kapusta z babcia

Już siedemnastowieczni Europejczycy wiedzieli, że kapusta kiszona to samo zdrowie. Odżywiali się nią marynarze w czasie długich rejsów. Chroniła przed szkorbutem, odmrożeniami, pomagała na owrzodzenia Zobacz więcej
Pamiętam ten zapach, niedziela, ciemny sos z wołowiny lub wieprzowiny, smażona kapusta, ciasto drozdzowe z kruszonka :) Takie zapachy dochodziły z kuchni u Babci Maryni. Uwielbiam smażona kapustę, Zobacz więcej
Nareszcie lato! Mimo, że w końcu mamy dostęp do mnóstwa świeżych warzyw i owoców, na moim stole wciąż króluje surówka z kiszonej kapusty:) . Zwykle robię ją jako dodatek do klasycznego polskiego Zobacz więcej
Jesienią i zimą kapusta królowała w kuchni Babci S.przynajmniej raz w tygodniu. I nie był to zawsze tradycyjny bigos, o nie! Babcia gotowała różne potrawy, gdzie kapusta była składnikiem przewodnim. Zobacz więcej
Przepis pochodzi z zapisków Babci Ani, bezcenny i sprawdzony po wielokroć. Moja znajoma, która mi go przekazała to Dobra Dusza, która tak jak ja kocha koty, chociaż jeszcze oficjalnie się do tego nie Zobacz więcej
Składniki na 4 porcje Główka białej kapusty Pół kilo cebuli 2 kostki rosołowe warzywne 2 łyżeczki soli 1-3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, może być też kolorowy 4-6 łyżek oliwy z oliwek Zobacz więcej
Pierogi z kapustą i grzybami według przepisu Babci Zosi Pierogi z kapustą i grzybami według przepisu Babci Zosi, to najlepsze pierogi jakie kiedykolwiej jadłam. Babcia Zosia dodaje mnóstwo grzybów i Zobacz więcej
mychunia
mychunia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje małe hobby
Kapusta mojej Babci

Kapusta mojej Babci 41

0
Kolejny ze smaków mojego dzieciństwa ;) Składniki: główka kapusty białej kilka jabłek kostka rosołowa przecier pomidorowy 2 średnie cebule 1 łyżka śmietany 18% sól pieprz chili Jabłka umyć, obrać, Zobacz więcej
Z dzieciństwa pamiętam kapustę, która zapadła mi w pamięć nie tylko dzięki smakowi, lecz również z powodu wspaniałego błękitnego koloru, który uzyskiwała czerwona kapusta po ugotowaniu w osolonej Zobacz więcej
Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów, oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. SKŁADNIKI : 1 główka czerwonej Zobacz więcej
Potrawa rodem z PRL-u. Podawana we wszystkich barach dworcowych. Niby takie nic ale w wersji domowej po prostu pycha. Nie wiem jak to było robione w wersji żywienia zbiorowego ale przepis Babci używam Zobacz więcej
Rada : Do wody w której będziemy gotować kapustę modrą dodajemy trochę kwasku cytrynowego, żeby kapusta zachowała ładny kolor. Zobacz więcej
Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim Zobacz więcej
do komentarzy pod postami. UWAGA! Jeszcze w tym tygodniu dwa przepisy na pyszne świąteczne dania! Przepis na zakwas: * 5 buraków * 2 litry przegotowanej ciepłej wody * 2 łyżki soli kuchennej, Zobacz więcej
tempie): Farsz: - 3 kg kiszonej kapusty (dobrej, najlepiej ze sprawdzonego źródła) - 1 kg pieczarek - 200-300 g suszonych grzybów - sól, pieprz, cukier - smalec Ciasto - 2 kg mąki pszennej - bardzo Zobacz więcej
Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim Zobacz więcej
Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim Zobacz więcej