karczek peklowany

Składniki : mięso - karczek wieprzowy, u mnie około 1,3 kg 3 liście laurowe na 1/2 l wody cała łyżka soli pieprz ziarnisty- 3 ziarnka ziele angielskie - 3 ziarnka 5 ząbków czosnku kawałek selera, cale Zobacz więcej
Już nie długo święta więc przydałała by się dobra wędlina, a najlepsza jest wędzona. Ja peklowałam karczek i szynkę, sama tego nie wędziłam bo zrobił to kolega a mięso wyszło idealne. Peklowanie mięsa Zobacz więcej
Kiełbasa myśliwska z jelenia » Baleron wędzony - parzony Baleron wędzony - parzony Składniki: - karczek wieprzowy - peklosól - pieprz ziarno - listek laurowy Karczek natrzeć peklosolą i odłożyć do Zobacz więcej
sztuk jest jasnoróżowe. Konserwujemy mięso wieprzowe przez solenie i peklowanie. Więcej na temat wieprzowiny, znajdziecie w tym linku. Serdecznie zapraszam Zapraszam na stronę :KLIK Karczek duszony Zobacz więcej
Nie musimy wcale kupować drogiego mięsa, wystarczy ładny kawałek łopatki, aby przygotować pyszną wędlinę kanapkową. Mięsa marynowałam już wiele razy, ale ten sposób jest najłatwiejszy, ze wszystkich Zobacz więcej
Tradycyjny baleron to wędlina wędzona. Dziś proponuję Wam jego wersję bez wędzenia. Przygotowana w ten sposób wędlina jest równie smaczna, a wymaga od nas nieco mniej pracy i wysiłku. ;) Domowy Zobacz więcej
Coppa stagionata [Włochy] W oryginale to suszony karczek wieprzowy, dojrzewający. Ja na ten wzór zrobiłem karkówkę z dzika. Składniki: - karkówka z dzika lub wieprzowa, - peklosól 17g/kg, - pieprz 2 Zobacz więcej
szaszłyczki z karczku Składniki na 6 porcji: 600 g łopatki wieprzowej 150 gpeklowanej słoniny 2 duże cebule 2 czerwone papryki Składniki na marynatę: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 Zobacz więcej
: ________________________ 1 kg schabu 1,2 kg boczku bez skóry do zwinięcia 0,8 kg boczku ze skórą i żeberkami 1 kg karczku 1 kg szynki wieprzowej b/k Marynata : ________________________ 2 duże Zobacz więcej
To już ostatni moment żeby pomyśleć o domowej wędlinie na święta Wielkanocne. Jeszcze zdąży się zapeklować. Wędzenie co prawda wymaga czasu i cierpliwości, ale smak domowej wędliny wynagrodzi Zobacz więcej
Domowe wędzonki Całe lato czekaliśmy na ten moment. Kiedy temperatura otoczenia, a przede wszystkim temperatura w naszej piwnicy jest odpowiednia (czyt. 6-8stopni C) możemy zacząć "produkcję" własnych Zobacz więcej
Każdy ma swój sposób na przygotowanie pieczeni świątecznej,ja piekłam szynkę wcześniej zapeklowaną,polecam również na pieczeń karczek i łopatkę wieprzową.Peklowane mięso jest bardziej soczyste,miękkie Zobacz więcej
Kto z nas nie lubi kanapeczki z dobrą wędlinką? Ja bardzo często robię sama wędliny. Ulubione mięso daję na parę dni do solanki, późnij piekę lub gotuję i zajadamy. Składniki : - około 2,5 kg Zobacz więcej
Skład: ok. 1,5kg karkówki Zalewa do Peklowania: 4 łyżki soli peklowej 4 ząbki czosnku 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 3l wody 1 łyżka cukru Zalewa do Parzenia: ok.3l wody 6 liści Zobacz więcej
Przepis Taką wędlinę najlepiej zrobić w prasce lub szynkowarze.Ja do tego celu użyłem praski o wkładzie max.2,5 kg.Więc będę potrzebował i użyłem: Mięso: -karczek 1 kg 200 gr -boczek 1 kg 200 gr Zobacz więcej
Boczek A'la Panchetta-to kolejna wędlina suszona która przygotowałam,był już schab(przepis na niego znajdziecieTUTAJ),Robiłam również karczek(przepis znajdziecieTUTAJ) Wszystkie wyszły naprawdę Zobacz więcej
Kassler (Kasseler) to zapeklowana i lekko podwedzana wieprzowina,ktora mozemy upiec,ugotowac usmazyc i podac w towarzystwie kapusty,jarmuzu,brukwi badz kapusty kiszonej.Moga to byc zeberka,schab, Zobacz więcej
Zbliżają się święta dużymi krokami.... można więc testować przepisy na domową wędlinkę... To nie lada rarytas, Taka wędlina nie jest trudna do wykonania, ale wymaga cierpliwości.. Peklowanie wędliny Zobacz więcej
Dziś Walentynki, wszyscy pieką pyszne słodkości, robią wykwintne kolacje…a mój Walenty jest prosty… z ciast najbardziej lubi salceson a z deserów galaretkę… z nóżek:) Dlatego specjalnie dla Walentego Zobacz więcej
Przepis na peklowanie golonki pochodzi jeszcze sprzed wojny. W ten sam sposób można peklować szynkę, karczek, żeberka, łopatkę. Jego największą wadą jest długi czas oczekiwania na należyty efekt. Zobacz więcej