kapustę czerwoną na zimę

Póki niewiele młodych warzyw na naszych stołach nie zapominajmy o tym, co jest. I jedzmy dużo intensywnej czerwieni, a więc warzyw i owoców o ciemnoczerwonej, a nawet czarnej barwie. Są fenomenalnym Zobacz więcej
W mojej kuchni czerwone porzeczki zawsze były na drugim miejscu. U babci w ogródku porzeczkowe krzaki rosły w długim rzędzie, było ich chyba z 9 samych czerwonych, nie licząc dwóch ogromnych Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Czerwona kapusta na zimę

Czerwona kapusta na zimę 13975

Czerwona kapusta na zimę Kulinarny aforyzm: Gdy myślę o tych, którzy przyjdą po mnie albo przeżyją mnie – czuję się, jak gdybym brał udział w przygotowaniach do uczty, w której radościach już nie będę Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Czerwona kapusta na zimę

Czerwona kapusta na zimę 8710

Jedna z czytelniczek jakiś czas temu zapytała mnie czy mam przepis na sałatkę z czerwonej kapusty ze słoika, niestety nie było jej na blogu. Czerwona kapusta z poniższej receptury wychodzi naprawdę Zobacz więcej
6niebo
6niebo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
szóste niebo
czerwona kapusta na zimę

czerwona kapusta na zimę 9066

Czerwona kapusta z jabłkami i cebulą. Zasłoikowana, stoi dumnie w spiżarce, będzie doskonałym dodatkiem do obiadu zimą. W ubiegłym roku skusiła mnie kapusta z dodatkiem pomidorów, była bardzo smaczna, Zobacz więcej
Ta sałatka to druga moja ulubiona po buraczkach w zalewie chrzanowej. Nie może jej zabraknąć w spiżarni. Składniki: 3 kg czerwonej kapusty 1 kg marchwi 1 kg cebuli Zalewa: 0,5 litra octu 10% 2 litry Zobacz więcej
edit
edit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kucharzenieedi
Kapusta czerwona na zimę

Kapusta czerwona na zimę 7481

Kapusta czerwona jako dodatek do obiadukojarzy się mi zdziecińśtwem. Mama przygotowywała taką kapustę na zimę, a taznikała w zastraszającym tempie. Lubiłam tę chrupkość kapusty i ten smak – lekko Zobacz więcej
Składniki: (na 6 słoików 0,9l) 2 główki czerwonej kapusty ( moje ważyły 1,7kg i 1,5kg), 4 cebule, 4 jabłka, 3l wody, 1szklanka octu (250ml), 250g cukru (14łyżek), 30g soli (2łyżki), 8łyżek oleju. Zobacz więcej
Kapusta pekińska w greckim wydaniu, czyli z oliwkami i fetą. Nie wiem czemu, ale kapusta pekińska kojarzy mi się z obiadami z dzieciństwa. Baaardzo często był to dodatek do obiadu w kształcie surówki. Zobacz więcej
W sezonie wiosennym nie może zabraknąć tej potrawy. Młoda kapusta ze śmietaną to niezwykle proste i pyszne tradycyjne polskie danie. Idealny dodatek do młodych ziemniaków. Składniki na młoda kapusta Zobacz więcej
Inka.T
Inka.T Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Notes From Eating
Pomysł na kapustę z patelni

Pomysł na kapustę z patelni 105

Popełniłam dziś kapustę na obiad. Tak się rankiem obudziłam pełna ochoty na kapuścianą przekąskę. Wyszło z tego całkiem smaczne, lekko pikantne i gorące danie. składniki: *pół główki średniej kapusty, Zobacz więcej
Soczewicę wszyscy w domu uwielbiamy i robię z niej “różne różności” Dziś proponuję soczewicę czerwoną z curry, którą najczęściej jadamy albo z ugotowanym ryżem i ogóreczkiem kiszonym lub korniszonem Zobacz więcej
Idealna sałatka do codziennych obiadów. Składniki: 1 kg kapusty czerwonej 30 dag jabłek 3 cebule Składniki na zalewę: 1,3 dag cukru 7 g soli 7 g kwasku cytrynowego Pieprz, ziele angielskie i liść Zobacz więcej
Młoda kapusta… uwielbiam, podobnie jak botwinkę, dymkę i wszystko co wiąże się z wiosną i rozkwitającymi kolorami straganami na bazarkach. Każdy tydzień wiosny przynosi praktycznie coś nowego I jak tu Zobacz więcej
Czerwona kapusta ma wiele zalet, których nie trzeba przedstawiać. Można ją zamarynować, zapakować w słoiki i cieszyć się jej smakiem w sałatkach czy po prostu do obiadu. CZAS: KOSZT: TRUDNOŚĆ: Zobacz więcej
Jak to mówią "potrzeba matką wynalazków". Tak było właśnie z tym przepisem. Uwielbiam taką sałatkę na zimę niestety nikt nie posiadał na nią dobrego i sprawdzonego przepisu. A ja zrobiłam ją w roku Zobacz więcej
Czerwona kapusta na ciepło niezbyt często gości na moim stole, mimo, że bardzo ja lubię. Sama nie wiem dlaczego? Może dlatego, że mam zawsze problem z jej doprawieniem? Smakuję.. smakuję.. doprawiam.. Zobacz więcej
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po 500 ml. Zawsze podwajam porcje. Składniki: - 1 kapusta Zobacz więcej
Zawsze szukam sposobów na wykorzystanie czerwonej kapusty. Niestety jest ich dość mało, więc staram się każdy wykorzystywać.Przedstawiam dwaz nich: kapusta zasmażana na ciepło oraz w połączeniuz Zobacz więcej
natalis
natalis Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zdrowi na co dzień
KISIMY KAPUSTĘ

KISIMY KAPUSTĘ 16866

Kapusta kiszona własnej roboty jest najsmaczniejsza i zrobić nie jest trudno. Na rynku i w sklepie kapustę można kupić już poszatkowaną, z marchewką i bez. Ja a właściwie mój mąż za 20 kg. zapłacił 25 Zobacz więcej