kapusta włoska na zimę

Trwa sezon na kapustę i borówki.. więc po raz kolejny postanowiłam je połączyć ze sobą i zamknąć szczelnie w słoikach (pamiętacieprzepis na kapustę czerwoną z borówkami?) Tym razem jednak zdecydowałam Zobacz więcej
smakujemi
smakujemi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakuje mi
Minestrone z krewetkami

Minestrone z krewetkami 71

0
Lekka zupa warzywna. Minestrone to zupa z warzyw sezonowych, a zimą nie ma w tym względzie szczególnie szerokiego wyboru, dlatego obecność krewetek uważam tu za obowiązkową. Byłoby jeszcze lepiej, Zobacz więcej
pomocą przychodzi sprawdzona kuchnia polska. Oto mój sposób na młodą kapustę. Kapusta włoska z kalarepą, kiełbasą i koperkiem – przepis: mała główka włoskiej kapusty 1000 ml wody 300 g kiełbasy 1 Zobacz więcej
! Składniki na 2 porcje: 1/2 sporej cukinii cebula ząbek czosnku spory pomidor łyżka oleju ryżowego (akurat taki miałam) lubczyk, bazylia, tymianek, sól bulion Najpierw przygotowałam bulion, czyli: 1. Zobacz więcej
Annas46
Annas46 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomieszanie z poplątaniem
Gołąbki

Gołąbki 410

0
Naszło nas ostatnio na gołąbki. Zazwyczaj robię je z włoskiej kapusty, rzadziej takie, jakie dzisiaj prezentuję. Od późnej jesieni, poprzez zimę, aż do wiosny zdecydowanie bardziej nam smakują te z Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na pyszną kapustę, w prawdzie sama w sobie nie stanowi dania, jednak doceńmy możliwości dodatków. U nas szczególnie zimą kapusta wiedzie prym na talerzach, zaraz za nią kroczą Zobacz więcej
zielonych pomidorów 2 kg cebuli 2,2 kg papryki czerwonej 1,3 kg marchewki 3 kg ogórków zielonych drobnych 1 kapusta włoska ( nasza ważyła 1,5kg) Myjemy warzywa. Pomidory, ogórki wraz ze skórką, Zobacz więcej
przednówkowa surówka z kiszonej kapusty z kiełkami brokułów za oknem biało, wróciła zima. przywołuję wiosnę kolorami. kiszona kapusta od mojej ulubionej pani Teresy z pobliskiego bazarku. kisi ją raz Zobacz więcej
Jeśli Wasz sezon na przetwory nie został jeszcze zamknięty, to polecam tę sałatkę na zimę. Składa się z samych, przepysznych warzyw, do tego jest niezwykle kolorowa i bardzo zdrowa. U mnie często Zobacz więcej
kardamonovy
kardamonovy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kardamonovy
Minestrone

Minestrone 39

0
w świecie, ugotować. Plus fasola i mój ulubiony ser Bursztyn. Dodatkowo chili rozgrzewa niebywale, bo oczywiście postanowiłam nie dawać "szczypty". I wiem, znowu kuchnia włoska, znowu jestem nudna. Zobacz więcej
U mnie w domu największym smakoszem wszelakich dań kapuścianych, jest moja Mama. W zimie mamy swoją kapustę kiszoną, a latem i jesienią wykorzystujemy jej wszelakie odmiany do przygotowania smacznych Zobacz więcej
Kupiłam piękną, ciemnozieloną główkę włoskiej kapusty i musiałam ją jakoś sensownie zagospodarować. A jako, że zimą mam wielką ochotę na dania z kategorii tych „nie najlżejszych”, ziemniaki gratin Zobacz więcej
makaron- Humanistka, Humanistka w kuchni Granola migdałowo - miodowa-Kuchenne fascynacje Grzanki czosnkowe do zup i sałatek- Bazylia, Kuchnia bzaylii Herbata różana- Amu -am Jabłkowa granola- Zobacz więcej
rozpoczęła się moda na zielone smoothie: 60 proc. owoców i 40 proc. zielonych warzyw liściastych miksujemy w blenderze. Najlepsze to: sałata rzymska, jarmuż, szpinak, kapusta włoska, liście botwinki, Zobacz więcej
raz drugi, Różowy i pyszny, Kurczak z winogronami i imbirem GastroMonia(9moniam)-Włoska sałatka z buraków Głodni bardzo -Różowe ciasteczka Gotowanie pod gruszą(mirosix)-Czerwona kapusta na zimę Zobacz więcej
. A sama kapusta zawiera wiele witaminy C oraz składniki przeciwnowotworowe. Jest bogatym źródłem błonnika, wpływa pozytywnie na naszą odporność, poprawia pracę serca, a także wygląd cery, włosów. Zobacz więcej
, z dynią, włoska, bezglutenowa, lub zwykła kajzerka) – nadal szukam idealnych, większych od normalnychmarketowych 2 plastry pomidora, 4 plastry ogórka, 1 cienki „plaster” czerwonej kapusty awkoado Zobacz więcej
Fajny przepis: Prażenie orzechów włoskich bez tłuszczu Fajny przepis Znajdziesz tu fajne przepisy na: sałatki, surówki, dania główne i expresowe,przekąski, zupy, ciasta, ciastka, desery, potrawy z: Zobacz więcej
Już jako dziecko nie przepadałam za rosołem. Zupa wydawała mi się bez sensu. Nie wiedziałam wtedy dokładnie dlaczego. Teraz wydaje mi się, że dlatego iż większość rosołów jakie jadałam była pozbawiona Zobacz więcej
ekopowidła
ekopowidła Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ekopowidła
Warzywa sezonowe: zima

Warzywa sezonowe: zima 168

0
. Zawiera witaminy C, D, PP oraz z grupy B oraz żelazo, miedź, magnez i potas. Fenkuł/ koper włoski – pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego. Można go jeść na surowo, smażyć, gotować, piec czy dusić. Zobacz więcej