewsku

Składniki: kapusta kiszona 1 kg cebula 10 dag słonina 10 dag pieprz Wykonanie: Kapustę nieco odcisnąć od soku, przekrajać długie pasma kilka razy (sok przechować). Cebulę drobno pokroić. Słoninę Zobacz więcej
Święta, święta i po świętach... Może trochę spóźniony, ale przedstawiam pyszny przepis na typowo wigilijną potrawę, jaką jest kulebiak z kapustą i grzybami. Niestety nie udało mi się z uwagi na natłok Zobacz więcej
Święta, święta i po świętach... Może trochę spóźniony, ale przedstawiam pyszny przepis na typowo wigilijną potrawę, jaką jest kulebiak z kapustą i grzybami. Niestety nie udało mi się z uwagi na natłok Zobacz więcej
miękkie ciasto, toczyć z niego wałeczki i kroić tak, jak leniwe pierogi. Gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Podawać ze smażoną słoniną lub boczkiem i smażoną kapustą kiszoną po litewsku. Zobacz więcej
Z kuchni litewskiej przepis. My Polacy też lubimy. Składniki 200 g ugotowanej karkówki 400 g chleba razowego ( w oryginale wileńskiego ) 3 kiszone ogórki 200 g kiszonej kapusty 1 por 3 ząbki czosnku Zobacz więcej
Czenaki lub czynaki to pieczona w specjalnych glinianych garnuszkach litewska potrawa. Danie jest również popularne na Suwalszczyźnie, szczególnie w okolicy Sejn, gdzie miałem okazję zjeść w Zobacz więcej
Kuchnia litewska Składniki 2 kg ziemniaków 5 jajek 1/2 kg wędzonego boczku 1/2 główki młodej kapusty 2 czerwone cebule 2 pęczki szczypiorku ząbek czosnku 3 łyżki gęstej śmietany pęczek koperku olej z Zobacz więcej
. Najwięcej stoisk z żywnością zagraniczną sprzedaje produkty z Litwy: wędliny, pieczywo, kwas chlebowy, alkohole oraz sękacze i pierniki. Dostaniemy wina polskie, hiszpańskie oraz włoskie. Duży wybór Zobacz więcej
peggi
peggi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Peggi w kuchni
Pierogi po litewsku

Pierogi po litewsku 289

0
Postanowiłam ostatnio troszkę poeksperymentować z farszem do pierogów, i znalazłam taką oto alternatywę. Składniki proste, ale jednak rzadko ze sobą łączone, okazały się strzałem w dziesiątkę. Pierogi Zobacz więcej
Podlasie to swoista mieszanka kultur, a co za tym idzie różnorodnych tradycji kulinarnych - litewskich, białoruskich, tatarskich, ukraińskich. W kuchni tej dominują potrawy z ziemniaków, grzybów, Zobacz więcej
sałatka seler ser ser pleśniowy serek wiejski smoothie soczewica soja sos surówka suszone pomidory szpinak tofu warzywa zapiekanka ziemniaki zupa śniadanie Najpopularniejsze przepisy Śledzie w Zobacz więcej
wpisy Jabłka Prażone w Słoiku do ... Sałatka Śledziowo-Paprykowa Faworki ( Chrust) Papryka Marynowana Rolada Boczkowa Surówka Litewska Na Zimę Jabłecznik Kapusta Kiszona z Majerankiem ... Pieczarki w Zobacz więcej
porcelanowa
porcelanowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kresowa panienka
knysze z kapustą

knysze z kapustą 732

0
sprawdzą jako dodatek do zup, albo po prostu jako przekąska. Knysze z kapustą Składniki: I. ciasto: 25 dag mąki, 3 dag drożdży, 3/4 szklanki mleka, łyżeczka cukru, 2 jajka, 5 dag masła. II. farsz: Zobacz więcej
chleb z domowego wypieku. Największe jednak wrażenie zrobiła na mnie marchewka na ostro. Piekielnie pikantna pasta do chleba ze startej marchewki, czosnku i chili. Takie lubię więc spróbuję zrobić w Zobacz więcej
Kibiny wyszły przepysznie, co prawda nie umiem robić pięknego wzorku na łączeniu, ale jak nad tym popracuje to z pewnością wyjdzie idealnie. Litewskie kibiny nadziewane baraniną i białą kapustą w Zobacz więcej
qulinarna
qulinarna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Qulinarna Ania
Bliny litewskie

Bliny litewskie 346

0
1,5 -2 kg ziemniaków mięso mielone ok pół kg - przyprawione jak na kotlety mielone , z jajkiem, bez bułki 2 jajka 1-2 cebule sól, pieprz. olej do smażenia śmietana 18% - do posmarowania placków tuż Zobacz więcej
Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. Jego sekret tkwi w "przegryzieniu" się wszystkich składników. Najlepszy bigos to taki który jest Zobacz więcej
się nowe świąteczne propozycje:) Przystawki: Śledzie bazyliowe Paszteciki piwne z kapustą i grzybami Pasztet drobiowy z wiśniami Pasztet rybny z marchewką Pasztet z żurawiną Pikantne śledzie ze Zobacz więcej
Bigos świąteczny to tradycyjna potrawa z kapusty i mięsa kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej. Jego sekret tkwi w „przegryzieniu” się wszystkich składników. Najlepszy bigos to taki który jest Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Kminek

Kminek 146

0
Kminek jest przyprawą od „zawsze” obecną w polskiej i ogólnie wschodniej kuchni. Dania z kapusty, grochu czy ziemniaków kojarzą nam się nieodłącznie z kminkiem. Jeśli znacie chleb litewski to wiecie, Zobacz więcej