kapusta wigilijna okrasy

Kilka dni temu na Pokrojone i Doprawione zobaczyłam gołąbki zawinięte w liście czerwonej kapusty. Bardzo spodobał mi się ten pomysł, bo takie czerwono-fioletowe gołębie naprawdę są urocze. W taki Zobacz więcej
poświątecznych resztek:-) Naprawdę fajna alternatywa do serwowania ryby. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, wigilijna kapusta z grzybami lub farsz przygotowany wg tego przepisu, kawałki Zobacz więcej
Tradycyjne pierogi wigilijne z kapusta i grzybami to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Lekko kwaskowa kapusta świetnie współgra z wyrazistymi grzybami i cieniutkim, smacznym ciastem. SKŁADNIKI: Na Zobacz więcej
, a olejem z siemienia lnianego, konopnego, z orzechów, maku, rzepaku lub słoneczników. Do dzisiaj olej lniany pojawia się w sklepach przed świętami, często w małych butelkach z napisem Olej Wigilijny Zobacz więcej
z pewnością wywołają uśmiech na niejednej twarzy. Na zdjęciu powyżej widać moją propozycję podania kopytek-gwiazdek z makiem. Kluseczki zaserwowałam w towarzystwie świątecznej kapusty z grochem, z Zobacz więcej
Pewnie każdy z Was jadł pierogi z kapustą (i grzybami), a wielu przygotuje je na nadchodzące święta. Na moim wigilijnym stole także pojawią się kapuściane pierogi - jednak ze słodkiej, nie kwaszonej Zobacz więcej
Wigilia Bożego Narodzenia coraz bliżej i chociaż pogoda za oknem nie wskazuje na to, to mam nadzieję, że czujecie już ducha świąt :) Dziś kolejna odsłona wigilijnych pyszności. I dziś już bez Zobacz więcej
było jedynie przygotowanie uszek. Ja ulepiłam ciasto, a M. przygotował farsz grzybowy. Menu wigilijne wyglądało tak: Barszcz z uszkami Zupa rybna (Babci) Karp smażony i pieczony Kapusta z pieczarkami Zobacz więcej
kapusta wigilijna, bo goździki i suszone śliwki sprawiają, że pachnie Bożym Narodzeniem. Można go jeść po prostu z pieczywem, ale dobrze smakowałby również z kopytkami lub jako dodatek do obiadu Zobacz więcej
Głowę dam sobie uciąć, że klasyczne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami to danie, które 85% Polaków wymieni wśród ulubionych. Nieodzownie kojarzące się z wigilijnym stołem ale pyszne i uwielbiane tak Zobacz więcej
Tegoroczne święta świętowaliśmy podwójnie. Pierwszy raz w przedświąteczny weekend, w hotelu Poziom 511. Tak, tak, to to samo miejsce w którym organizowaliśmy 4-ty półfinał I Edycji BlogerChefa i 2-gi Zobacz więcej
w. W XIV-XVIII ma często formę „pirogi”, zaś w XV w. notuje się nazwy osobowe pochodzące od pieroga. Według Bańkowskiego słowo to i jemu podobne w innych językach słowiańskich jest zapożyczeniem z Zobacz więcej
Pierwsza myśl - jadę, pewnie, że jadę! Myśl druga - super, że nie Mazury, tylko Milicz, jadę tym bardziej! Trzecia myśl - nikogo tam nie znam... Kiedy dowiedziałam się o warsztatach z Karolem Okrasą, Zobacz więcej
. Można też przygotować do pierogów okrasę – podsmażyć cebulkę na maśle, zrobić skwareczki z boczku, zrumienić bułeczkę tartą lub po prostu polać je roztopionym masłem. I w ten sposób wykorzystałam Zobacz więcej
Kuchnia indyjska Dipy i sosy Panierowane warzywa Smaki lata Przetwory Naleśniki Alkohol Danie jednogarnkowe Kuchenne eksperymenty Poziom trudności Bardzo łatwy Łatwy Średni Trudny Bardzo trudny Zobacz więcej
na naszym wigilijnym stole – w przeciwieństwie do stołu mojej Mamy i Babci, gdzie króluje grzybowa – musi być barszcz z samodzielnie ukiszonych buraków, dlatego też ten niezwykle aromatyczny bulion Zobacz więcej
czasu kupić. Myślałam i myślałam jakie danie można by z mini zrobić i tak przyszły mi do głowy polędwiczki wieprzowe. Przepisów w sieci i książkach kucharskich jest... Serek biały z ziołami i Zobacz więcej
Polędwiczka faszerowana boczniakami i fetą Śniadania Obiady Kolacje Przekąski Desery Wielkanoc Boże Narodzenie O mnie Cookie Policy Polędwiczka faszerowana boczniakami i fetą Alternatywa dla Zobacz więcej
Alternatywa dla tradycyjnych polędwiczek wieprzowych. Mięso jest soczyste i miękkie, a grzyby i ser nadają mu nowego smaku. Polecam.Składniki: 1 większa polędwiczka ok. 200 g boczniaków ok 100 g sera Zobacz więcej
być mrożony lub świeży 4 ząbki czosnku... Krem z pieczonej dyni i papryki Zimna jesień zbliża się nieubłaganie. Czas wypróbować rozgrzewające zupy - kremy z warzyw, które królują jesienią. Piękne Zobacz więcej